Gevaarlijke Goeroes
Hier een uitspraak van zo'n goeroe:
Okay, ik zat fout met mijn visie aan het begin van deze week ... In de laatste dagen is het sentiment en de stemming op de beurzen niet echt vriendelijk te noemen maar eigenlijk is het totaalbeeld naar mijn mening niet echt veel veranderd... Als we kijken wat de zeer grove daling van ING teweeg heeft gebracht in de andere financiële waarden dan is de daling in bijvoorbeeld Aegon absoluut zwaar overdreven. Aegon is in de afgelopen week gedaald met bijna 18 procent. Absurd
Wie bepaalt hier waarom een koesdaling van 18% absurd is? AEGON is in 6 maanden tijd 300% gestegen (van ca. 2 euro naar 6 euro) en kan dan blijkbaar in een paar dagen 18% dalen. Dat beseft de Goeroe niet. Hoe heeft deze man zijn sporen verdiend vraag ik me dan af. En hoe naief zijn zijn volgelingen?
Dezelfde Goeroe melde enige tijd terug dat "als de derde kwartaal cijfers meevallen, de koersen verder omhoog zouden gaan." Mede op zijn aansporing kocht de achteloze belegger ASML voor een prijs van 22 euro. De koers is nu onder de 19. Het klimaat is veranderd, zegt de goeroe vervolgens laconiek. Maar hij vergeet dat zijn onzichtbare aanhang niet zo snel van koers kan veranderen!
De verbindende schakel tussen de religieuze goeroes en de financiele goeroes is dat ze beiden "geloven:"
- Ik geloof heilig in de stijging van dit aandeel.
Er is ook een ontbrekende schakel in dit verhaal en dat is: WAARDE. Wat is de waarde van het leven, hoe moet ik het juiste kiezen, en wat is de waarde van een aandeel? Weinigen die het weten, en dus roepen ze de hulp in van een goeroe.
Zijn die volgelingen echt anders dan de Scientology aanhangers? En is de gemiddelde goeroe anders dan de vertegenwoordiger van dezelfde "kerk."
Wat ze in ieder geval delen met elkaar lijken te delen is hun productieve rol: die van de evangelist. Wilders zou je ook een gevaarlijke Goeroe kunnen noemen. Omdat hij weet wat zijn (zwakke) publiek wil horen. Maar bij Wilders weet je dat het op een gegeven moment afgelopen is. Dan is men - de tijdgeest - weer toe aan iets nieuws. Die zijn dan niet meer bang voor moslims, want dan ziet men weer een ander gevaar.
Deze tijd van netwerken vergroot de kans dat er een goeroe opstaat. Mensen kunnen niet meer voor zichzelf denken, hoe vrij we ook allemaal denken te zijn. We zitten vast aan ons netwerk.
Het is moeilijk de goede van de slechte te onderscheiden. Maar een criterium zou kunnen zijn: "geloofwaardigheid kost geld." Als iemand bijvoorbeeld een weekendje naar Amerika is geweest en dan een column schrijft dat het allemaal best wel mee valt daar, dat de economie weer op gang komt, dan hoop ik dat u denkt "ja jongen, het is goed met je." Een andere goeroe waar ik dan heel wat meer vertrouwen in heb reiste naar China af en maakte een reportage (te zien op youtube) over nieuwe gebouwen van 500 miljoen dollar die LEEG staan. Het bewijs was te zien.
Onlangs is Warren Buffet uitgeroepen als de beste goeroe in de financiele wereld. Er zijn dus zeker ook een paar goeden, naast het leger aan sofisten. Maar wat zegt Buffet? Hij belegt liever niet in derivaten, omdat dat alleen maar problemen geeft. Dat advies volgt zijn aanhang niet op. Hij zegt ook dat investeren hard werken is, veel analyseren, huiswerk doen en een lange adem hebben. Wie volgt op dit moment dat advies op? Wat de markt wil is snel resultaat. Alleen het nu geld(t). En er is altijd wel een goeroe die daar een formule voor klaar heeft. Maar de vraag is dan alleen nog: weet hij wie zijn volgelingen zijn?
16 februari 2010. Gevaarlijk zijn m.i. ook speculaties als deze:
Ik verwacht de low van 2010 dan ook al bereikt of ergens in de komende twee á drie weken als we toch nog een keer onderuit gaan. De AEX kan dan ook naar mijn mening niet veel verder zakken dan de 305-309 zone. Daarna wordt het vizier weer volledig opwaarts gericht en kunnen de koersen weer beduidend opveren. Één en ander zal echter zeer voorzichtig en langzaam naar boven gaan.
9 augustus 2010, komt de goeroe met deze uitspraak:
Voor het jaar tot nu toe winst de DAX ruim 6 procent. De AEX verliest ruim 1 procent. Conclusie; de AEX doet het niet goed en blijft beduidend achter in ontwikkeling (Bron: DFT).
Dat zijn goeroes die hun huiswerk niet doen, of zo hard hopen dat hun voorspelling uitkomt dat ze maar wat zeggen. Het verschil van 5% zit in het feit dat de DAX een herbelleggingsindex is, en de AEX niet... Slordige fout.
Reacties