Déjà vu. Op vakantie in eigen land.

Op ZDF zag ik de documentaire, Wachgeküsst / Urlaub in Deutschland. En wat blijkt, in Duitsland is veel meer te zien dan veel Duitsers zelf menen te weten. Dit geldt misschien ook in Nederland, maar ik heb al meer programma's gezien op Duitse tv waar de term de eigen Karibik, al vaker valt. Maar veel mensen kennen niet hun eigen land. Op vakantie gaan, betekent weg gaan. Naar het buitenland.
In de documentaire wordt duidelijk dat er nog veel toeristische plaatsen zijn waar de massa nog weggebleven is, en de plaatselijke bevolking hoopt dat dit ook zo zal blijven.


In Nederland is tijdens de vorige crisis precies hetzelfde gebeurt. Politici riepen op om in eigen land vakantie te houden. Dat was toen vooral economisch, nu lijkt het veel meer sociaal gericht. Men wil geen risico lopen.

In Groot-Brittannië hebben politici Spanje op de niet-veilig lijst gezet. Op twitter en facebook zie je daar aardige reacties op, zoals deze: de Engelsen zeggen dat zolang Spanje niet veilig is, komen ze hier niet om van het balkon af te springen.
 
Hoe dan ook blijft dit thema terugkeren. Vakantie op eigen land, al dan niet met promotie of propaganda.
Maar ik zie dit niet als echte verandering. Duitsland heeft geen infrastructuur om haar vakantiegangers massaal op te vangen. het is een trend die mogelijk groeit, maar uit eindelijk is vakantie - voor mensen uit het noorden - toch gewoon Zon. En dat vind je niet genoeg of structureel in Duitsland. Wanneer je maar drie weken hebt, moet je wel verzekerd zijn van mooi weer.

Zelf kijk ik soms met heimwee naar het Noorden. Naar de regen, heerlijk. Op vakantie in "Eigen" land.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?