Natuur: van probleem naar oplossing

Opeens kom je dan de term NBS, tegen. Eigenlijk hoorde ik dit via de radio. Tim van Hattum werd geinterviewd hierover, in het programma, vroege vogels. 

Op de website van het WUR, lees ik: "De natuur als inspiratie voor klimaatoplossingen. (23 september 2019) Alleen technische oplossingen bieden geen duurzaam antwoord op klimaatverandering en milieuproblemen. Als we in de toekomst klimaatbestendig willen zijn, moeten we kijken naar de kracht van de natuur. Nature-based solutions zijn een nieuw speerpunt binnen de wereldwijde aanpak van klimaatverandering. Ze sluiten naadloos aan bij de ambities van Wageningen University & Research.

 We moeten toe naar een samenspel van technische oplossingen en op de natuur gebaseerde oplossingen. 

Fantastisch nieuws, noemt Tim van Hattum, programmaleider Klimaat bij WUR, het actieplan voor nature-based solutions dat op 23 september werd gelanceerd tijdens de Climate Action Summit 2019 in New York. Het actieplan, onder leiding van China en Nieuw-Zeeland, legt de nadruk op duurzame bosbouw, klimaatbestendige landbouw en voedselsystemen, het herstel van het leven in rivieren, meren en oceanen en meer ruimte voor alle mensen om in contact te komen met de natuur.

“De kernboodschap is dat er met dit nieuwe thema in internationaal klimaatbeleid aandacht komt voor nature-based solutions”, aldus Van Hattum. “Dat is superbelangrijk, want tot nu toe was er op het hoogste niveau te weinig aandacht voor de kracht van de natuur als oplossing voor onze milieuproblemen. Antwoorden werden gezocht in de technologie, zoals de energietransitie. Dat is ook heel hard nodig, maar niet genoeg om de klimaatdoelen te halen.”" (bron: | Auteur: Hanny Roskamp, https://www.wur.nl/nl/show-longread/de-natuur-als-inspiratie-voor-klimaatoplossingen.htm)


Het verhaal op de radio was een inspirerend betoog, en dat hoor je vaak aan het begin van / bij een nieuwe vorm, wat NBS natuurlijk is. Het is, lees ik op wikipedia, iets dat na 2000 is ontstaan. 

Klimaatbuffer is als ik het goed begrijp, precies hetzelfde, of een deel van de NBS-oplossings-verzameling: het is een gebied waar de natuur zijn gang kan gaan... Maar hoe die twee precies in relatie staan, is voer voor de experts:

"Een klimaatbuffer is een gebied waar natuurlijke processen de ruimte krijgen. Hierdoor kunnen deze gebieden meegroeien met klimaatverandering waar mensen en natuur van profiteren. Klimaatbuffers vervullen een rol bij het vasthouden en opvangen van water, het voorkomen van wateroverlast en watertekorten, het temperen van hitte en het verminderen van kooldioxide in de atmosfeer. In klimaatbuffers gaat het steeds om water (kwaliteit en hoeveelheid). Ze koppelen oplossingen voor natuur met oplossingen voor klimaatproblemen aan behoeften in de omgeving zoals waterveiligheid, drinkwatervoorziening, recreatie, landbouw en het vastleggen van broeikasgas.

Voorbeelden van klimaatbuffers zijn de Onlanden in Groningen, het Geuldal in Limburg en Kempen-Broek in Weert. Planten en dieren kunnen er hun gang gaan. Er broeden bijvoorbeeld vogels en er groeien bijzondere planten. / In België wijst Natuurpunt op veengebieden, moerassen, bossen, slikken en schorren, brede rivieroevers en stadsnatuur, die kunnen dienen als klimaatbuffer. Voorbeelden zijn de Bourgoyen-Ossemeersen, de poldergraslanden, de Zwarte Beek, Schulensbroek, en de Zuunvallei." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatbuffer)

Maar de Engelse vertaling (NBS) heeft het over duurzaam (sustainable) management, dat lijkt me toch iets anders. De drie paragrafen in het Nederlands staan in schril contrast met de uitgebreide Engelse Wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nature-based_solutions

Maar het idee klinkt goed: de natuur is niet enkel het probleem (er is te weinig) maar kan ook een oplossing zijn. Het is maar waar je de focus op legt.

--




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa