De toekomst van de Futuroloog

Zelf ben ik meer oudsgierig (geweest - ik vond die term ergens, maar weet niet meer waar en van wie) dan echt nieuwsgierig. Dit laatste is een competentie voor futurologen, zag ik.

Is de top van specialisme / de specialisering bereikt, en gaan studies nu meer een generalistische kant op?  Aan de UvA is er een Future Planet Studies, een brede (basis)opleiding, zoals te lezen valt als combinatie van natuur- en sociale wetenschappen, of beter gezegd:

De basis van Future Planet Studies is interdisciplinair, want een duurzame toekomst creëer je niet vanuit één vakgebied. We zoeken naar innovatieve oplossingen, zoals hernieuwbare vormen van energie, een verantwoorde voedselproductie en houdbare watervoorziening. Vanuit de bètakant kijken we daarbij naar aardwetenschappen, biologie en scheikunde. Tegelijkertijd kijken we naar de sociale, politieke en economische factoren die het gedrag van mensen bepalen. Het aandeel van vakken gericht op de natuurwetenschappen (Future Earth) en de sociale wetenschappen (Future Society) is in het eerste jaar ongeveer gelijk. Daarna kies je een van deze twee als specialisatierichting.

Ik vond dit voorbeeld toen ik zocht op een specifieke professional: de Futuroloog, of in het Engels: Futurist, waar zelfs een associatie voor is: Association of Professional Futurists.

Zoekend als trend naar dit relatief nieuwe vakgebied, geeft Google het volgende beeld:


Google trends is op deze zoekterm waarschijnlijk niet erg betrouwbaar, maar geeft wel een aflopend zoekverloop weer. Het is best mogelijk dat de vraag naar Futuristen niet stabiel is over de tijd gemeten. waar zou dit van afhankelijk zijn?

Het bedrijf Stepstone laat een futuroloog (Catherine) aan het woord:

Wat houdt je job precies in? “Om het behapbaar te maken voor mensen, zeg ik vaak dat ik hetzelfde doe als een historicus, maar dan met een focus op de toekomst. Ik ben dus ook geen trendwatcher, zoals veel mensen denken. Een trendwatcher kijkt eerder naar de korte termijn en werkt vaak marketing gerelateerd, terwijl wij kijken naar systemen en evoluties op lange termijn. Een voorbeeld: voor de universiteit van Maastricht onderzochten we de toekomstige ontwikkelingen op het vlak van geneeskunde, het zorgsysteem, de samenleving, … De universiteit vroeg zich af hoe ze hun curriculum daar nu al op konden afstemmen, want als je vandaag start met een opleiding geneeskunde, dan studeer je pas binnen pakweg tien jaar af. Het is daarom nuttig om nu al in te spelen op hoe de wereld er dan zou kunnen uitzien. ... Ik ben niet gespecialiseerd in één bepaald topic, maar wel in systeemdenken en de toekomst. Ontwikkelingen zoals digitalisering hebben bijvoorbeeld invloed op zowat alle domeinen: zorg, voeding, bestuur, …”

Alvin Toffler (eerst iets afleren, dan opnieuw aanleren) is een bekende Futuroloog.

... wordt vervolgd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?