Bemiddeling tussen Therapeut en consument (BATC)

Door mijn onderzoek naar COACHES en hun onderlinge verschillen kom ik echt op allerlei resources terecht waarvan ik het bestaan nooit heb geweten. BATC is daar een van. Het is een belangenorganisatie voor consument en therapeut, die orde wil scheppen in natuurgerichte therapeutische behandelingen, of in haar eigen woorden: Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) is opgericht (1998), met als doel de kwaliteit van de complementaire zorg te verhogen:

"In de jaren 90 zorgden ongeveer 700 verschillende werkvormen en bijbehorende kleine beroepsorganisaties ervoor dat er bij de overheid, zorgverzekeraars, therapeuten en consumenten onduidelijkheid heerste over natuurgerichte behandelingen.

  • Consumenten wisten niet wat men moest verwachten en daarnaast werd de kwaliteit van het aanbod niet gewaarborgd. Veel therapeuten werkten destijds al met meervoudige werkvormen. Doordat er alleen beroepsorganisaties voor enkelvoudige werkvormen bestonden, werden therapeuten beperkt in hun activiteiten en konden velen niet doen waar ze eigenlijk goed in waren namelijk het geven van een totale holistische behandeling. Zij werden minimaal gekwalificeerd en beperkt als een alternatieve therapeut met een enkelvoudige werkvorm.
  • BATC therapeuten zijn aanvullende therapeuten en geen alternatieve therapeuten. Hoe zit dat? De reguliere zorg is goed in het bestrijden van ziekte, BATC therapeuten daarentegen hebben zich bekwaamd in het adviseren van levenskunst, preventie en het voorkomen van ziekte. Dat doen zij met een gereedschapskist van meerdere werkvormen.
  • Gezond blijven komt voort uit natuurwetten. Het BATC model van de 5 natuur gerichte principes staat daar borg voor. Het maakt elke behandeling effectief. Via Evicare kunnen wij dat wetenschappelijk aantonen.
  • Bovendien werken BATC therapeuten zo veel mogelijk samen met het reguliere veld om effectieve zorg te realiseren. Goed voor de consument en het brengt de zorgkosten omlaag.

"

De organisatie - een stichting - bestaat uit negen mensen en voldoet aan de eisen van de Wkkgz (wet kwaliteit klachten en geschillen zorg).

De Kernwaarden zijn als volgt, en geven inzicht in de cultuur van de organisatie maar ook van haar doelgroep.

"

  • Professionaliteit door kennis: In de zorg is het beschikken over de juiste kennis van groot belang. Als organisatie delen wij kennis door synergie op te zoeken in samenwerkingsverbanden. Dit maakt het dat wij in staat zijn onze dienstverlening naar een professioneel niveau te tillen. Ook vinden wij het belangrijk dat onze therapeuten de juiste kennis in huis hebben om hun cliënten zo goed mogelijk te helpen. Dit doen wij door een kwaliteitsnorm te hanteren bij toetreding, maar ook door therapeuten de mogelijkheid te bieden de juiste kennis te vinden en kennis met elkaar uit te wisselen. Zo helpen we onze therapeuten naar het hoogst haalbare niveau.
  • Dynamiek door slagvaardigheid:Als organisatie streven we ernaar om zo slagvaardig mogelijk te kunnen handelen. Een dynamische organisatie speelt snel in op ontwikkelingen in de markt. Deze dynamiek zien we niet alleen graag bij ons zelf, maar ook bij onze therapeuten.
  • Ambitie door vertrouwen: Wij geloven in een keuzevrij en gezond Nederland. Vertrouwen is dan ook het sleutelwoord tot succes. Doordat wij écht geloven in een betere toekomst en vertrouwen hebben in elkaar, zijn wij ambitieus in onze doelen. Ambitie om de beste te worden, ambitie om een gezond en keuzevrij Nederland te realiseren en ambitie om met zijn allen te blijven streven naar ons gezamenlijke ideële doel. Om als groep zo sterk mogelijk te staan, verwachten wij eenzelfde soort ambitie van onze therapeuten. Dit doen wij uiteraard zonder voorbij te gaan aan hun authenticiteit.
  • Kwaliteit door samenwerken: Wij zijn voorstander van het opzoeken van samenwerkingsvormen. Door overkoepelend te werken kunnen grote stappen gemaakt worden als het gaat om de algehele ontwikkeling van onze beroepsgroep. Door samenwerking op te zoeken wordt de kwaliteit van eenieders dienst of service altijd beter. Dit is een belangrijke reden waardoor wij als BATC tot op heden belangrijke mijlpalen hebben weten te realiseren en zien daarom ook deze waarde als kernwaarde voor onze organisatie.

Coaches en therapeuten die aangesloten zijn, werken met dit model van de Vijf natuurgerichte principes

De behandelingen door een BATC therapeut vinden hun basis in de vijf natuurgerichte principes. Deze principes komen voort uit een aantal natuurlijke wetmatigheden. Om gezond te zijn en te blijven dienen elk van deze principes in evenwicht te zijn, ook in hun onderlinge samenhang. De vijf principes zijn niet slechts los van elkaar te zien, maar zijn ook onderling afhankelijk van elkaar. Zij zijn als een vlechtwerk en beïnvloeden elkaar. Een voorbeeld is dat wanneer iemand niet voldoende goede voeding tot zich neemt de energiehuishouding niet optimaal zal zijn. Wanneer iemand veel piekert zal dit het lichaam ook energie kosten. Er dient dus naar alle vijf de principes en hun onderlinge samenhang te worden gekeken. Hieronder kunt je, in de juiste volgorde weergegeven, een beknopte uitleg vinden over de vijf natuurgerichte principes.

  • 1. Energie. Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Wereldwijd wordt energie gezien als de basis van het leven. Energie vormt de basis bij de behandelingen van de BATC therapeut. Er kan pas gewerkt worden aan de principes prikkeloverdracht, drainage, voeding en geestelijk welzijn wanneer je energiehuishouding op orde is. Zonder energie functioneert het lichaam niet optimaal en kan er geen genezing plaats vinden. Het is een eerste prioriteit om te zorgen dat je over voldoende energie beschikt, dat er een evenwichtig stromen van de energie plaats vindt en dat eventuele blokkades worden opgeheven.
  • 2. Prikkeloverdracht. De prikkeloverdracht komt tot stand via je zenuwstelsel. Via de hersenen worden prikkels via het zenuwstelsel naar de rest van je lichaam gestuurd. Maar ook andersom worden prikkels vanuit je lichaam naar je hersenen gestuurd. Het zenuwstelsel is het communicatienetwerk ofwel ‘de telefoonlijn’ van je lichaam. Pijnprikkels bijvoorbeeld hebben een functie om bij bepaalde situaties juist en snel te kunnen reageren. De prikkeloverdracht zorgt er ook voor dat bepaalde signalen, bijvoorbeeld over wat je nodig hebt voor herstel, aan het lichaam worden doorgegeven. Een goede prikkeloverdracht is onmisbaar om goed te kunnen functioneren en herstellen.
  • 3. Drainage. In het dagelijks leven heeft ons lichaam regelmatig te maken met overbelasting door afvalstoffen. Enkele oorzaken van buitenaf kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht (zware metalen) of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creëren doordat bijvoorbeeld ons lymfesysteem of bloedcirculatie niet optimaal functioneren. Ons lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via onze uitscheidingsorganen. Soms echter is het wenselijk om het lichaam daarin te ondersteunen en te stimuleren. Wanneer er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld in onze darmen, dan kunnen voedingsstoffen ook niet goed meer worden opgenomen.
  • 4. Voeding. Voeding onderhoudt je cellen en voorziet deze van brandstof. Je dagelijkse voeding is één van de belangrijkste componenten voor een fit en gezond lichaam en een scherpe geest. Bepaalde voedingsmiddelen worden niet door iedereen even goed verdragen. Dit kan een tijdelijke kwestie zijn. Door gerichte voedingsadviezen kan dit in gunstige zin veranderen. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen, passend bij je constitutie en omstandigheden, tot je neemt en dat in de juiste hoeveelheden.
  • 5. Geestelijk welzijn. Naast de voorgaande principes beïnvloeden emotionele, mentale en spirituele aspecten jouw gezondheid en welzijn. Bewustzijn over je belemmerende denk- en gedragspatronen is buitengewoon belangrijk. Dit voor het geestelijke maar ook fysieke welzijn. Door zorgen of andere geestelijke spanningen kunnen veel klachten, zoals maagklachten, hoofdpijn of verkrampte spieren ontstaan. Je leert de belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen, te doorbreken of los te laten. Dit voor een zo goed mogelijk herstel, maar ook om in de toekomt in balans te blijven.

"
...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?