Novoceen & Adventures in the Antropoceen

Novoceen heeft een iets andere inhoud dan ik van te voren had gedacht. Het gaat o.a. over klimaatverandering (het warmer worden van de aarde is het grootste probleem). De stelling van het boek is dat kunstmatige intelligentie de nieuwe vorm van intelligent leven gaat worden en dat dit niet zozeer (wat andere vaak schrijven over AI) een bedreiging wordt voor ons, maar juist een oplossing biedt. AI kan werken op gebieden die verdorren door de klimaatverandering en die gebieden worden voor de mens ontoegankelijk. 

Het Antropoceen / het tijdperk waar de mens haar voetdruk op de aarde zette, komt volgens deze theorie tot een einde. De essentie van levende wezens is: autonomie en zelf-replicatie, en met AI is dit binnenkort te bereiken. Nu nog worden computers gebruikt onder besturing of bijsturing van de mens, maar de premisse hier is dat autonoom AI werkelijkheid gaat worden.

Lovelock is de uitvinder van de Gaia-hypothese. Deze stelt dat de omgeving van de aarde niet onafhankelijk is van het leven op aarde. Bv: De Amazon heeft water nodig, en het oerwoud levert hiervoor zelf de ingrediƫnten die leiden tot bewolking en regen.

De huidige klimaatcritici zijn te negatief over de mens: de mens is net zo zeer een product van de aarde als de geologische processen. En menselijke innovatie is een proces dat gaande weg naar hogere intelligentie toe werkt. Natuurlijke selectie geeft maar een kant van het verhaal. Het werkt bijzonder traag, maar het menselijke intelligente design, werkt veel sneller. Tezamen zorgen ze voor intelligent leven, wat de intelligentie van de mens te boven zal gaan.

--
Adventures in the Antropocene, van voormalig redacteur van Nature, Gaia Vince, is een ander boek over klimaatverandering en dateert uit 2014. zij schrijft over vervuiling in het algemeen, over kolen-centrales, en over acrid brown haze die zorgt voor het stijgen van de temperatuur op aarde, zodat te beginnen met eilanden zoals de Maldiven volledig weggevaagd zouden kunnen worden.
Het grootste probleem in de bergen zijn de gletsjers die afsterven, waarvoor de auteur een oplossing ziet in kunstmatige koeling. Bij rivieren is de dreiging dat door stuwmeren de vegetatie in gevaar komt. Energie kan je niet eten, noteert ze van een lokale visser in Laos.
Toch zijn er goed initiatieven. zoals landbouw-initiatieven in bv Uganda. Ook in de woestijn zijn nieuwe oplossingen mogelijk door gebruik te maken van wind- en zonne-energie. De mens toegenomen landgebruik voor agricultuur verstoort het evenwicht in de natuur, waardoor diersoorten (zoals de jaguar) uitgeroeid worden. Bij bossen en oerwoud is het probleem: wegenbouw. De meeste deforrestatie (ontbossing) gebeurt rond wegen, maar ook hiervoor zijn alternatieven zoals het Camisea gas project.
Ze zijn echter te kleinschalig om het verstorende evenwicht van de mens op de natuur en het klimaat te herstellen. Het denken over de extractie van mineralen moet veranderen. Zilver wordt schaars bijvoorbeeld, en hoe meer energie er gaat in de exploratie van zilver, hoe groter de verwoesting van de natuur. Daarnaast zijn de conditie voor mijnwerkers deplorabel: in Potosi sterven de mijnwerkers voor hun veertigste. En wanneer de mijn niet meer rendeert, verlaat de industrie het gebied, waardoor economische malaise wacht.

--
2019/05/afscheid-van-het-kapitalisme-egbert

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?