Rusland anno 2022
"De diplomatie heeft gefaald," hoorde ik een journalist zeggen over dit conflict, of de oorlog in Ukraine. Iedereen heeft het over de aansluiting van het land bij de Navo als oorzaak voor deze situatie. Of dat de toenadering tot de EU (associatieverdrag) of de westerse waarden de bron zijn voor het conflict.In 2015 kreeg een Wit-Russische (tegenwoordig Belarus) schrijfster de Nobelprijs voor de literatuur, o.a. voor het boek, het einde van de Rode mens. De timing daarvan is bijzonder en wat vaak gebeurt met Nobelprijzen is dat er een politiek tintje aan zit. In de laatste alinea van het NRC van dat moment valt te lezen dat ze niet verwacht dat Rusland verder moderniseert. Eerder het tegengestelde.
En zo lijkt het er ook op met deze oorlog.
Maar wat ook bijzonder is is dat het westen in conflict met zichzelf is. Het westen, zeg maar de neo-liberalistische ideologie waar iedereen het over heeft, heeft landen als Oekraïne nodig om haar producten te verkopen. De groei stopt in het westen, er is steeds meer schuld nodig om de groei gaande te houden en export van de ideologie is pure marketing.
Maar met de oorlogsverklaring van Rusland en Wit-Rusland die stil toestemt, lijkt hiervan een tegengesteld effect te sorteren: men heeft als er een keuze is toch liever de westerse ideologie dan de Russische.
E.e.a. doet me denken aan terrorisme. Niet dat verre en afgelegen terrorisme van de Taliban en Isis, maar ons eigen Europese terrorisme. Diegenen die in Spanje of Ierland leven weten wat ik bedoel. Het is een strijd tussen oude samenlevingen (vaak gestoeld op agrarische principes en denkwijzen) en de moderniteit. In Rusland is de economie nog grotendeels gebaseerd op landbouw, en het was precies de landwerker waar de ontvankelijkheid van het communisme het grootste is.-- wat de media schrijven. Trends 1 maart: Experts Ria Laenen en Sven Biscop over Oekraïnecrisis: 'We hebben het ergste nog lang niet gezien.' De schuld van de grootschalige invasie van Oekraïne ligt geheel bij Vladimir Poetin, zeggen Ruslandkenner Ria Laenen en defensie-expert Sven Biscop. Maar het Europese beleid tegenover het Kremlin was de laatste jaren wel een toonbeeld van naïviteit.
Reacties