Acht fundamentele lessen van de natuur (Gary Ferguson)
Wat de natuur ons leert over goed leven in de wereld. Gary Ferguson spendeerde veel van zijn professionele leven op de meeste wilde (natuur)gebieden in de wereld en kwam zo tot bijzondere inzichten. Wat ik geleerd heb, zo vertelt hij, wil ik overdragen en de mensen die nu de waarde van de natuur onderschatten. De economisch parallel is niet ver weg, wanneer en ecosysteem verwoest wordt dat als basis dient voor nieuwe en creatief leven. De macht van diversiteit gaat verder dan economische veerkracht. Dat dit boek de natuur centraal stelt betekent niet dat de schrijver enkel tussen de bomen leeft. Hij vertelt ook over professionals zoals Jane Jacobs (econome, schrijfster en urban activist) die het concept van natuur gebruiken bij stadplanning of hierin juist ten opstand komen tegen de kille scheiding van wijken die tot gettovorming leiden.
In de inleiding schrijft hij over een antropoloog die hij ontmoette en de anekdote vertelt over een buitenlander die bij een stam op onderzoek komt, en vraagt naar hun woord voor buitenlander. Ze willen hem eerst niet antwoorden, maar uiteindelijk komt het ervan, het woord voor buitenlander is (een) "Tramp," iemand die nergens lang blijft, en enkel op doorgang is en zo geen contact maakt...
1. Benader de wereld nieuwsgierig door haar mysteries te omarmen. Dit inzicht komt van Albert Schweitzer, die schreef: wanneer we meer kennis verkrijgen, worden dingen niet meer begrijpelijk, maar [juist] meer mysterieus. Grote wetenschappers zoals Einstein trokken de natuur in wanneer ze even vast kwamen te zitten. Voor inspiratie maar ook om de complexiteit en het mysterie te verwelkomen. De natuur is nooit echt helemaal te kennen. Alleen het atoom al, bestaat voor meer dan 99% uit ...niks.
2. Life on earth thrives thanks to a vast garden of connections. Alles in de natuur staat in relatie met elkaar en is afhankelijk. Vroeger (Descartes) bestudeerde en de natuur nog als onafhankelijk fenomeen: de bioloog bestudeerde het dier. Maar nu is er een meer ecologische benadering: alles staat met elkaar in verband. Zoals het netwerk van fungi dat in de grond de bomen voorziet van mineralen... In Zuid-Afrika is er het Ubuntu-concept: mensen kunnen alleen opleven wanneer ze dingen delen.
Wanneer je door het bos loopt bijvoorbeeld dan is het meest basale proces dat van zuurstof inademen wat wij mensen doen en het kooldioxide afgeven wat de bomen en de natuur weer voedt. Maar bomen geven ook Phytoncides af en die helpen ons niet alleen tot rust te komen, maar verbeteren ons immuun systeem.
3. Diversiteit maakt het systeem sterker. In de natuur werkt diversiteit als een veiligheidsnet, bv in de Sawtooth bergen (waar de schrijver als eenentwintigjarige heeft gewerkt), waar wilde bloemen van verschillende typen overleven afhankelijk van het type wortel en dus of er droogte of juiste teveel water is. In onze cultuur is het niet anders. Het blijkt dat de meest succesvolle onderzoeken bereikt worden door research-teams die academisch en etnisch divers zijn opgesteld.
4. Zowel mannelijke als vrouwelijke energie is nodig voor een leven in harmonie. Vrouwelijke waarden zijn een bron van geluk, zei Lao-Tzu, ken het mannelijke, en houdt het vrouwelijke. Vrouwtje olifanten maar ook leeuwinnen leiden vaak de groep. Mannelijke energie is nodig voor actie, onafhankelijkheid en disruptie, vrouwelijke focus is voor nurtering, coöperatie en duurzaamheid. Beiden zijn nodig. In de westerse samenleving is het vrouwelijke deel vaak ondergesneeuwd, en komen zorgende en samenwerkende waarden minder uit de verf.
5. Our animal cousins make us happier - and smarter. Respecteer de agentschap en autonomie van elk dier. Elk dier onthult de intelligentie van het gehele natuur: de expressie van de wolf (communicerende kracht) of de richtinggevende seinen van de bijen laten zien hoe slim de natuur is.
6. Behoud je energie voor wat het belangrijkste is in het leven. Zelfs de luiaard - die zijn energie spaart - is belangrijk voor het hele systeem.
7. Zelfs disasters zoals bosbranden, kunnen kansen bieden om sterker te herleven. Een bosbrand geeft voeding terug aan het ecosysteem en is daarna vaak vruchtbaarder dan voor de brand. Zo kan ook de mens leren van tegenslagen en hem sterker maken. [anti-fragiliteit]
8. Er valt veel te leren van onze voorgangers. Ouderen (dieren) kunnen jongen veel kennis bieden. Die intergenerationele banden lijken wat verstoord te zijn in onze cultuur. "Ga eens met een Opa praten."
Reacties