De stadsmonnik

 The Urban Monk is een boek van Pedram Shojai. Oosterse wijsheid en moderne "Hacks" om de tijd te stoppen, succes te vinden, geluk en vrede. 

Ik las de samenvatting. En die is inspirerende genoeg. Moet je dan nog het boek lezen, of eerder de instructies en de filosofie opnemen?

Het idee is namelijk simpel: ondanks alle technologische vernieuwingen en verhoging van de levensstandaard, wordt de mens niet echt gelukkiger. Of gezonder (te denken aan nieuwe moderne ziektes zoals Obesitas). We bewegen te weinig. Onze voorouders bewogen veel meer, leefden veel meer in de natuur. "Dat moet je terug zien te vinden." Door kunstmatigheid van ons leven (kunstlicht dat ons uit onze slaap houdt) krijgen we nieuwe problemen, we slapen korter en slechter. Bv.

Om een stadsmonnik te worden is hard werk nodig.  De Zen monniken mediteerden niet alleen, voor en na de spirituele rustperiodes was het water halen en houthakken. Bewegen dus. Langzaam eten kan een middel zijn om meer monnik te worden. De tijd stoppen is niet mogelijk, maar vertragen kan wel.

Energie komt van slaap, oefening, voeding en in de natuur zijn. Oefen Qigong, mediteer en probeer minder te zitten. [Zelf doe ik dat al door telefoongesprekken niet meer zittend te voeren...] 

Mediteren kan therapeutisch werken. Heart-centered-meditation zorgt ervoor dat je oude wonden geneest...

Maar... de grote maar is toch wel of dit niet gewoon een mooi verhaal is waar dat mensen nodig hebben om in te blijven geloven. Dat verandering kan door in je oude omgeving te blijven leven? het afkick-centrum ligt doorgaans buiten de stad. Om als een monnik te leven, of de inspiratie van het leven van een monnik op te nemen, kan je haast niet in de stad leven.  Je kiest voor een monniken bestaan en leeft dan ook beter niet in de stad. Zo ken ik iemand die elke dag anderhalf uur forenste. Een buitenwoning dus. En 's morgens vroeg naar de stad. 

Na het ochtendgebed. Stadsmonnik lijkt me een mooi verhaal. Dat wel.

En toen kwam ik via via op een uitspraak van Gurdjieff: de zoektocht naar zelfkennis en inzicht kan overal plaatsvinden, ook in het dagelijkse leven. Dus ook in de stad. Stadsmonnik is dan zo gek nog niet.

--

2018/08/de-monnik-en-de-filosoof


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?