Heeft een econoom ook een coach nodig?

 Vandaag - het is nu eind februari wanneer ik dit schrijf - woonde ik een bijeenkomst bij van coaches, een inspiratiesessie die me inzicht heeft gegeven in wat coach zijn betekent en wat coaches doen, al was dit natuurlijk maar een zeer beperkt onderdeel. Een van de dingen die ik leerde was over het maken van keuzes, daar begon het eigenlijk mee. Wanneer je al je foute redenaties, ontwikkelingen en irrationele beslissingen in je leven van je af zou kunnen gooien en neutraal naar de wereld om je heen kijkt dan komt het in feite aan op keuzes maken. Een goede coach zou je daarbij kunnen helpen, het afgooien van die mantel die je om je heen hebt opgebouwd van hoe jij denkt dat de wereld eruit ziet en hoe het in de werkelijkheid zit, en dan jezelf in staat stellen om de juiste beslissingen te nemen. Een coach zou je dan kunnen zien als iemand die je begeleidt bij het maken van keuzes in je carrière en in je leven.

Dat is niet alles waarmee een coach je kan helpen. Een echte performance gerichte coach zou je bijvoorbeeld kunnen helpen om je een hogere performance te laten halen door juist al die twijfels en details op je pad weg te nemen en zorgen dat je focus houdt.

Maar goed. Het gaat om de coach en de econoom, en de coach en de coachee in het algemeen misschien. en mijn stelling van dit schrijfsel: ik kan me voorstellen dat economen minder geneigd zullen zijn om coaches op te zoeken, juist omdat de economie zich als professional in feite met beslissingen bezig houdt. Hoe kan je zo goed mogelijk beslissingen nemen, gegeven de onzekerheid in de wereld.

Dat is in feite wat economie als wetenschap is. Beleggers willen zo min mogelijk risico lopen, maar in feite gaat het daar ook om keuzes te nemen, gegeven de onzekerheid omtrent de toekomst.

Nu is dit een stelling voor de gemiddelde econoom. Een willekeurige econoom doet er goed aan in zijn of haar loopbaan twijfels bespreekbar te maken. Een coach is hiervoor een goede vertrouwenspersoon. Die twijfels kan je niet aan iedereen voorleggen.

Maar dit doordenkend zou je een andere vraag kunnen stellen. Van alle professionals die er zijn, loodgieter, wiskundige, psycholoog, architect, bedrijfskundige, boekhouder, secretaris, etc, etc, wie zou het meeste behoefte hebben aan een coach? Zou je daarin een rangschikking kunnen maken, of is de coachings-vraag als geaggregeerde abstractie iets dat over alle professies heen werkt, en dat de vraag naar coaches dus niet op deze manier te detailleren zou zijn...

Veel heeft te maken met hoeveel je te maken krijgt in je leven met Rationele, maar vooral ook niet rationele situaties en beslissingen. We bergen altijd veilig ons geld op, maar als we haast hebben, dan doen we maar wat en vergeten we dat ze op moeten passen. 

Dieven werken zo, ze proberen je af te leiden en slaan dan toe. Wanneer je niet afgeleid bent, en rationeel denkt valt er niets te halen, maar wanneer je uit je evenwicht gehaald wordt, heb je de zaken niet meer onder controle.

Daarom is Focus ook zo belangrijk en dat zie je bij coaching. Heb je geen focus, dan ben je in feite afgeleid...

... dit even als een gedachte-experiment.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa