Robeco start met Themafondsen

Robeco wil '5 tot 10%' outperformance, schrijft
Peter van Kleef op de IEX prof's site:

De demografische groei (met name in opkomende markten), het daardoor dreigende tekort aan grondstoffen en het milieubewustzijn. Het zijn de drie trends van de komende jaren waar volgens Robeco volop kansen voor beleggers liggen. Je hoeft er geen rocket scientist voor te zijn om die langjarige trends te ontwaren, maar het is wel redelijk vernieuwend dat juist Robeco zijn fondsenaanbod als eerste grote speler daarom gaat herinrichten. De marktleider, die vaak wordt afgeschilderd als de dinosaurus onder de Nederlandse fondshuizen, gaat zijn sectorfondsen inruilen voor themafondsen die de trends van de toekomst moeten verzilveren.
Tijdens een presentatie in Amsterdam haastten CIO Mark van der Kroft en fondsbeheerders Steef Bergakker en Patrick Lemmens te benadrukken dat de thema’s ook al in de sectorfondsen werden bespeeld, maar door de thema-aanpak van de nieuwe fondsen kan veel zuiverder worden ingezet op de thema’s die onder de paraplu van de drie grote trends hangen. Bergakker heeft het thema Infrastructuur onder zijn hoede... Dat fonds gaat straks op in het themafonds Robeco Infrastructure.


WAT gaat er veranderen?

Een andere positionering: ... "concurrenten ... zitten vooral in nutsbedrijven die infrastructuur exploiteren (elektriciteit, telecom, tolwegen). Ik zet zwaar in op het gedeelte waar de groei is, namelijk in de beginfase van infrastructuurprojecten: bouwbedrijven, machineverhuurders, aannemers, bedrijven die milieustudie verrichten.”

... Voor agribusiness geldt hetzelfde. Robeco Food & Agri was een fonds dat te weinig ruimte bood om de echte trend van dit moment te bespelen, namelijk het dreigende voedseltekort. Dat neemt alleen maar toe door de stijgende welvaart in Aziƫ. Chinezen eten nu liever biefstuk dan kip en om een kilo biefstuk op het bord te krijgen is vier keer zo veel graan nodig dan voor een kilo kippenvlees. Het nieuw fonds biedt meer mogelijkheden om deze trends op een pure manier te bespelen.
... en elk van die trends krijgt een themafondsen door het in elkaar schuiven van twee of meer sectorfondsen. De fondsbeheerders krijgen daarbij grote vrijheid en hoeven zich niet aan een benchmark te houden.
Visies die en passant nog voorbij kwamen binnen het thema 'grondstofschaarste': de olieprijs stijgt de komende jaren omdat vraag en aanbod uit balans raken. Koper profiteert van enorme activiteiten in AziĆ« en platina is aantrekkelijk omdat China strengere eisen gaat stellen aan de milieuvriendelijkheid van auto’s. De investeringen in infrastructuur nemen volgens Robeco de komende jaren met 10% toe, niet alleen in opkomende markten, maar ook door herstelprojecten in het Westen, en door de miljarden die in de VS in de sector worden gestoken om de werkgelegenheid op peil te houden.

Voor goed ingevoerde beleggers allemaal misschien niet heel vernieuwend, het is wƩl een grote vlucht vooruit, zeker voor Robeco. Toch is de trend van het loslaten van de benchmark al een paar jaar geleden ingezet met de lancering van fondsen als Robeco Emerging Stars en Robeco European Opportunities. Naast veredelde indexfondsen biedt Robeco daarmee nu ook een steeds groter palet aan meer risicovolle fondsen. Die moeten uiteindelijk 5 tot 10% outperformance per jaar opleveren, stellen de Rotterdamse vermogensbeheerders.
Overigens is de move van sectorbenadering naar themabenadering ook weer niet een aardverschuiving binnen Robeco, want de zes themafondsen zijn samen goed voor een beheerd vermogen van 1,1 miljard euro. De aandelenbeleggers van Robeco beheren 24 miljard euro en Robeco Group, inclusief de activiteiten in Boston en van dochters Transtrend en SAM beheren ‘tussen de 120 en 125 miljard euro’.

Al met al een aardig verhaal.

Voor het sector-beleggen waren er de landenfondsen. Toen kwam met de globaliseringstrend het sector-beleggen en nu thema's. Dit laatste is niet alleen voor fondsbeheerders nieuw, maar speelt ook op andere terreinen. De verandering zit erin dat er afgestapt wordt van wat de techniek dicteert, naar dat wat in de markt leeft. En een thema kan dat beter samenvatten.

Maar uiteindelijk gaat het bij (aandelen)beleggen toch gewoon over het selecteren van bedrijven. Die vrijheid van het niet te hoeven volgen van een benchmark is natuurlijk aardig, maar ook voor de klant een extra probleem, want hoe vergelijkt hij dan deze performance met anderen? Het is een manier om klanten te prikkelen voor een innovatief concept waar nog geen concurrentie voor is. Totdat anderen hier ook mee komen.

Zo draaien we een beetje van het eƩn naar het andere en weer terug. Diegenen die destijds in het land Brazilie hadden belegd, zien nu hun vermogen onder een andere naam terugkomen in de portefeuille van de fondsbeheerder: Commodities.

Dat geeft een beetje aan hoe men deze nieuwe positionering kan relativeren: 1 miljard op een totaal van 40 of 120: een klein percentage dus. Professionele beleggers moet je niet teveel vrijheid geven. Voor het echte geld gaat het gewoon om het verslaan van die index al dan niet binnen een sector, om keiharde competitie, vechten voor je geld. Thema's zijn luxe problemen.

---

Qua bedrijfsarchitectuur,

is de volgende vraag interessant: wat betekent dit initiatief voor de cultuur van de organisatie? Is dit een gevolg van de heersende bedrijfscultuur waar men via productinnovatie nieuwe competitie wil aangaan en zo de druk vermindert op de bestaande portefeuille die met grote concurrentie te maken heeft. Je zou namelijk ook kunnen denken dat de organisatie zich richt op het bestaande productenassortiment en daar probeert een betere performance mee te halen. Denk dan bijvoorbeeld aan een club jongens die aan het voetballen zijn. Het ene team wint, het andere team zegt na (het verlies van) de eerste helft: "wij weten een leuker spel, dat is anders..."

Een andere vraag is de relatie van deze wijziging met het bonusbeleid en de bonuscultuur. De introductie van nieuwe fondsen kan gezien worden in relatie met het behalen van een bonus dat voor nieuw geld (cash-flow) wordt binnengehaald. De performance van deze nieuwe fondsen echter, kan pas op een veel later moment getoetst worden. Dan is de cashflow-target al binnen. Maar hoe wordt de target bepaalt voor deze nieuwe fondsen als er geen duidelijke benchmark is?



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?