Zelfontwikkeling anno 2020+

1. Friday Forward is een boek van Robert Glazer uit 2020. Ik doe geen boekbeschrijvingen of samenvattingen meer, maar sommige boeken krijgen wel mijn aandacht. Inspiratie en motivatie blijft belangrijk. hij heeft het over de vier capaciteiten, spiritueel, intellectueel, fysiek en emotioneel.  

 Je spirituele capaciteiten kan je verhogen door na te gaan wat je kernwaarden zijn. Om dit te doen, zijn er een aantal mogelijkheden, denk na over een laatste speech die je wilt houden wanneer je weet dat je aan het eind van je leven staat, of even "onmogelijk" is de gedachte over je legaat aan de rest van de wereld. Hoe wil je herinnerd worden?

Succes komt niet "van gisteren op morgenochtend." Je moet er hard voor werken. doorzetten. Er zijn velen voorgegaan die al hun energie op die ene activiteit hebben gezet, puur omdat er niks anders was. Zoek je "purpose." Intellect is nodig om na te denken hoe je het beste je doel bereikt. Doe je wat urgent is of wat echt belangrijk is? sporten is... bekend: belangrijk. Maar emotionele veerkracht niet minder. Tegenslagen horen erbij...

...

2. Think like a rocket scientist, is een boek van Ozan Varol. Simple strategies you can use to make giant leaps in work and life. De auteur is die rocket scientist zelf en hij komt in zijn boek met allerlei voorbeelden uit zijn NASA-ervaring ter vertaling voor een algemeen publiek, met algemene lessen. Bijvoorbeeld dat je een open geest moet houden, en hoe je kan bereiken om meer open te staan voor onzekerheid (vraag bijvoorbeeld wat het ergste is wat je kan gebeuren bij die onzekere situatie). Innovatie... is stoppen met jezelf te conformeren. En originaliteit is een natuurlijke vijand van productiviteit (e-mails beantwoorden haalt alle creativiteit uit je). Om grootste te denken... kan je leren om divergent te denken (elk idee is welkom). Voor de beste oplossing gaat het om de juiste vraag te stellen. Niet in de laatste plaats gaat het denken als een raketgeleerde om... te leren van je fouten. Net zoals de gewone man op aarde zou moet doen.
  
3. Clearer, closer, better. Van Emily Balcetis, How successful people see the world. En hoe is dat? Veel heeft te maken met ZIEN. Je ziet hier het begrip visie in terugkomen. Ik las de samenvatting. En het eerste dat me aansprak was dat je oog zo belangrijk was. Je kan je blik op oneindig zetten (mijn vertaling) maar wanneer je een marathon wil lopen kan je beter op de persoon voor je focussen. Dat is je korstte doel. En dan een volgende doel vinden. Tot in het "oneindige." 

Maak ook je doel zichtbaar. Ik heb wel eens een cursus gehad waar ik zelf tot de conclusie werd getrokken dat je een visie moest hebben van het proces en niet enkel van het doel. Maar je pad zichtbaar. Zorg dat je zelf verantwoordelijk bent voor je voortgang. Schrijf alles op. Hoe meer je je afgelopen pad traceerbaar maakt hoe beter je kan corrigeren.
aandacht geven: er is voldoende afleiding in de wereld te vinden. Je kan hier enkel aan ontspannen als je weet waar je je aandacht op moet zetten. En in schijnbare tegenstelling met het begin, is een brede focus ook goed. Bijvoorbeeld om alle opties open te houden en je niet vast te staren op iets wat misschien toch niet je doel blijkt te zijn. Soms moet je iets los kunnen laten.

4. Perfectly Confident. Don A. Moore. How to Calibrate your decisions wisely.
Teveel aan zelfvertrouwen is niet altijd onschuldig. De financiële crisis was een voorbeeld: iedereen was vol vertrouwen in de waardering van de hypotheekmarkt. Under-confidence komt voor bij veel mensen en die realiseren zich niet dat anderen het ook moeilijk hebben.
Om over-confidence te voorkomen is een goede methode om forecasts te maken met verscheidende uitkomsten.
Vertrouwen moet ergens vandaan komen. Usain Bolt heeft vertrouwen, juist omdat hij zo snel loopt...
Zelfvertrouwen valt te simuleren.

5. The Art of Stopping Time. Geschreven door Pedram Shojai. Practical Mindfulness for Busy People.
hoeveel je "uit je tijd krijgt," wordt bepaalt door drie factoren: hoeveel energie je hebt, , hoe je deze tjd investeert en hoe mindful je bent: dus waar je je attentie op focust.
De schrijver gebruikt de metafoor van de investeerder op de beurs met het begrip, ROI. Return on how you invest your time. Technologie is de grootste afleider. "Beleef meer het moment waarin je leeft," het nu dus. Dat is de mindfulness touch...

6. The making of a leader, Tom Young. What elite sport can teach us about leadership, management and performance.
1. Er is niet 1 weg om leider te worden. Er is geen vaste set leiderschap kwaliteiten, maar let wel op typische "onconventionele" afwijkingen  in iemands biografie.
2. er is ook geen typische stijl, maar alle leiders zijn wel veerkrachtig.
3. Duidelijke kernprincipes helpen je in moeilijke tijden. Zoals het principe van langdurig lange-termijn succes, als organisatieprincipe om buitenlandse spelers aan te trekken (Stuart Lancaster).
4. Zet lange termijn doelen, en zorg dat iedereen hier op afgesteld is
5.Identify "cultural architects," zij zetten de toon voor hun peers, vb: David Beckham die zelfvertrouwen doorseinde naar andere spelers.
6. omgeef jezelf me mensen die bereid zijn "to question you," en veranderingen voorstellen.
7. Slechts nieuwsgesprek: doe het eerlijk.

7. Powershift. Daymond John with Daniel paisner. Transform any situation, close any deal, and achieve any outcome.
1. De meest succesvolle merken verkopen geen producten, maar lifestyles.
2. Personal brands stand up for something. Succesvolle mensen hebben gemeen dat hun naam ergens voor staat: M. Ali vloog als een vlinder, en stak als een bij, Aretha Franklin was de koningin van de Soul, Abe Lincoln was eerlijk.
3. Je hebt geen grote namen nodig om deuren voor je te openen.
4. Doe je huiswerk.
5. Werk samen met anderen.
... 

8. 168 hours. You have more time than you think. Laura Vanderkam. Volgens deze auteur en productivity specialist, hebben we het niet zozeer druk als wel hebben we geen controle over onze tijd. Doe de dingen die je waardevol acht: familie, je bedrijf en jezelf. Dat kan door te focussen op core competenties: het moet waardevol zijn, flexibel genoeg om breder inzetbaar te zijn en het is iets dat je beter doet dan anderen (maak een lijst van 100 dingen die je wilt doen voor je sterft).
Maak een jaardoel en breek het op in subdoelen. Zorg dat je een verhaal vindt dat aanslaat bij het publiek. Outsource.

9. Mindsight.  Transform your brain with the new Science of kindness (Daniel Siegel). Leert je - door bewustwording en gebruik van de rechterhersenhelf - over de verbinding tussen geest, lichaam en houding.

10. Flawsome. The Journey to being Whole is learning to be Holey. is een boek van Georgia Murch. Gaat over het leven met je tekortkomingen. Ze gebruikt de metafoor van het Japanse Kintsukuroi, het lijmen met goud van gebroken potten en de ceramiek hierdoor een nieuw leven te geven. Om Flawsome te worden moet je ten eerste je triggers begrijpen (opvlammen door negatieve reacties, in de vorm van Content Triggers, Relationship Triggers, Delivery Triggers en identity Triggers). Het tweede principes is dat je jezelf moet leren openen voor meerdere waarheden. Te snelle conclusies leren je niet te leren van nieuwe ervaringen en kennis. Ten derde is transformatie iets dat geen doel op zich is van een reis, maar de continue bij je blijft. Het is nooit af. Je moet bewust kiezen voor groei.

11. Een aardig boek wat je niet direct bij zelfhulp zou verwachten, maar daar juist thuis hoort dunkt me... STOP Reading the News. how to cope with the information overload and think more clearly.
Rolf Dobelli is schrijver en ondernemer, en eigenaar van of initiatiefnemer van getAbstract, een concurrent van Blinkist waar deze lees-tip van afkomstig is. Hij was zelf slachtoffer van het leven nieuwslezen, waardoor hij zich op een moment afvroeg of het hem ook gelukkiger maakt. Toen kon hij zich door al die korte termijn aandacht al niet meer concentreren op langere verhalen en boeken. Dat was de druppel... Nieuws geeft "nieuws," maar is het ook Relevant? Los dat al dat korte nieuws slecht is voor je hersenen, want die passen door plasticiteit aan aan deze nieuwe gewoonte. Het is ook toxisch, wanneer je nagaat dat het meeste nieuws per definitie "slecht-nieuws" is. Nieuwslezen helpt de wereld niet beter worden. Doe iets zinvols!
Krachtige boodschap.

 12. Misschien dat je dit niet verwacht in de categorie zelfontwikkeling, maar dan in anders denken of creativiteit: The Janus Point - a new theory of time, van Julian Barbouw. Een alternatieve theorie die The Big Bang en de hele tijdsbeleving in een ander licht zet...

13. Een eenvoudig boek, met een eenvoudige boodschap: Beginners, Tom Vanderbilt, is een boek over eeuwig leren en denken als een kind dat zich niet begrensd voelt door de kritische blik van zijn of haar omgeving en gewoon begint te doen en te leren. Iedereen kan leren tekenen, als je maar wilt. En .. begint.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?