Peron en Peronisme (1) - Motivatie

De aanleiding was heel eenvoudig: ik zag een boek liggen. 

*

Dus dacht ik even later, een week Peron en Peronisme, waarom niet? Wat is nu een week voor een blogger, die nog niet het plan heeft om te stoppen. En het kan ook een mooi afscheid zijn, want op het thema Argentinië of Peronisme, ben ik wel uitgekeken.

Maar het was ook een aanleiding om nog eens van een andere kant naar dit thema te kijken. zelf ben ik natuurlijk ook veranderd.

Ik zie peronisme nu als volgt, of het motief om er opnieuw naar te kijken zie ik in het licht van deze nieuwe context:

In de "eerste" wereld - de onze, en in de terminologie die de vorige eeuw nog gebruikt werd - bestaat er ideologie, iedereen heeft het over het neo-liberalisme. De tweede wereld, om even op die lijn door te gaan, had vooral de weg gevolgd van het Marxisme. En dan is er de Derde wereld, waar Argentinië toe behoort, kwam o.a. deze stroming, het peronisme.

Met alle drie is natuurlijk wat mis. Wij denken superieur te zijn, modern, maar dat wij onze ziel verkocht hebben aan het kapitalisme is natuurlijk ook niet zonder neveneffecten en niemand weet hoe dit gaat eindigen. Het marxisme is via allerlei aftakkingen uitgegroeid tot alternatieve bestuursmodellen, en als we kijken naar Rusland dan is het rationalisme daar ver te zoeken. Marx heeft niet de schuld [vooruitlopend op de rest van de week heeft Domingo Peron misschien ook niet Dé Schuld, dat weet ik nog niet], maar het is de cultuur die voor ontvankelijkheid zorgt. Zo lijkt me.

"Wij" hebben het marxisme afgeschreven, maar marxisten bestaan gewoon nog, laatst sprak ik nog een econoom van die signature. 

Dus ja, om meer mensenkennis te verkrijgen, meer wereldkennis kan deze exercitie geen kwaad en is goed te motiveren. Leerzaam, en het doet me denken aan die impulsieve daad om een boek te kopen, intuïtief waar er heleboel dingen door je heen gaan die je nauwelijks kan overzien, maar die samen tot resultaat hebben dat je dit nu doet.

Kortom, ik weet a het nodige over Perón en het Peronisme. Mijn belangrijkste kennis komt van een niet nader te noemen Argentijn (E.A.) die hier zelf een boek over geschreven heeft, niet expliciet over Perón, maar wel over het verval van Argentinië als wereldmacht en wat volgens hem hierbij de beslissende factor was, .... die conclusie laat ik nog even open. 

--

* - Vonk is een revolutionair socialistische organisatie, de Belgische sectie van de Internationale Marxistische TendensInternationale Marxistische Tendens. [Zoekend op "Peron en Peronisme," komt deze organisatie als eerste (na Wikipedia) boven.]


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?