Socialisme: voor een beter sexleven

Why Women have better sex under Socialism, is een boek van Kristen Ghodsee. De clickbait-titel is mede door de uitgever gepromoot... Een goede titel, maar de inhoud loopt ook gelijk op?

Ze is geen voorstander van State socialisme. Gaat daar vooral in (bij hoofdstuk...) op child-care en birth control rate en fertility rates... En ze keert terug van het punt waarin The end of history (Fukuyama), verscheen, "dat toch niet helemaal juist bleek te zijn... Steeds meer mensen kijken weer naar socialisme, " stelt ze.

Haar favoriete economische model is dat van Noorwegen. In hoofdstuk 1 - women - like men, but cheaper on work - schrijft ze dat 70% van de werknemers in de overheid in Noorwegen uit vrouwen bestaat.

Het aardige is dat ze het staatsfonds wat Noorwegen heeft, zonder referentie te maken naar de olievondsten - als basis wil gebruiken voor andere modellen in de wereld. Dus dit in tegenstelling tot het idee van Universal Basic Income (UBI), Surplus value extraction, gender based quotas, of negative income tax or Citizens Dividend en alle andere varianten, waar ze geen hoge achting voor heeft. Dat is wel bijzonder. Een Staatsfonds dus.

... 

Bij een boekpresentatie(youtube) stelt een man de vraag: "Geldt dit alleen voor vrouwen of zullen mannen ook betere seksuele relaties hebben? Ik vraag het voor een vriend."

- a good question. In short: all wil have better sexual relations...

Tja.

Ik heb het boek nog niet helemaal gelezen. Maar het staat wel op mijn lijst.

-- 16 december

Dat was al weer enige tijd geleden. Ik heb het boek inmiddels wel gelezen. Maar veel meer dan een aandachtstrekker heeft het toch niet, m.i. Wanneer je zo'n sterke titel verzint dan moet het verhaal het wel bij  kunnen houden. Dat valt toch wat tegen...


-- Khodsee is zelf getrouwd met een Bulgaar, en ondervond dat in die cultuur de sexuele opvoeding veel vrijer was. Antionceptiepillen waren gratis, en in Rusland bv gingen meisjes naar de abortuskliniek vergezeld door hun oma's. In Polen was het de democratie die abortus illegaal maakte.

Ghodsee breekt een lans voor het collectieve gedrag, door b.v. deze metafoor: "wanneer iedereen vandaag zou stoppen met Facebook gebruiken of niet langer bij Amazon zou winkelen dan zouden twee van de rijkste en machtigste bedrijven in de wereld stoppen te bestaan." 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?