How to be Idle (Tom Hodgkinson)

Dit boek - How to be Idle, van Tom Hodgkinson, is van 2004, dat is aardig om te weten, omdat ik Niksen onlangs las, en dat werd gepresenteerd als een nieuw fenomeen, maar dit boek was er dus al, iets dat even werd vergeten.

Het is een ludiek geschreven en even luchtig bedacht boek, dat is te zien aan de structuur van het boek dat vierentwintig hoofdstukken beslaat, die synchroon lopen met de uren van de dag. Deze dag van de hoofdpersoon begint om 08:00 's morgens (waking up is hard to do) en gaat dus tot 07:00 door (a waking dream). Enkel Noon (de kater) en midnight (the moon and the stars) krijgen een uitgebreide melding.

Een lofzang over het niets doen dus. In 24 soms anekdotische schetsen die beginnen met het opstaan - wel netjes om 08:00, met de gedachte dat er niks mis is met tijdverlies, dat kan zelfs erg productief zijn. De hectiek van onze tijd begint volgens de auteur - hij is dan al een uur wakker - met de industriële revolutie. Industrious denk ik dan. Diverse auteurs hebben (het is nu tien uur)al over het onderwerp gefilosofeerd, waaronder Oscar Wilde, die meende dat het leven niet om te doen is, maar om te zijn. De kater (hangover) is nodig het is een noodzakelijke rustperiode na een gelukzalig hoogtepunt. Lunch moet men savoureren en niet als fast food zien. En ook het middagdutje - de heilige siësta - staat op de agenda. er is tijd voor wandelen (is het dan al twee uur?) en tijd om te vissen - water heeft een mesmerising (mijmerend) effect. Ook het cafébezoek mag niet ontbreken, op de terugweg (mijn interpretatie) mag men de maan en sterren niet missen als symbool voor vrijheid en mysterie.
Naast feesten moet er ook plaats zijn voor rust en meditatie.

Als je het zo bekijkt kan je en dag vullen met ogenschijnlijk triviale zaken. niksen, niets doen, niet iets doen, maar gewoon zijn. De moderne variant van mindfulness en in (het) leven zijn, met nadruk op zijn dus.

--
2020/05/niksen-olga-mecking

-- 5 okt 2020. Een ander boek over het onderwerp van niets doen of niksen, heet toepasselijk: Do Nothing, en is van Celeste Headlee. Dat boek geeft meer een analyse van hoe de werkdruk zo hoog geworden is en dat het doel van een hogere productiviteit, namelijk meer vrije tijd krijgen, onder druk staat door stress en burnout. Het efficiency-denken staat het niets doen in de weg. Men voelt zich schuldig voor het souperen van vrije tijd en zorgt ervoor dat ew beteknisvolle relaties ondermijnen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?