Inventing Anna (Netflix)
Lees dit niet wanneer je deze serie niet hebt gezien.
Het verhaal van Anna Sorokin is rijk aan ingrediënten op allerlei vlakken, maar vooral op het gebied van change management, een traditionele term tegenover het supermoderne influencer-ship waar het hier om gaat. Fake it until you make it, is een belangrijke uitspraak in het betoog van de advocaat die haar frauderende gedrag probeert te verzachten.
Uiteindelijk gaat de zelfde advocaat niet in op het betoog van zijn client, die wil pleiten dat ze "This Close" was om haar doel te bereiken. Zelf gelooft de advocaat dat niet en houdt vast aan zijn eigen idee: You were never gonna make it!
De journalist die het verhaal start, maakt zelf ook referentie naar een soortgelijk verhaal van fake-it wanneer haar baas aan Elisabeth Holmes refereert, "Misschien moet je ook over haar een verhaal schrijven..." Dat is natuurlijk al lang gebeurd.
In zijn betoog gebruikt de advocaat het voorbeeld van Frank Sinatra dat hij bij zijn performance vrouwen opdracht heeft gegeven om flauw te vallen. Of dat klopt kan ik niet nagaan, maar het hoort bij de cult-status en de hele cultuur.
Wat Anna Delvey echt "dichtbij" haar doel? Dat is natuurlijk de vraag, voor haar persoonlijk als influencer zodat anderen haar pad kunnen volgen, maar ook als maatschappij. Kan iemand van 25 jaar zonder enige ervaring, met hoge intelligentie wellicht, het zakenpatroon zo veranderen dat je doordringt tot de top (Gabriel Calatrava, ...) en dat iedereen je in de elitegroep opneemt ook al heb je geen trackrecord?
Elisabeth Holmes is een ander verhaal, en ook Bernie Madoff is anders. hij had wel degelijk ervaring in die wereld, maar vooral als netwerker niet als fondsmanager.
Illusies doen alles, en het najagen ervan kan inspirerend werken, wanneer je in de stroom zit en meegevoerd wordt, en de wervelwind voelt en mee wil doen, omdat je voelt dat er geld verdiend kan worden met deze vrouw. Maar dat is gevoel. Iedere ondernemer weet dat het misschien met een illusie begint, maar vervolgens zijn er duizenden die even geïllusioneerd op pad gaan. De aandacht van de sterren om je heen is volatiel, wanneer je niet direct bereikt wat je beoogt stappen zij weer over op hun volgende rising-star.
Maar zoals het verhaal verteld is, en als de helft waar is van het beeld dat Netflix oh zo mooi schets dan is durf wel aanstekelijk en de een gaat daar echt veel verder in dan de ander. Maar het blijven enkelvoudige talenten.
Ik zit dus in het kamp dat ze nooit een kans had gemaakt. Not even close, dus.
--
https://mcenv.blogspot.com/2018/10/kwaad-bloed.html
Reacties