Gevoelswaarde Geld

Surfen met zoektermen als cashless society leid je tot de meest vreemde uithoeken, die dan ook nog eens dichtbij blijken: conspiratie, complottheorieën. Typisch een onderwerp voor de cultuur-consulent.

Hoe staat het met de cash-less society? Of meer vanuit de cultuuroogpunt: is cash-geld nu wel of niet nodig? 
Nee, zegt de moderne consultant. Misschien ingegeven door hoop naar nieuwe technische innovaties waar bedrijven van kunnen profiteren:
Dat investeren in duurzaamheid lonend kan zijn, bewijst het succes van het ´groene´ imago dat banken als ASN en Triodos een significante groei heeft opgeleverd. Het maatschappelijk profiel van financiële instellingen zal een steeds belangrijker rol gaan spelen in de keuze die de klant maakt. Zeker nu de overstap van de ene naar de andere dienstverlener steeds makkelijker wordt en bijvoorbeeld het concept van de ‘vaste bankrelatie’ onder druk komt. Sterker nog: door de razendsnelle ontwikkeling van alternatieven als online betalen (PayPal, eBay) en mobiel betalen (Google Wallet) via een smartphone met Near Field Communication (NFC) is straks een bankpas van de bank niet meer nodig om je boodschappen af te rekenen. 
.. De productie van geld is een vervuilend en energievretend proces. Het vervoeren en bewaken kost eveneens veel energie en is een enorme kostenpost. Overvallen en diefstallen, fraude en zwartgeldstromen zijn een steeds zwaardere maatschappelijke last.  De totale kosten van het verwerken van contant geld in Europa zijn becijferd op 84 miljard euro per jaar. De introductie van de cashless society zou dus niet alleen een enorme kostenbesparing opleveren, maar ook directe milieuwinst, terugdringen van criminaliteit en verhoging van de sociale veiligheid.
De cashless society staat op het punt van doorbreken. Mobiel betalen zal veel verder gaan dan een elektronische overschrijving van de ene bankrekening naar de andere.

 ... Terugdringen papierstroom
Niet alleen de bankpas zal op den duur verdwijnen, ook de acceptgiro en de papieren factuur hebben hun langste tijd gehad. Instellingen weten met succes de papierstroom door digitalisering (e-procurement en e-invoicing) terug te dringen. (Herman Keijsers, Managing Director Financial Services bij Logica).


Ook DNB ziet de voordelen van de cashless-society:
De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat besparingen van enkele honderden miljoenen euro realistisch zijn. Verdere bevordering van het elektronische betalingsverkeer, bijvoorbeeld door eventuele maatregelen in het kader van het Convenant Betalingsverkeer 2005, kan leiden tot een verdere afname van de maatschappelijke kosten. Mogelijk zullen consumenten hier ook de vruchten van plukken in de vorm van lagere prijzen. 

Steven de Jong schrijft: Vernietig alle munten en biljetten. Dat voorkomt veel ellende
Het bezit van papier- en muntgeld is onhygiënisch, onpraktisch en onveilig. Criminelen profiteren ervan, want contanten maken transacties onnavolgbaar. Fysiek geld hebben we nergens voor nodig, het is een achterhaalde gegevensdrager.
Cash is net zo’n belachelijk concept als het cijfer op je bankrekening, iets dat enkel op geloof is gebaseerd. Maar zolang geld een religie is, heeft het waarde: mensen doen er werkelijk alles voor. Toch is het een beetje idioot om dat geloof te verafgoden met stoffelijk materiaal.Tot deze opvatting kom je na lezing van The End of Money: Counterfeiters, Preachers, Techies, Dreamers — and the Coming Cashless Society (Da Capo Press, februari 2012). In dat boek onderzoekt journalist David Wolman monetaire culturen en komt tot de conclusie dat vrijwel iedereen nog hecht aan het bestaan van munten en bankbiljetten. Het bestaan dus, niet het gebruik.
Niet credit default swaps, maar cash is blinde vlek
... En daar moeten we vanaf, vindt Wolman. Als we ophouden met het slaan van munten en het drukken van biljetten besparen we volgens hem op jaarbasis één procent van ons nationale inkomen... Papier en munt verdwijnen toch vanzelf? Daar heeft de auteur echter zijn twijfels over. Hij vermoedt dat de gevoelswaarde van fysiek geld zo sterk is dat het niet vrijwillig uit de roulatie genomen wordt. Daarom overtuigt hij de lezers van het zinloze en de vervelende consequenties van dat gevoel. 
Als reacties op deze post vertelt iemand over de vrees voor een 'totalitaire samenleving' door de concentratie van macht van bedrijven in een cashless society. Iemand anders stelt dat "de zwarte markt... en zelfs criminaliteit een  noodzakelijk onderdeel zijn van een gezonde economie...

Bij cultuur gaat het verder dan economie. Wat vindt de maatschappij als geheel van een cashless society?

Ik ben van mening dat de voordelen van een cashless-society niet via een kosten-baten-analyse te maken zijn en als het wel gebeurt de bedrijven en gemeende kostvoordelen winnen.
Cultuur werkt bij gunste van Feedback-mechanismes. Pas na de introductie van cashless betalen zal men erachter komen wat de echte nadelen zijn.
Verder kan cultuur niet zonder stabiliteit en evenwicht en daarbij is het nodig dat het oude en het nieuwe naast elkaar blijven bestaan.

--
Hoe staat de concept cashless society in relatie met de ontwikkeling van e-books: in beiden gevallen blijven oud en nieuw naast elkaar bestaan?
Zie ook: Google Publisher.
en: Supermarkt gaat contant geld weren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa