12 briljante geesten

[Grappige lijstjes voor de kerstperiode? Of serieus genoeg om te evalueren of deze briljante geesten nog leidend zijn in onze tijd?]

12 briljante geesten: wie zijn de denkers die mensen vandaag de dag het meest beïnvloeden?

Veel schrijvers en intellectuelen op verschillende gebieden lijken te spreken in de oren van een groot aantal mensen, in meerdere aspecten van het leven. Zonder aanspraak te maken op een definitieve selectie, trekken deze personages vandaag de dag de aandacht van het publiek. (Een zomerschrijfsel: 31 augustus 2019)

Deze briljante geesten proberen het dagelijkse gedrag van mensen in de wereld te beïnvloeden. 

Tien jaar geleden publiceerde Malcom Gladwell Outliers, en vandaag de dag passen een groot aantal ouders in hun leven een redenering toe die deze auteur in zijn boek maakte en die de academische uitmuntendheid van kinderen zou kunnen beïnvloeden. Gladwell merkte op dat er in klaslokalen een verschil was in de capaciteiten van de leerlingen, en daardoor was de ene groep bijna altijd verder gevorderd dan de andere. Bij het bekijken van de geboortedatum van de kinderen merkte Gladwell op dat de achterblijvers met elkaar gemeen hadden dat ze de jongste in de klas waren. Dankzij dat simpele feit zorgen ouders er tegenwoordig voor dat hun kinderen de volwassenen zijn en niet de kinderen in de klas, zodat ze grotere kansen op succes in het leven hebben.

Dit is slechts een van de vele reflecties die deze productieve auteur in het collectieve bewustzijn van velen heeft gegraveerd, wat een verandering in hun gedrag en levensbeslissingen teweeg heeft gebracht. Net als hij lijken veel andere denkers, schrijvers en intellectuelen op verschillende gebieden in de oren van een groot aantal mensen te spreken, niet alleen op hun vakgebied maar in veel aspecten van het leven.

Er is bijvoorbeeld Daniel Kahneman, de Nobelprijswinnaar voor de economie. In zijn boek Thinking, Fast and Slow (dat meer dan zestig jaar onderzoek samenvat) vertelde hij zijn lezers dat de menselijke geest vreselijk irrationeel is, maar dat het herkennen van deze mentale vooroordelen ons in staat stelt betere beslissingen te nemen. Of Jordan Peterson, een hoogleraar psychologie uit Canada. Met zijn psychologielessen op YouTube, die meer dan 40 miljoen keer zijn bekeken, en zijn boek 12 regels voor het leven, is hij de referentie geworden voor veel jonge mannen op het westelijk halfrond.

Deze voorbeelden roepen de vraag op wie die groep van invloedrijke denkers in de wereld van vandaag zou vormen. Het zou gemakkelijk zijn om de rijksten te meten, omdat dit voldoende zou zijn om hun fortuin bij elkaar op te tellen. En om de intelligentste te vinden zou het voldoende zijn om hun IQ te controleren. Het meten van de machtigste is bovendien relatief eenvoudig en op voorhand zouden een Chinees en een Amerikaan in dat lijstje kunnen worden opgenomen. Maar het bepalen van de factoren die het denken van veel mensen het meest beïnvloeden, lijkt niet zo eenvoudig.

Sommige media en organisaties hebben een stemming voor het publiek opengesteld, andere hebben een groep deskundigen uitgenodigd om de selectie te maken. Anderen hebben een methodologie bedacht die typerend is voor de tijd van sociale media, waarbij gebruik wordt gemaakt van algoritmen die de meest genoemde namen op Twitter, Facebook en Instagram bepalen. Maar met welke methode dan ook herhalen sommige intellectuelen altijd hun plaats op de lijsten. Zonder te proberen een definitieve selectie te maken, trekken deze personages, in willekeurige volgorde van belangrijkheid, vandaag de dag de aandacht van het publiek.

1. Malcolm Gladwell - / - Deze beroemde Canadese intellectueel, gevestigd in New York, heeft zes boeken geschreven, allemaal bestsellers in The New York Times, gekenmerkt door vermakelijk zijn en vol met gegevens waarmee hij erin is geslaagd om diepgewortelde opvattingen te veranderen. Ze komen veelal voort uit verrassende bevindingen uit sociaalwetenschappelijk onderzoek. Het meest succesvolle boek van allemaal is The Tipping Point (2000), dat gaat over hoe een idee, trend of sociaal gedrag zich snel verspreidt. Door zijn werk introduceerde Gladwell unieke concepten over de menselijke natuur en psychologie die velen in hun dagelijks leven toepassen.

“Oefenen is niet iets wat je doet als je een genie bent, het is wat je doet om een ​​genie te zijn.” Malcolm Gladwell

Het heeft een aantal beroemde regels. Die van 10.000 uur, de tijd van doelbewust oefenen die nodig is om ergens genie in te zijn (Fuera de serie, 2008); de wet van de weinigen, waarbij vriendschap sluiten met de weinigen met macht cruciaal is voor succes (Tipping point, 2000), en de korte tijd die het kost om een ​​mening te vormen over iemand of een situatie. Daarom wordt de uitdrukking “go with it” gebruikt. your gut’ is zo beroemd (Blink, 2005).

2. Daniël Kahneman - / - Deze Nobelprijswinnaar voor de economie in 2002 wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke levende psychologen ter wereld, omdat hij als grondlegger van de gedragseconomie een revolutie teweegbracht op het gebied van de cognitieve psychologie. Zijn grootste bijdrage is het idee dat ongecontroleerd menselijk redeneren zeer vatbaar is voor het maken van systematische fouten. Dus als mensen betere beslissingen willen nemen, moeten ze zich bewust zijn van dit soort mentale vooroordelen.

“Een betrouwbare manier om mensen leugens te laten geloven is frequente herhaling, omdat bekendheid niet van de waarheid te onderscheiden is”, zegt Daniel Kahneman

Een voorbeeld: het gevoel van risico wordt beïnvloed door recente opvallende gebeurtenissen die in het geheugen beschikbaar zijn. Omdat de geest niet zo goed is in het verwerken van statistische gegevens over geweld, en zich meer laat meeslepen door emoties dan door de werkelijkheid, zal de perceptie van een onlangs beroofd subject altijd zijn dat er meer onzekerheid is, ook al zeggen de cijfers anders.

Context: Wij stellen voor: De genieën die slechte studenten waren

3. Steven Pinker - / - Deze taalkundige, cognitief psycholoog en professor aan de Harvard Universiteit adviseert presidenten en leiders om de wereld en haar problemen in perspectief te zien. Hij doet dit niet alleen omdat hij een optimist is, maar ook omdat hij gegevens heeft waaruit blijkt dat alles in het verleden erger was. Zijn beide boeken, Better Angels of Our Nature en Enlightenment Now, staan ​​vol grafieken die laten zien hoe geweld, armoede en oorlogen zijn afgenomen, terwijl de levensverwachting, het onderwijs en de veiligheid zijn toegenomen, naast vele andere aspecten. Rede, wetenschap en humanisme hebben de mensheid naar deze goede haven gebracht, en geleid door diezelfde idealen zal het mogelijk zijn de meest urgente problemen van vandaag op te lossen, zoals klimaatverandering en nucleaire conflicten.

4. Carlo Rovelli - / - Als jonge man was hij een hippie die de wereld wilde veranderen terwijl hij drugs als LSD verkende. Maar toen dacht hij dat hij meer impact zou maken als hij zijn natuurkundestudie serieus zou nemen. En hij bereikt het. Deze Veronese werd in 2015 beroemd toen zijn columns werden gebundeld in een boek onder de titel 7 Korte lessen over natuurkunde, waarvan meer exemplaren dan 50 grijstinten werden verkocht, wat de aandacht trok omdat de inhoud niet zo aantrekkelijke onderwerpen bevatte, zoals de relativiteitstheorie, elementaire deeltjes, kwantummechanica en de architectuur van het universum.

“Tijd is als het punt waarop de regenboog het bos raakt. We denken dat we het kunnen zien, maar als we ervoor gaan, is het er niet”, Carlo Rovelli.

Sindsdien heeft hij de titel verdiend van de man die de natuurkunde sexy heeft gemaakt. Tegenwoordig zijn zijn toespraken goed gevuld, meestal met mensen die graag meer willen weten over zwarte gaten, oude beschavingen, de aard van de tijd en de dood. Over dat laatste heeft hij gezegd dat ‘er bang voor zijn geen zin heeft, omdat het hetzelfde is als bang zijn voor het leven, de zon of de weide.’ In zijn meest recente boek The Order of Time gaat hij in op de raadsels en mysteries ervan.

5. Jordan Peterson - / - Deze psychologieprofessor aan de Universiteit van Toronto kreeg bekendheid op het Quora-portaal, waar zijn antwoorden het meest gelezen werden. Het publiek dat hij daar won, verhuisde later naar zijn lessen op YouTube, die 40 miljoen keer werden bekeken, waar hij over veel onderwerpen praat, zoals bijvoorbeeld dat politiek correcte standpunten de plaag zijn van de huidige samenleving.

“Vergelijk jezelf met wie je gisteren was, niet met iemand anders vandaag”, Jordan Peterson.

Maar de populariteit is eigenlijk te danken aan een reeks lezingen gericht op jonge mannen over hoe ze gedisciplineerd, eerzaam en oprecht kunnen zijn. Veel van deze lessen zijn vastgelegd in haar boek 12 regels voor het leven, dat tegenwoordig wordt beschouwd als de bijbel van veel jonge mensen die zich als sneeuwvlokken voelen: zwak en onzeker, geremd tegenover vrouwen die zijn geëmancipeerd door de feministische beweging. Hij wordt erkend als een van de meest invloedrijke, zij het controversiële, geesten in de westerse wereld.

6. Yuval Noah Harari - / - Harari werd 43 jaar geleden in Israël geboren en gebruikt geen mobiele telefoon, maar heeft alle goeroes en ondernemers van Silicon Valley aan zijn voeten. Hij is historicus aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, maar hij telt onder zijn volgelingen een machtige elite, waaronder Bill Gates en Barack Obama, en hij is uitgenodigd op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland, om te spreken over de toekomst van de mensheid. vóór de grootheden van de wereld. Bovenstaande is te danken aan zijn boeken. Sapiens: van dieren tot goden, vertaald in 50 talen, waarvan wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren zijn verkocht.

“In plaats van bang te zijn voor asteroïden, moeten we bang zijn voor onszelf”, zegt Yuval Noah Harari.

Het vertelt onder meer hoe samenwerking de menselijke soort heeft geholpen dominant te worden op de planeet en hoe de landbouw- en wetenschappelijke revoluties deze hebben beïnvloed. Experts zeggen dat de eerste pagina's van deze tekst de meest briljante samenvatting vormen van de geschiedenis van het universum. Met zijn volgende werken Homo Deus: A Brief History of Tomorrow en 12 Lessons for the 21st Century, waarin de toekomst van de mensheid wordt onderzocht, positioneerde Harari zichzelf als een intellectuele referentie op bijna alle gebieden bij het aanpakken van de grootste uitdagingen van de huidige tijd.

7. Steven D. Levitt - / - Hoewel hij een economie-diploma heeft, praat deze Amerikaanse professor liever niet over inflatie, de aandelenmarkt of beursaandelen. Zijn idee is echter dat economie, opgevat als de instrumenten waarmee informatie kan worden geanalyseerd en geïnterpreteerd, dient om de problemen te begrijpen en zorgen van het dagelijks leven van miljoenen mensen in de wereld.

“Luister niet naar wat mensen zeggen; kijk maar hoe hij zich gedraagt”, zegt Steven Levitt.

Zo heeft hij zijn economische kennis gebruikt om onder meer te praten over onderwerpen als crackhandel in de Verenigde Staten, de daling van de misdaadcijfers, abortus en de effecten van goed ouderschap op kinderen. Elk van zijn analyses wordt door miljoenen lezers over de hele wereld gevolgd en zijn boek Freakonomics (2005) was een verkoopfenomeen. Zozeer zelfs dat TIME magazine hem in 2006 op de lijst van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld plaatste.

8. Richard Dawkins - / - Britse etholoog, zoöloog en bioloog, hij staat over de hele wereld bekend als Darwin's Rottweiler. Ze noemen hem zo omdat hij zijn bekendheid heeft verdiend door de theorie van de evolutie van soorten fel te verdedigen. Voor Dawkins is geloof een ‘mentaal virus’ en hij acht het urgent om kinderen tegen de invloed ervan te beschermen. Hij wordt gezien als een van de grote wetenschappelijke populariseerders sinds hij in 1976 zijn eerste boek The selfish gene publiceerde, waarvan in 2015 al meer dan 3 miljoen exemplaren waren verkocht. Hierin populariseerde hij de evolutionaire visie gericht op genen en introduceerde hij in de wereld de term die tegenwoordig wereldwijd bekend staat als ‘meme’.

“Religie werkt niet omdat het ons leert tevreden te zijn zonder de wereld te begrijpen”, Richard Dawkins.

Sindsdien is het gebruikelijk om hem betrokken te zien bij controverses. Hij heeft gezegd dat paus Franciscus “onwetend en kortzichtig” is als hij over condoomgebruik spreekt en een paar jaar geleden promootte hij een reclamecampagne ten gunste van het atheïsme door posters in openbare bussen in Londen te plaatsen met de slogan “God bestaat waarschijnlijk niet. maak je geen zorgen meer en geniet van je leven.”

9. Paus Franciscus [Omdat er 2 miljard christen zijn heb ik de kaart van wereldreligies opgenomen in deze post. Dat laat de plausibiliteit van deze Paus in de opsomming zien, qua relatieve aantal zou de Paus misschien wel meer invloed hebben dan de atheist Dawkins...]

Hij is niet alleen invloedrijk omdat hij de rol van opperpriester van de katholieke kerk bekleedt, maar omdat hij als zodanig die rol heeft uitgeoefend met een frisse en eenvoudige stijl die hem doet lijken op een moderne paus. Deze diepgaande toespraak heeft hij mede te danken aan een verrassende communicatieve vaardigheid, waarmee hij ideeën weet te presenteren die mensen doen nadenken over de huidige wereld en haar richting. Daarom heeft hij de titel van volkspaus verdiend en het gerucht gaat dat hij 's nachts het Vaticaan verlaat om te spreken en de daklozen te helpen. Maar hij weet ook hoe hij dichter bij mensen kan komen via sociale netwerken (meer dan 18 miljoen mensen volgen hem op Twitter), platforms waarvan hij gebruik maakt om commentaar te leveren op allerlei onderwerpen, van roddels tot de gevaren van misbruik van sociale netwerken. .

“Sociale media kunnen een gezonde samenleving bevorderen, maar ook leiden tot polarisatie en verdeeldheid”, aldus paus Franciscus.

Een van zijn meest controversiële maar ook gevierde opmerkingen was: “Als iemand homo is, wie ben ik dan om die persoon te beoordelen?” Hij heeft geprobeerd de Kerk deze minderheden te laten accepteren, maar ook gescheiden mensen en vrouwen die een abortus hebben ondergaan, en heeft het proces van nietigverklaring van het huwelijk versneld. Hij heeft zelfs zijn mening gegeven over zeer netelige kwesties, zoals de conflicterende relatie tussen de katholieke kerk en de wetenschap, door uitspraken te lanceren die het katholieke discours proberen te integreren in de moderne natuurkunde. “Als we het scheppingsverhaal in Genesis lezen, lopen we het risico dat we ons voorstellen dat God een tovenaar was, met een toverstaf die alles kon doen, maar dat is niet het geval. “Hij schiep wezens en liet ze zich ontwikkelen volgens zijn interne wetten, die hij aan iedereen gaf, zodat ze zich konden ontwikkelen en volwassen konden worden.”

10. Martha Nussbaum - / - Ze is gepromoveerd in filosofie aan de Harvard University en staat bekend om haar essays over eeuwenoude ethiek en de studie van emoties. Gedurende zijn carrière heeft hij echter zeer uiteenlopende interesses ontwikkeld. Daaronder vallen de theorie van rechtvaardigheid, de rechten van de natuur en dieren, en het overwinnen van ongelijkheden als gevolg van kwesties op het gebied van geslacht, ras of sociale context. Al zijn ideeën zijn samengevat in de theorie van de ‘capability approach’, die hij in 1986 samen met de Nobelprijswinnaar voor de economie Amartya Sen ontwikkelde.

“Een goed mens zijn betekent open staan ​​voor de wereld en het vermogen hebben om te vertrouwen op onzekere dingen die buiten je controle liggen”, aldus Martha Nussbaum.

In grote lijnen stelt Nussbaum voor dat samenlevingen hun burgers de omgeving moeten garanderen die nodig is om tien voorwaarden te ontwikkelen, waaronder gezondheid of het vermogen om van het leven te genieten. In tegenstelling tot veel filosofen is hij erin geslaagd zijn postulaten op een praktische en didactische manier te verspreiden. Daarom is het niet ongebruikelijk dat er met zijn opvattingen rekening wordt gehouden op scholen, universiteiten en zelfs in belangrijke politieke episoden zoals het Colombiaanse vredesakkoord.

Context: Lees ook: “Colombia moet zijn menselijkheid omarmen”: Martha Nussbaum

11.James Lovelock - / - De Britse wetenschapper, milieuactivist en futurist zal altijd geassocieerd worden met een geweldig idee dat hij heeft helpen bedenken. Dit is de Gaia-hypothese, volgens welke de aarde functioneert als een organisme dat in staat is tot zelfregulering. In deze context alle soorten

Levende organismen definiëren en onderhouden de omstandigheden voor het leven op de planeet.

“Als we geen vlees zouden eten, zou er 20 tot 30 keer meer land zijn om te bewerken dan we nu hebben”, zegt James Lovelock.

Dit idee hielp niet alleen om dat fijne evenwicht te begrijpen, maar gaf ook context aan het geval van de opwarming van de aarde door te stellen dat de menselijke activiteit van elk individu het leven op de planeet beïnvloedt. Lovelocks carrière is gevuld met ideeën op veel wetenschapsgebieden. Tegenwoordig, op 100-jarige leeftijd, is deze expert nog steeds productief, bijna altijd via boeken. De meest recente is Novacene, waarin hij de mogelijkheid bespreekt dat robots en kunstmatige intelligentie de mens kunnen overtreffen.

12. Siddartha Mukherjee - / - Deze jonge Amerikaan van Indiase afkomst werd in 2010 beroemd na de publicatie van zijn boek The Emperor of All Evils, waarin hij een uitgebreide biografie over kanker geeft. Het idee om het te schrijven ontstond toen een van zijn patiënten, bij wie onlangs de ziekte was vastgesteld, hem vroeg: “Dokter, vertel me wie mijn vijand is” en hij wist niet wat hij moest antwoorden. Het resultaat is een van de meest gedetailleerde verhandelingen over de evolutie van de diagnose en behandeling van deze ziekte, van het oude Egypte tot vandaag.

“Het leven van kanker is een recapitulatie van dat van het lichaam, het bestaan ​​ervan is een pathologische spiegel van het onze”, zegt Siddartha Mukherjee.

Het boek won in 2011 de Pulitzerprijs in de categorie Non-fictie, hoewel sommigen het beschouwen als een horrorroman waarin kanker de moordenaar is. Hij stond op de lijsten van de meest invloedrijke boeken van de eeuw en een documentaire gebaseerd op zijn onderzoek werd in 2015 genomineerd voor een Emmy Award. Dankzij zijn andere boek, El gene, una historia intima, gepubliceerd in 2016 en zijn frequente columns in de media als The New Yorker en The New York Times, wordt vergeleken met een selecte groep medische schrijvers als Oliver Sacks en Atul Gawander, die erin zijn geslaagd gezondheidswetenschap op een eenvoudige manier voor iedereen toegankelijk te maken.

https://www.semana.com/vida-moderna/articulo/yuval-noah-arari-y-martha-nussbaum-los-12-pensadores-mas-influyentes-de-la-actualidad/629886/

[Hoe actueel is deze lijst en hoe wordt deze geaccepteerd door de media en wetenschap?]

--13 juni. Zijn de briljante geesten van het vorige decennia of zelfs daarvoor ook de leiders van / voor morgen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa