Is Robeco een echt bedrijf?

Er is al het nodige gezegd en geschreven over de aanstaande verkoop van Robeco door de Rabobank. "Robeco gaat met een fikse korting van de hand," "Rabo heeft geld nodig na overname Frieslandbank," en nog een reeks aan berichten. Op IEX schreef een columnist over het uitblijven van succes in de relatie tussen beiden.
Heeft dit misschien met cultuur te maken? Een dergelijke vraag zou er nog bij kunnen. Het hoofdkantoor van de Rabo staat - centraal gelegen - in Utrecht en is zo dicht bij haar leden. Het Rotterdamse Robeco kan gezien worden als het Gallië dat te onafhankelijk opereerde. "De splitsing kan binnen een weekend geregeld worden," schreef iemand anders in dit kader: "Er was nauwelijks sprake van enige integratie tussen beiden partijen."
Of zoals ene Th. van der Zanden reageert op het artikel in 't FD: Rabo en Robeco conflicteren op basis van landgrabbing; Rabo vertegenwoordigt duurzame landbouw en Robeco belegt in biofuels en dat bijt elkaar.
Maar nee, toch ook het cultuurargument is niet echt significant.

Ik vroeg laatst aan een Franse vriend, wat er nu aan de hand was in Nederland, in de Europa, in de Wereld, en ... hij bracht het begrip existentialistische crisis naar voren: je ziet het onder andere aan de discussie over Nutsbanken en Investment banks. De Rabo heeft haar wortels in de Food en Agri en is sterk gemoderniseerd de laatste jaren. Het boerenimago behoort tot het verleden. Hopelijk is het gezond verstand gebleven. Het is wel een echte bank. Een echt bedrijf. En daar zit vooral het probleem: kan je hetzelfde zeggen over Robeco; is dat een echt bedrijf?

Velen noemen de huidige crisis een kredietcrisis, maar het is natuurlijk ook gewoon een vermogenscrisis. Door krediet kwam er vermogen. Maar nu zijn de (vermogen) assets vooral een "liability." Rabo geeft het vermogen van Robeco de schuld. Het feit dat Robeco te weinig winst maakt is niet de echte reden. Vermogen is alleen interessant wanneer je er geld mee kan genereren. Cashflow is belangrijk, vermogen behoort bij de oude wereld van autoriteit en macht. Vermogen hoort bij jullie "Wassenaar." Maar daar zit al lang niet meer de echte macht. De beste oplossing van destijds was om Robeco naar de beurs te brengen. Wassenaar voor iedereen, of: iedereen rijk. Dan zou er nu geen echt probleem zijn geweest.

Een normaal bedrijf heeft een balans. Een normaal bedrijf is dus automatisch in balans. De Rabo kan op basis van haar vermogen krediet verlenen. Dat is een bedrijfsfunctie. Maar wat is de functie van Robeco? Duurzaam beleggen?

Onze bovenburen, de Vlamingen hebben in Leuven het bedrijf Quest for Growth opgericht. Dat bedrijf staat aan de beurs genoteerd en investeert in zowel genoteerde ondernemingen als in niet genoteerde beursbedrijven. De koers van QfG was in 2001 nog 14 euro. Nu is daar maar vijf euro van over. Een vermogensverlies dus. Het bedrijf investeert overigens ook in Nederlandse bedrijven zoals Unit4, Kendrion, Imtech en Arcadis. Wist je dat? Nee, ik wist dat niet.

Robeco kent een enkele eigenaar. En dat is jammer. Maar het fonds Robeco staat toch op de beurs? Die vraag kwam niet meer aan. Ik bleef met mijn vragen zitten en waarom zou Robeco geen echt bedrijf zijn? Vermogensbeheer is geen doel op zich, zou dat het zijn?

--
Houdt bank eigen Asset Management?

--
Rabobank en PGGM hebben bij De Nederlandsche Bank een vergunning aangevraagd voor een Premiepensioensinstelling (PPI), melden de twee concerns maandag. De twee concerns bevestigen daarmee de handen ineen te slaan met de oprichting van een nieuw pensioenvehikel voor het midden- en kleinbedrijf (Dow Jones Nieuwsdienst)

--
Hoe gaat de samenwerking tussen Robeco en Orix sinds de Rabo in 2013 het bedrijf heeft verkocht aan Orix, leidt dit tot cultuurconflicten?

Volgens Radboud Molijn () zijn Japanners detail georiënteerd (Robeco, Nederlanders veel meer abstract) en houden niet zo veel van risico's. Hij vond ook een verschil tussen contracten (Robeco) en veel minder in contacten (Japanners), Japanners kunnen de R niet goed uitspreken.
In Japan houdt men ook niet van conflicten en zeker niet dat ze in het openbaar komen. Orix is een groot bedrijf, ca. 20 mld omzet en is zeker niet voor het eerst met buitenlandse partij bezig.
 
-- juli 2023. Anno 2023 is er weer veel veranderd. Robeco doet nu zaken met (Evi) van Lanschot die een bankvergunning heeft, terwijl Robeco zich juist nog meer is gaan specialiseren en haar bankvergunning met Roparco heeft opgegeven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa