Waarom cola duurder is dan melk (Bas Haring)

Bas Haring is filosoof en hij betreedt in dit boek het gebied van de economie, en kan op een socratische manier inzicht krijgen in het vakgebied. Voor de aspirant lezer is het belangrijk te weten dat elk hoofdstuk begint met een vraag zoals de vraag vanuit de titel die voor hoofdstuk twee is gereserveerd. Waarom is cola duurder dan melk? Dat lijkt een filosofische kwestie, iets om over na te denken. In het antwoord kom je thema's van de economie tegen, zoals kostprijs en vraag en aanbod, maar ook een thema uit de bedrijfseconomie of bedrijfskunde over merken en zelfs over innovaties zoals die in dit voorbeeld van Coca-Cola zelf die met Fairlife melk komt. Op dat moment is het verhaal al bijna afgelopen, en juist dan zou je nog wel een toevoeging of bis verwachten, want hier wordt het pas echt interessant. Fairlife, namelijk is weer een mooi gekozen titel of (sub)merk dat misschien wel zoals de schrijver uitgevonden heeft meer proteïnen bevat, twee keer zo duur is dan melk, maar ook de commerciële uitstraling heeft dat het hier gaat om echt een biologisch product, dat fair is. Maar iedereen weet wel, dat ondernemers het niet zo nauw nemen met de waarheid. 

Andere leuke vragen zijn: heeft alles van waarde een prijs? Zijn mensen net als bedrijven? Is er iets mis met de rente? moet groei? Waar komt geld vandaan?

De mooiste quote van het boek kom ik tegen het hoofdstuk dat als speelse titel heeft: moeten we bang zijn dat het allemaal instort. Daarin schets de filosoof de verschillen tussen de echte economie en de financiële economie, die "veel groter is," en dat de belangrijkste elementen van deze laatste gevat kan worden in slechts twee begrippen: weddenschappen en waarde. Alleen in de financiële wereld, is de winst van de een het verlies van de ander. Soms, niet altijd. De filosoof vindt het net als Arjen Hupeldepup jammer dat zo veel slimme mensen werken in een sector (250 duizend mensen van de 15 miljoen) in een sector die geen echte toegevoegde waarde biedt.

Over waarde tenslotte, de prachtige relativerende slotzin: "Ik zal hoogstens verliezen wat ik feitelijk helemaal niet had."

Die ene zin zou voldoende moeten zijn als waarde voor het boek. De rest krijg je er gratis bij.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa