De zeven menstypen van Assagioli

Assagioli was me niet bekend, pas sinds een aantal jaren zag ik zijn model. En wanneer ik een model zie over de mens om deze beter te leren te begrijpen, dan wil ik daar meer van weten.

Op het internet is de onderstaande site actief bezig met dit model: 

The Italian psychiatrist Roberto Assagioli (1888-1974) suggests seven psychological functions. Assagioli’s model represents the basis for the The Seven Types. These seven functions enable the intelligence and consciousness needed to navigate through life. I should specify here that it is the Self who is the conscious I and represents the self-aware consciousness in all humans.

There are seven brain centres and intelligences that convey and produce the different psychological qualities.

Our starting point is that all humans possess will, feeling, thought, imagination, logic, passion (desire), and action (sensation).

https://kennethsorensen.dk/en/what-is-the-seven-types/

Assagioli wordt de vader van de Psychosynthese genoemd, waarin hij zich afzet tegen Freud en een nieuwe manier van helen uitdenkt. Bij psychotherapie speelt de vraag: wie ben ik, een grote rol. We zijn meerdere personen afhankelijk van de rol die we spelen., toch is er iets van een onveranderlijke ik. Het zelf is het middelpunt van de persoonlijkheid en van de aandacht en de wil. Assagioli ontkent niet dat er een lagere zelf is met driften en instincten, maar dat het niet erkennen en vinden van de hogere psychische zelf iemand ziek kan maken. Assagioli brengt dus mystiek en psychologie bij elkaar, en ook het oosterse en westerse denken over de mens. Assagioli was een vriend van Maslow.

Het getal zeven speelt een belangrijke rol bij die mystiek. hij ziet dat voorkomen in de regenboog, de zeven noten van een octaaf, de dagen van de week, etc.
Niet elk mens is goed in deze groepen terug te vinden. Bv de weinig ontwikkelden en gevoelloze, of de hoog-ontwikkelden die veelzijdig begaafd en bekwaam zijn.

De mens moet zijn type inwendig aanvaarden. Daardoor kunnen we ons zelf tot uitdrukking brengen. ER zijn mensen die hier namelijk moeite mee hebben en hun eigen persoonlijkheid niet aanvaarden. Het controleren van uitwassen is een tweede taak van de mens. Harmonisatie is een derde taak; een kunstenaar moet soms ook praktisch kunnen zijn...

Er is ook een andere menstypologie, die van H. Sheldon die drie polen onderkent: endomorphy, mesomorphy en Ectomorphy, deze typologie loopt dwars door die van Assagioli heen.  (bron: Ben Bos)
Bos ging zelf in psychotherapie, en komt met Assagioli in aanraking maar ook met Piero Ferrucci, die veel over de Wil heeft geschreven:  wat wil je, nu precies. Assagioli ziet hierin een vijfdeling: de sterke wil (gericht op kracht), de kundige wil (is kritisch), de goede wil (is gericht op liefde), de transpersoonlijke wil (gericht op de zin van het leven) en de universele wil (die gekoppeld is aan het universele zijn).
 
Dit komt dus duidelijk uit de psychotherapie hoek. Daar kan ik me voorstellen dat een dergelijk model kan helpen. Vooral bij mensen die te maken hebben met veranderingen, of in een impasse zitten. Daarbuiten ben ik bang dat dit soort modellen een eigen leven gaan leiden, Het is een kunst om dat eruit te halen dat aansluit op je leefwereld.

...
 
--

Dit model gaat om mensen die te maken hebben met veranderingen, of in een impasse zitten.

  • ·         Het dynamische type drukt zich uit als wil, doel en ambitie. Leiders, helden, pioniers worden allemaal gekenmerkt door dit soort energie en ze stralen moed en vastberadenheid uit.
  • ·         Het sensitieve type straalt gevoel, empathie en inzicht uit. Leraren, counselors en genezers drukken deze energie uit en ze komen vriendelijk en meelevend over.
  • ·         Het mentale type straalt intelligentie, perspectief en nieuwsgierigheid uit. Denkers, communicators en kooplieden behoren tot dit type en ze komen intelligent en scherp over.
  • ·         Het creatieve type drukt verbeeldingskracht, empathie en esthetiek uit. Kunstenaars, bemiddelaars en therapeuten worden gekleurd door deze energie en stralen humor en spontaniteit uit.
  • ·         Het analytische type straalt logica, rationaliteit en kennis uit. Onderzoekers, analisten en wetenschappers behoren tot dit type en komen serieus en betrouwbaar over.
  • ·         Het toegewijde type toont passie, verlangen, idealisme en activisme. Activisten, romantici en pleitbezorgers worden beïnvloed door deze energie en stralen enthousiasme en oprechtheid uit.
  • ·         Het praktische type drukt actie, organisatie en bruikbaarheid uit. Bestuurders, projectmanagers en ondernemers worden beïnvloed door deze energie en stralen efficiëntie en daadkracht uit.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?