Moneyland (Oliver Bullough)
Why thieves and Crooks now rule the world and how to take it back. Ontdek hoe de rijken rijk blijven. Dit is een boek van Oliver Bullough een non-fiction schrijver die zich focust op Rusland en Oost-Europa met als kern global finance.
1. na de oorlog (WOii) mislukte het om de markten te stabiliseren. Voor de oorlog waren marken ongereguleerd, en stroomde geld snel tussen staten. NA de overwinning werd een poging gedaan om de financiƫle wereld te stabiliseren, door de valuta's te koppelen aan de dollar die op haar beurt werd gekoppeld aan Goud.
De wetten om te reguleren (aan banden leggen van investeringen, waar korte termijn investeringen werden verboden) werkten maar deels omdat bv de dollars - later Eurodollsrs - die niet in handen waren van Amerikaanse banken, maar in London zwierven niet gecontroleerd werden. Deze dollars konden even vrij bewegen tussen naties als de gewone valuta voor de oorlog. Later kwam daar een nog grotere financiƫle innovatie bij: eurobonds. Die als extra feature hadden dat de winst op deze titels belastingvrij werden.
Vroeger moesten voor obligaties persoonlijke gegevens bijgehouden worden, zodat bekend was wie ze kochten. Voor Eurobonds was dat niet meer nodig. De wereld van finance werd zodoende minder getemd dan gehoopt en geld kon globaal haar weg vinden als nooit tevoren.
2. Offshore havens zijn perfecte hubs voor geldelijke misdaad en corruptie. Geld dat eenmaal de belastingen heeft ontweken wil niet terugkeren naar een land met regels, en zo groeiden Offshore havens, zoals in het Caribische eiland Nevis, met slechts elf duizend inwoners. Dat land wist door de leider aldaar Bill Daniel de buitenlandse rechtspraak ongeldig te maken voor het eiland. Een mechanisme als "Confidentiality Ordinance," is een regel die verbied om informatie vrij te geven. Een soortgelijk verhaal gaat rond de persoon van Skuratov op het eiland Jersey.
3. Op deze manier worden corrupte leiders rijk op de meeste arme plaatsen in de wereld. In het programma Say Yes tot the Dress, spendeerde iemand twee ton voor een trouwjurk, en dat was niemand minder dan de president van Angola, voor zijn dochter Naulila Diogo. Het land heeft oliereserves en edelstenen waar de opbrengst nooit in de officiƫle kassen terecht komt, maar verdwijnt, .... in offshore landen.
4. Corruptie respecteert geen nationale grenzen. Het voorbeeld is Edwin Carter, beter bekend als Alexander Litvinenko. Hij werd vergiftig met Polonium in 2006 omdat hij een geheim van de Russische regering wilde openbaren. Hij gaf informatie over kleptocraten aan onderzoekers in Londen en zijn informatie zorgde ervoor dat een miljarden-deal werd gesaboteerd. Zijn dood was het gevolg.
5. Zwitserland stond altijd bekend om haar bankgeheim. Dat is nu over, maar nieuwe problemen spelen op. Hier staat het verhaal van de klokkenluider Bradley Birkenfeld over het verdwijnen van miljarden uit de staatskas in de VS, waar hij door zijn tip een deel van zou krijgen.
Nieuwe wetgeving zoals de Common Reporting Standard (CRS) helpt om belastingontwijking te signaleren en tegen te houden. Maar ook hier werkt de regulering niet. Bedrijven kunnen er onder uit komen en een echte belasting paradijs is de VS zelf. Want buitenlandse banken moet in de VS inzicht geven in Amerikaanse klanten, maar Amerikaanse banken hoeven dat niet in het buitenland te doen.
6. South Dakota of Nevada wordt zelf een belastingparadijs door het gebruik van Trusts. Overdracht van geld naar trust staan buiten de belasting zolang de trust in leven blijft.
--
Reacties