Frieslandbank logenstraft Noord-Zuid paradigma

De noordelijke Frieslandbank wordt overgenomen door de Rabobank. Vervolgens regende het willen is (niet) kunnen one-liners.* Ik zie ook een aanleiding om iets met het Frieslandbank-verhaal te doen: de Frieslandbank-case logenstraft namelijk de Noord-Zuid discussie.

In die discussie - over de problemen in Europa - stuit men frequent op de noord-zuid verschil: het noorden werkt, het zuiden niet. In meer dan één betekenis. Maar waar ligt de scheiding tussen Noord en Zuid? En is die grens zinvol? In Nederland zijn er diverse Noord-Zuiden: de Noord-Zuid-lijn bijvoorbeeld, of het zachte zuiden, vaak genoemd met de toevoeging Katholiek en het Strenge (koudere) Noorden, de Friezen en Groningers. Onze zuiderburen worden vaak vergeleken met Bourgondiërs die het ook niet zo nauw nemen; maar in datzelfde zuiden bestaat weer een Noord-Zuid-discussie die een jaar of meer geleid heeft tot een regerings-impasse (België).
Noord-Europa, voornamelijk de Scandinavische landen, doen het economisch beter dan de gemiddelde Europese Euro-landen. Bewust hebben ze de Euro-perikelen buiten de deur gehouden. Ik ken de details niet maar ook in die landen zal er wel een noord-zuid-discussie zijn. Dan verder naar het zuiden is er een land als Spanje waar ik geregeld over schrijf. Ook daar binnen Spanje klaagt het rijkere Noorden over het zwakkere Zuiden met haar veel hogere werkloosheid.

E.e.a. doet me denken aan Peter R. de Vries toen hij riep over de 20%, "zonder die twintig procent, heb je weer een groep van 80%." Een drogreden natuurlijk, maar toch lastig om aan te geven waar die grens dan ligt. Misschien is er zo ook wel geen echte noord-zuid grens.

De andere voorbeelden waar de noord-zuid discussie mank gaat is: Ierland (Noord en katholiek) IJsland (Noord, waar de eerste banken omvielen), Catalonie en Baskenland: is "noord" Spanje, Maar zuid voor noord-Europeanen.

Help!


* - 27 april wordt het mega-verlies bij de bank (350 miljoen euro) duidelijk.

--
13 juli 2012. ... Kan aan deze vergelijking SNS Reaal toegevoegd worden. De vastgoedportefeuille, SNS Property,is al jaren verliesgevend en dreigt de rest van het bedrijf te ontwrichten. Het merendeel van de vastgoedkredieten zijn van Nederlandse oorsprong (3248 miljoen, tov het totaal van 5,480miljard). in 2010 was het verlies 643 miljoen en in 2011 248 miljoen, ongeveer ter grootte van het resultaat van de SNS Bank.

--

OOk de verhuizing van de productie van Fordfabriek in het Belgische Genk naar het Spaanse Valencia past niet geheel in de Noord-Zuid-discussie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?