De instroom van Economiestudenten (economie, bedrijfseconomie en bedrijfskunde) is ca. 19% van de totale instroom per jaar (sinds 2012). Een percentage dat vrij stabiel is. Alleen bij Gedrag en Maatschappij is meer instroom.
Voor Masters is dat cijfers nauwelijks anders, de procentuele keuze voor economie is bij Masters zelfs iets hoger (ca. 20%).
Een vraag op een scholierenforum:
Waarom ik economie ga studeren? Dat is een lastige keuze geweest. Ik heb van alles willen gaan doen: journalistiek, onderwijs, bedrijfsleven... Met economie houd je vele opties open. Bovendien zijn de beroepsperspectieven uitstekend.
September 2019, AD:
Hogeschool Rotterdam gaat studenten duwen richting de zorg, techniek en onderwijs. Te veel studenten kiezen namelijk voor een economische opleiding. En dat terwijl juist de zorg, techniek en onderwijs staan te springen om extra handen. AD link Competenties: Ben jij geschikt voor een economische opleiding? Heb je affiniteit met cijfers, kun je goed met geld omgaan en overzie jij grote lijnen? Ben jij daarnaast secuur en resultaatgericht? Denk dan eens aan een studie economie. Voor deze opleiding moet je ook goed kunnen analyseren, adviseren, samenwerken en besluitvaardig zijn. (bron: universiteitsstart.nl)
Mooi is ook deze uitspraak, voor Rechten kende ik dit wel: "Als je eigenlijk niet weet wat je wilt gaan doen, dan blijven er twee vakken over, Rechten of Economie," Harry Richard Commandeur [100 jaar Erasmus School of Economics, B. Diemel, 2013.]
--
Waarom kies jij voor een studie economie? Of waarom heb je daar voor gekozen?
-- een mogelijk motief voor de studie is het grote aantal carrièremogelijkheden.
Veel bedrijven in binnen- en buitenland zijn geïnteresseerd om economen te werven met specifieke, maar ook brede kennis die ze kunnen toepassen in allerlei real-life situaties. De specifieke kennis, maar brede toepasbaarheid van de economie, maakt afgestudeerden in de economie in veel zakelijke en overheidssectoren erg populair.
... De basis voor toekomstig werk ligt in de keuze van de vakken die je hebt gekozen tijdens je studie. Maar wat je ook kiest, Rotterdamse economen zijn breed inzetbaar. Ze werken niet alleen in specifieke economische banen, ze vinden ook werk op meer algemene posities op academisch niveau. Enkele voorbeelden van functies zijn beursexperts, investment manager / analist, ondernemers, financieel adviseurs, marketingmanagers, belastinginspecteurs, salesmanagers, beleidsmedewerkers, personeelsmanagers, docenten, academici, politici, managementconsultants en wetenschappelijke journalisten. Hoewel de eerder genoemde lijst veel verschillende functies en sectoren omvat, zijn onze economen vooral te vinden in de volgende sectoren:
- bank / accountancy, administratiekantoren, belastingadviseurs / consultancy / algemeen openbaar bestuur / economisch onderzoek / adviesbureaus / handel (met name groothandels) en multinationals / ondernemerschap. (bron)
In een studieboek (Economics: A Contemporary Introduction, 7th Edition) staat in het eerste hoofdstuk deze grafiek:
-- 3 juni 2021.
1. Mijn belangrijkste motief om economie te studeren: In de 5-de klas van de HBS trof ik plaatjes aan in mijn geschiedenisboek over de hyperinflatie in Duitsland 1923, en over de depressie in Nederland in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Hyperinflatie betekent dus massa’s in paniek voor een gesloten bankgebouw, en depressie betekent dus massa’s zwijgende mannen voor een stempelkantoor van de werkloosheidsvoorziening. Dat maakte diepe indruk op mij, en het bracht me ertoe economie te gaan studeren onder het motto: dat nooit meer! (
bron)
Reacties