Bestuurskunde versus bedrijfskunde


Het verschil tussen beide opleidingen lijkt wel logisch, toch? Kies je voor - het besturen, (versus) managen binnen - de overheid of voor het bedrijfsleven?

In een scriptie [Het onderscheid tussen bestuurskunde en bedrijfskunde. Een onderzoek naar de rechtvaardigingsgronden van bestuurskunde als wetenschappelijke discipline onafhankelijk van de bedrijfskunde. LAS ik het volgende, in de conclusie:] ... is daarbij getracht te laten zien wat de filosofie kan betekenen voor de andere wetenschappen, namelijk een structurering en verheldering van de discussie en de daarin gebruikte argumenten. Zo ook een toevoeging van een ander soort argument, namelijk dat wetenschappen hun bestaansrecht uit hum maatschappelijk doel kunnen verkrijgen. Een argument met, mijns inziens, de sterkste fundering voor een bestuurskunde die onafhankelijk is van de bedrijfskunde. Echter, zoals de theologie ook recentelijk enorm aan maatschappelijke relevantie heeft in moeten boeten, door de verminderde behoefte aan kerkelijke leiding in de maatschappij, kan dit natuurlijk ook voor de bestuurskunde gebeuren. Mochten wij de droom van het neoliberalisme laten uitkomen, dan betekent dit wellicht het einde van de bestuurskunde, dit hebben wij, gelukkig, in de hand, gezien de performativiteit van studies als bestuurskunde. (bron: J. van der Klaauw BSc, Wijsbegeerte van een bepaald Wetenschapsgebied https://thesis.eur.nl/pub/36013/Bachelor-Jamie-van-der-Klaauw-347517.docx)

Vooral de dikgedrukte passage is interessant.

In het onderzoek komen wat meer populaire thema's aan de orde, kort b.v. dat van Elon Musk, die weliswaar voor het bedrijfsleven werkt in een onderneming, maar dat [de elektrische auto] ook een bestuurlijk / maatschappelijk vraagstuk behandelt.

In een voetnoot gaat hij in op de trend waarin de verschillen tussen bedrijfs- en bestuurskunde in de huidige maatschappij onder druk kwamen aan het eind van de vorige eeuw:

 Een niet te onderschatten punt, wat ook bij het volgende hoofdstuk over de waarden naar voren komt, is de performativiteit van een studie. Zie bijvoorbeeld Lorenz, If you’re so smart, why are you under surveillance?, waar Lorenz een relatie legt tussen de universiteit, het Neoliberalisme en het New Public Management, en betoogt dat het discourse sturende is voor de praktijk.

De scriptie gaat helaas niet in op de Universiteit zelf: is dat nu een bestuurlijke of een bedrijfskundige omgeving?

-- bij de universiteit Leiden is zowel bedrijfskunde (onderdeel van Rechtenfaculteit) als bestuurskunde (faculteit Governance & Global Affairs) te vinden.

-- in de praktijk: Prorail versus NS

Prorail-ns-bedrijfskunde-bestuurskunde


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa