Welke professional deugt het meest?

De Meeste Mensen Deugen. Dat boek werd een bestseller. Dat betekent dat het radicale idee veel aandacht krijgt. De historicus wil een andere maatschappij. Dat past in zijn verhaallijn van  De geschiedenis van de vooruitgang. Maar we zitten nu nog gewoon in een situatie waar dat allemaal utopisch lijkt. Laten we eerst zorgen dat die oorlog in Europa afloopt. De boze wolf in het verhaal van Bregman vecht nog door met de liefdevolle wolf. Als die laatste al bestaat...

Zelf vraag ik me af of deugen niet zonder een schaduw kan. De grootste religies die ons eeuwenlang gevormd hebben spreken over goed en kwaad.

... maar goed

Deugen kan je niet als wedstrijd beschouwen, wie deugt meer, is een haast zinloze vraag... Of geeft het juist wat meer inzicht?

 Deugdenethiek is een onderdeel van de filosofie en Aristoteles wordt vaak aangehaald als een meester in deze levenslessen omtrent deugen.

De vier kardinale deugden | Historiek - De kardinale deugden zijn kortom deugden die scharnierfunctie vervullen in het morele leven. De vier kardinale deugden zijn: Prudentia (Voorzichtigheid - verstandigheid - wijsheid) Iustitia (Rechtvaardigheid - rechtschapenheid) Fortitudo (Moed - sterkte) Temperantia (Gematigdheid - matigheid - zelfbeheersing) (bron: https://www.filosofie.nl › praktische-deugden)

Maar is het idee van deugdenethiek gelijkmatig verdeeld in de productieve wereld? Wie deugt er meer, het bedrijf, de burger of de overheid?

Het is lastig om hiervoor duidelijke criteria te vinden. Een persoon versus een rechtspersoon lijkt me het eerste onderscheid. Bedrijven hebben een andere ethiek dan burgers, en dit is iets waar Oostenrijkse Economen mogelijk anders over denken dan Keynesianen. Bij bedrijven heerst vaak de opinie om eerst te doen en vervolgens excuses aan te bieden, of pardon te vragen. Bedrijven moeten dus snel schakelen en reageren en dat kan wel eens tegen de ethische regels in zijn.

Burgers zijn het meest kwetsbaar als het gaat om deugden, misschien, maar ook het minst schuldig als het gaat om niet deugen. De moordenaars en criminelen natuurlijk daargelaten, maar criminaliteit is ook niet iets dat enkel tot burgers is te reduceren. Georganiseerde criminaliteit is typisch een fenomeen van de opkomst van bedrijvigheid. En alles wat met fraude te maken heeft.

Werknemers kunnen frauduleuze handelingen uitvoeren en ondeugd kan massale consequenties hebben bijvoorbeeld als het gaat om roque-traders, die miljarden verspelen voor "hun" bedrijf.

Dan de overheid. Dit is een brede klasse, van ambtenaren, via politici tot presidenten en andere leiders. Een recent voorbeeld van Rusland springt in het oog als het gaat om ondeugdelijkheid. Maar wie legt daarvoor de norm?

Heeft deugd hier te maken met ideologie?

In professionele termen zou je (dan) drie groepen kunnen maken: ondernemers (bedrijven), burgers (particulieren en professionals) en beambten in algemene termen.

... 


En dan, vrouw versus man, of: zijn vrouwelijke waarden minder snel geneigd te ontsporen in ondeugdelijke acties dan masculiene waarden? De held uithangen kan als snel neveneffecten opleveren die mogelijk niet deugen.


--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?