Dit verandert alles (Naomi Klein)

Wanneer je een keer naam maakt met "NO," tegen de populaire cultuur van het JA-zeggen en Mee-doen in, dan kom je zo op een hele serie boeken. In dit boek gaat het om het kapitalisme tegenover het klimaat. "Ook ik ben lange tijd klimaatontkenner geweest," schrijft de auteur in de inleiding. De Nederlandse titel: No Time, verander nu voordat het klimaat alles verandert. Het boek is uit 2014.

Wat me het eerste opvalt aan het boek is niet zozeer de inhoud, als wel de opbouw: 700 bladzijden, maar vanaf pagina 570 beginnen de noten. Dat komt soms intimiderend over. Het boek bestaat uit drie delen: Slechte timing (1) en Magisch denken (2)  waarna er - aan het eind van deel drie - een conclusie volgt. 



Hier wat losse onderdelen: "culture cognitie," is een begrip dat ze gebruikt (Dan Kahan) om het belang van een wereldbeeld in de acceptatie van (nieuwe) feiten te laten zien. Nieuwe informatie die het beeld bevestigt wordt direct opgenomen [denk aan assimilatie en accommodatie in de psychologie]. Klimaatverandering wordt vooral ontkend door rechts ideologieën (Dunlap, Jacques). (Vrije) Marktfundamentalisme a la Thatcher en Reagan heeft dit momentum gegeven.

... zorg voor een  Marshall plan voor de aarde (Angélica Navarro Llanos)... Climate Gate voorbeelden en allerlei tegenbewegingen zorgen voor weerstand (onderzoek socioloog Brulle) ... Klimaatverandering (anno 2013) is een cumulatief probleem... Vooral het hiërarchische en individualistische wereldbeeld zorgt voor weerstand in de "klimaatdiscussie." Daarnaast zijn er ook waarden die empathie en solidariteit tonen en dat wordt duidelijk bij natuurrampen zoals de Tsunami uit 2004 (Rebecca Solnit, Paradise built in hell).

De feiten zijn niet altijd te achterhalen, bv dat de fossiele brandstofbedrijven jaarlijks 775 tot 1000 mrd aan subsidies ontvangen. Stern review noemt in de review of economics of climate dit het grootste markt-falen dat de wereld ooit heeft meegemaakt.

Toch is er zoiets als een EnergieWende, die toont dat 25% van de energie in 2013 uit hernieuwde bronnen komt in 2000 was dat nog maar 6% (Hamburg)

Cultuur wederom: the culture of narcissism (Christopher Lasch)

Fracking en vooral de winning van Gas lijkt schoon of heeft een schoon imago, maar dat is schijn door de methaanuitstoot (Cornell university). Donaties ontvangen door politici door partijen uit deze industrieën moeten stoppen. Hoe verwoestend een cultuur kan zijn blijkt de ervaring van / op het eiland, Nauru...

Dat waren wat selecties uit deel 1.

Hoe zit het met het magisch denken?

In de conclusie schrijft ze over de slavenhandel, dat kan je als een metafoor zien voor de omvang van dit probleem, want dat was ook een overstijgend probleem waar rechts weinig problematiek in zag. En toch gebeurde het. De geschiedenis klopt nu op onze deur, schrijf Klein. Doe jij open?

Wat me vooral bijblijft van het boek is de beeldspraak. Wanneer ze vergelijkingen maakt, als "dat is als Amnesty een kantoor zou openen op Guantanamo Bay..."

Wat we toch kunnen doen (deel drie - We moeten hoe dan ook wat doen / beginnen) is samen te vatten in 5 actiepunten, te beginnen met Blockadia: zorg dat de fossiele brandstoffen in de grond blijven... Als de leiders niks doen, dan moeten anderen maar hiervoor in de bres springen...

...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa