Delta Lloyd op de beurs

Goed nieuw, want dan krijgt de belegger weer meer keuze en dat is voor iedereen winst. Delta Lloyd doet in verzekeringen dus het is ook een uitdaging voor de bestaande verzekeraars (Fortis, ING, SNS, etc). Die moeten nu nog meer hun best doen.

Jan Maarten Slagter schrijft in de Telegraaf over de historie van het bedrijf en dat beleggers goed de prospectus moeten lezen, vooral het onderdeel "benoeming en ontslag van bestuur." In de vorige periode dat Delta Lloyd (DL) op de beurs genoteerd was (69-73). De notering werd gestopt omdat "het bedrijf belaagd werd door Nationale Nederlanden... Om zijn eigen cultuur te behouden," schrijft JM, "wierp het bedrijf zich in de armen van een witte ridder - het Britse Commercial Union (nu Aviva)..." die op haar beurt een voet aan de grond op het continent probeerde te krijgen. DL heeft toen haar (machts)positie gebruikt om een eigen raad van commissarissen te benoemen waarvan "de leden via cooptatie werden benoemd." Het Britse bedrijf kreeg slechts twee van de acht zetels in haar macht en kon zodoende weinig invloed uitoefenen." Die situatie is nauwelijks verandert besluit JM: "wie eind 2009 in Delta Lloyd stapt moet dus niet alleen rekening houden met Moeder Aviva, maar ook met een RvC die uit de tijd van Den Uyl stamt." De Telegraaf-columnist zal dus zeker niet meedoen met de emissie.

4 november, na de eerste beursdag, schrijft de Volkskrant: Particulieren mijden Delta Lloyd.
De beursgang van Delta Lloyd leidde dinsdag niet tot veel spektakel op de Amsterdamse beurs. Na de opening van de beurs door Niek Hoek, de topman van de verzekeraar, zakte het aandeel 3 procent onder de uitgiftekoers van 16 euro.
Ondanks advertenties en tv-spotjes hadden particuliere beleggers weinig belangstelling voor de beursnieuweling. ‘Er is nauwelijks op ingeschreven’, zegt Harmen van der Schoor van BinckBank. Bij TomTom, dat vier jaar geleden naar de beurs ging, schreven vier keer zoveel particulieren in. ‘Het beursklimaat was toen vergelijkbaar’, aldus Van der Schoor.
Ongeveer 10 procent van de 63,5 miljoen aandelen is toegewezen aan particulieren. De rest ging naar binnen- en buitenlandse instituten, zoals pensioenfondsen.
Ook tijdens de handelsdag handelden particulieren weinig in de Nederlandse verzekeraar, die door de Britse eigenaar Aviva deels naar de beurs is gebracht. BinckBank noteerde maar een paar honderd orders. ‘De handel in ING was vorige week veel levendiger’, aldus Van der Schoor.
De uitgiftekoers van Delta Lloyd lag aan de onderkant van de bandbreedte die was voorzien. De verkoop van de aandelen, die onder meer werd begeleid door de Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en JPMorgan, bracht ruim 1 miljard euro op. Dit is de grootste beursgang van een Europees bedrijf sinds het uitbreken van de kredietcrisis.
Delta Lloyd Groep, die werkt met de merken Ohra en ABN Amro Verzekeringen, heeft bij de beursgang last van het omgeslagen beursklimaat. Een paar weken geleden stegen de koersen van banken en verzekeraars nog gestaag. Sinds vorige week maandag, toen bank-verzekeraar ING zijn splitsingsplannen bekendmaakte, dalen de koersen van financiële instellingen.
Deze opdeling van ING is opgelegd door eurocommissaris Kroes (Mededinging). Banken die staatssteun hebben ontvangen moeten ingrijpende maatregelen nemen om eventuele concurrentievoordelen weg te nemen.
Niet alleen ING moet het mes in de organisatie zetten, ook de Britse giganten Royal Bank of Scotland en Lloyds kwamen dinsdag met ingrijpende herstructureringsplannen. Al deze banken die miljarden staatssteun hebben ontvangen, geven nieuwe aandelen uit om geld op te halen om de steun terug te betalen. Hierdoor hebben beleggers die geld willen steken in de financiële sector veel keus. Delta Lloyd is dan een van de vele opties.


Het aandeel sloot uiteindelijk onder de 16, op 15,49 euro.

--
Om zes jaar later (november 2015) nog maar 7 euro waard te zijn. Vraagt om verder onderzoek, oa naar het management.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa