Ondernemen is net reizen (Oscar Bulthuis)

Dit is een perfect boek om naar te luisteren terwijl je onderweg bent. Of op reis. In 2019 luisterde ik voor het eerst naar dit boek en onlangs wederom. Als er boeken zijn die precies bij je passen, dan zou dit boek juist voor mij zijn. In grote lijnen klopt dit wel. Oscar Bulthuis gebruikt de reis niet enkel als metafoor, maar heeft deze zelf tot stand gebracht, misschien wel in omgekeerde vorm, om als model te gebruiken om ook ondernemer te worden. Maar eerst wilde hij die wereldreis maken. Een dergelijke reis is anders dan een vakantie iets dat je blijvend verandert.

Hij gebruikt de metafoor en zijn eigen reis om als gids te laten zien dat reizen - geen vakantiereis - en ondernemen in feite hetzelfde zijn. Er komen zes stappen bij kijken: koers bepalen, oriënteren, metgezel zoeken, plannen, het avontuur aangaan en souvenirs koesteren. Vooral deze laatste stap vind ik inspirerend, want dat is waar ik zelf te weinig bewust mee omgegaan ben. Het onderdeel wat vaak ontbreekt in dit soort verhalen, is de thuiskomst, maar hier besteedt de auteur ook een hoofdstuk aan: "weer in het gareel." En wat je doet met je nieuwe ervaring. Maar in het boek is die thuis komt juist het ondernemerschap. Wanneer je de stappen gezet hebt, al dan niet aan de hand van een gids, en met behulp van dit "Kompas," dan kom je op een ander niveau terecht. Elke stap levert je meer zelfvertrouwen.

Het begint met dromen en het stellen van doelen. Bij een doel speelt een visie, een missie en een strategie. Waarom wil je die wereldreis maken (ik toen, o.a.: om ruimte op te zoeken) en hoe ga je die droom verwezenlijken? Over ondernemerschap bestaan vele mythes, zoals dat het ingewikkeld is, of te duur, en niet "voor mij," het is gevaarlijk of onverstandig. Je hoeft meestal geen "Gouden Idee te hebben," of niet enkel "keihard te werken," en tegen al die halve waarheden die mythes zijn, moet je je zien te wapenen.  Bijvoorbeeld, door te luisteren naar grootheden zoals Gandhi die stelt dat durf je moed vergroot. Gewoon doen dus. 

Een avontuurlijke mindset is niet onbelangrijk, maar verder geeft het kompas concrete voorbeelden en aanknopingspunten. Elk onderdeel krijgt een of meerdere hoofdstukken ruimte waarin de details ter sprake komen. Teveel details, vertelt auteur in het begin, leiden alleen maar tot ballast. Wanneer je in Peru bent, hoef je je nog niet na te denken over welke kleding je in Canada nodig hebt.

Een ondernemer kan niet zonder het maken van een plan. Dat is een belangrijke conclusie, je hebt een checklist nodig en alles wat je meeneemt is tegelijkertijd ook ballast. het grote verschil nogmaals van een reis c.q. onderneming met een gewone vakantie, is dat de vrijblijvendheid afgelopen is.

Ondernemen is avontuurlijk, is een andere conclusie, en hier gaat een van de zes stappen over. Misschien is dat nog wel de beste tip voor ondernemers in spe. Ook al houd je niet van reizen, je moet wel houden van een avontuur.
Vertaald in termen van beleggen: je moet MOED hebben, zonder overmoedig (hoogmoed) te worden, dus altijd realistisch blijven. En avontuur is in essentie het tegenkomen van onverwachte gebeurtenissen. Obstakels, maar ook mooie momenten, maar onvoorspelbaar in welke volgorde.
Als het goed gaat, "komt de haven in zicht."

In relatie met de Professional, de Zelfstandige en de Ondernemer, heeft de eerste het minst te maken met onverwachte gebeurtenissen, de laatste het meest.

--
2008/07/reizen-als-metafoor-voor-veranderen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?