Geschiedenis in zes glazen

 Tom neemt ons mee door de geschiedenis van de menselijke beschaving door zich te concentreren op de zes dranken die volgens hem een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de wereldgeschiedenis: bier, wijn, sterke drank, koffie, thee en Coca-Cola. Zijn theorie is dat elk van deze drankjes mensen naar het volgende culturele stadium heeft geholpen.



A History of the World in 6 Glasses van Tom Standage beschrijft de opkomst van zes verschillende dranken - bier, wijn, sterke drank, koffie, thee en Coca-Cola - en de rol die ze speelden in de menselijke geschiedenis en cultuur. Daarbij biedt Standage een ingrijpend overzicht van de menselijke geschiedenis, variërend van de oude beschaving van Mesopotamië tot het hedendaagse Amerika, dat de continuïteit in onze benadering van drinken en drinken benadrukt, evenals de veranderingen en ontdekkingen waarmee ze gepaard gaan.

Beginnend met de ontdekking van bier en het gebruik ervan in Mesopotamië en het oude Egypte, bespreekt Standage de verscheidenheid aan verschillende toepassingen die deze culturen voor deze drank hadden - naast het lessen van de dorst, werd het gebruikt als een vorm van betaalmiddel en als offer aan de goden in religieus ritueel. Bier is altijd een sociale drank geweest, en Standage wijst op de manier waarop een glas heffen op iemands gezondheid een voortzetting is van een van de vroegste tradities die met bier worden geassocieerd. Hij wijst ook op de rol die bier speelde in de overgang van een jager-verzamelaars manier van leven naar een agrarische manier van leven, en in de ontwikkeling van de eerste systemen van schrijven en boekhouden.

In het tweede deel van het boek richt Standage zijn aandacht op wijn in de culturen van het oude Griekenland en Rome. Hij vertelt ons dat het, net als bier, op verschillende manieren werd gebruikt: als een alledaagse drank, als een religieus offer, als een instrument voor sociale differentiatie en als een vorm van geneeskunde. Zijn bespreking van de verschillende opvattingen over wijn van de Grieken en Romeinen, inclusief verschillende meningen over de juiste manier om het te drinken, helpt om de verschillen tussen deze twee samenlevingen op te helderen. Evenzo suggereert hij in een korte paragraaf over het islamitische alcoholverbod dat een bepaalde houding ten opzichte van dranken een manier kan zijn om de ene cultuur van de andere te onderscheiden.

Hoofdstuk 3 behandelt de geschiedenis van sterke drank, of sterke drank, en we leren dat het distillatieproces dat deze dranken mogelijk maakte, werd ontdekt tijdens de Islamitische Gouden Eeuw, maar dat het zich tegen de vijftiende eeuw naar Europa had verspreid. Aanvankelijk werden sterke dranken medicinaal gebruikt. Maar toen hun zeer bedwelmende eigenschappen werden ontdekt, werden ze populair bij gewone mensen die ze dronken voor hun plezier. De populariteit van gedistilleerde dranken in Europa viel samen met het tijdperk van ontdekking, waardoor de kennis ervan tot ver buiten Europa werd uitgebreid tot kolonies in Afrika en Amerika. Rum was in feite een bijproduct van zowel kolonialisme als slavernij en ging een sleutelrol spelen bij het in stand houden van deze systemen van onderdrukking en uitbuiting. Rum speelde ook een rol in de strijd voor Amerikaanse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, wat aantoont hoe invloedrijk drankjes kunnen zijn.

Na in de eerste helft van het boek de betekenis van alcoholische dranken bij het vormgeven van de menselijke geschiedenis te hebben overwogen, gebruikt Standage de tweede helft van het boek om de effecten van drie cafeïnehoudende dranken te overwegen. Om te beginnen gaat hij in paragraaf 4 in op de rol van koffie in de Verlichting van de zeventiende eeuw. In schril contrast met alcoholische dranken, maakte koffie, die net als sterke drank vanuit Arabië in Europa werd geïntroduceerd, mensen alerter en energieker en als gevolg daarvan werd het populair bij zakenmensen, wetenschappers en intellectuelen. Dit leidde tot de opkomst van koffiehuizen: etablissementen voor alleen mannen waar nieuws en ideeën werden besproken en uitgewisseld. Deze koffiehuizen werden zo populair dat ze een bron van zorg waren voor de politieke leiders van die tijd; inderdaad, Standage merkt op dat de Franse Revolutie begon in een Parijse koffiehuis.

In navolging van koffie gaat Standage over op thee, en dan vooral op de relatie tussen thee en het Britse rijk. Hoewel thee oorspronkelijk werd gedronken in China, Japan en andere delen van Azië, werd het in de achttiende eeuw een bijzonder Britse drank, zozeer zelfs dat de voormalige koloniën van Groot-Brittannië een van de hoogste niveaus van theeconsumptie ter wereld hebben. Naast zijn bespreking van de plaats van thee in de industriële revolutie, schetst Standage de manier waarop de Britse vraag naar thee zijn relatie met China vormde en de ondergang van dat eens zo grote rijk teweegbracht. Dus, ondanks de rol die thee speelde bij het verlies van de Amerikaanse koloniën van Groot-Brittannië - in de vorm van de Boston Tea Party - stelde de wens om de theehandel te controleren Groot-Brittannië in staat om voor een tijd de machtigste natie ter wereld te worden.

Het laatste deel van A History of the World in Six Glasses gaat over de ontwikkeling en wereldwijde verspreiding van Coca-Cola en de nauwe associatie tussen dat merk en Amerikaanse waarden. Interessant is dat dit de enige sectie is die zich bezighoudt met een bepaald merk - Coca-Cola - in plaats van een generiek drankje. Net als het gedeelte over thee, houdt Standage's interesse in Coca-Cola verband met zijn interesse in de opkomst van Amerika als mondiale supermacht en hoe Coca-Cola werd getransformeerd van een negentiende-eeuws patentgeneesmiddel tot een twintigste-eeuws symbool van individuele vrijheid.

In de epiloog van het boek kiest Standage ervoor om de toekomst te beschouwen in plaats van het verleden, en vraagt ​​hij welke drank de volgende fase van menselijke ontwikkeling zal bepalen. Zijn daaropvolgende bespreking van water en het gebrek aan toegang tot veilig drinkwater in de derde wereld, wijst erop hoe wat we drinken en hoe we het drinken, sociale verschillen blijft weerspiegelen.

Bron: https://www.supersummary.com/a-history-of-the-world-in-6-glasses/summary/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa