Weerstand tegen mijn boek (3)

En hier stopt het. Want ik vind die weerstand wel fijn. Vroeger schrok ik daar toch meer van terug. Maar op deze leeftijd en plek aangekomen in mijn professionele leven, mag dat natuurlijk niet anders dan een extra motiverende kracht worden opgevat. er is weerstand tegen een idee.

Ik had nog zitten te denken dat die weerstand mede kwam omdat ik een idee had wat nog te weinig was uitgewerkt. Ik ben op een bepaald moment opnieuw begonnen met het boek, toen ben ik gaan werken vanuit een samenvatting, van wat ik nu eigenlijk wilde zeggen, en die samenvatting was zo informatie-dicht, dat  mensen hun wenkbrauwen ophieven, schat ik in. Mijn denken is vaak te abstract en ik ben teveel een egel die het liefst een al zijn losse theorieën wil gieten in een wereldopvatting. [De waarheid is dat ik hier juist vanaf wil, een belegger moet ook vos kunnen zijn.]

Ik kan nog een andere reden bedenken van weerstand. Met iedereen die ik in gesprek ben, en dat zijn voornamelijk professionals, omdat ik te weinig beleggers en ondernemende beleggers ken, merk ik dat ze een specifiek vakgebied vertegenwoordigen. Iedereen is specialist. Er zijn in de organisatiewereld weinig generalisten, en mijn boek is geschreven vanuit een generieke visie. Dus de Technische analist zal zeggen dat het proces van TA niet precies klopt, de fundamenteel analist ziet zijn onderdeel anders, de fondsbeheerder of vermogensbeheerder krijg ik niet aan de lijn, de strateeg houdt zich ook af van betrokkenheid, de actuaris bekritiseert mijn visie op risico-nemen (dat gesprek staat trouwens nog open), en dus moet ik sterk denken aan de kritiek die Piet Vroon kreeg te verwerken, mede te danken was omdat hij zijn vakgebied te buiten ging.

Maar het gaat ook om gelijk hebben en gelijk krijgen. Een fenomeen dat bij beleggen essentieel is. Waarom zou iemand een boek dat nog niet gepubliceerd is, al toejuichen? Logisch dat men de kat uit de boom kijkt. Er zijn al zoveel boeken, en dan moet men ook nog positief zijn over een concept dat nog niet door de markt getoetst is?

Ik vind het prima zo. Leve de weerstand.

--
Wil je een review versie ontvangen, mail dan naar info at astorwhite.com (nog twee exemplaren over):


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa