ESB gaat "Open"

Twee niet geheel willekeurige berichten in de (financiële en sociale) media. 

De eerste over ESB en dat ze de betaalmuur voor lezers gaan slopen (1). De tweede over de wetenschappelijke uitgevers op de beurs (2).

Dat de betaalmuur verdwijnt, 33 jaar na het einde van de geschiedenis, is wel bijzonder.  

Ik heb zelf twee jaar rondgedoold in de economenwereld, en hoeveel ontzag ik ook heb voor menig econoom, heb ik gemerkt dat "Open" niet iets is dat in hun ideologische woordenboek voorkomt. Bij sommigen wel, de uitzonderingen.

Ben erg benieuwd dus hoe dit gaat veranderen. Mijn indruk is dat ze te laat zijn. Nu hoeft het niet meer. De econoom - zo blijkt uit mijn boek hierover - is dé professional van de 20ste eeuw geweest die het professionele speelveld erg heeft veranderd. Maar nu zijn er ...  andere tijden. 

... 

(1) In een tweet schrijft de hoofdredacteur van ESB (zie ook: ESBtweets) dat binnenkort (15 sept) ESB open gaat, op de website staat hierover het volgende:

De komende jaren zal ESB uitgroeien van vakblad voor economen tot een openbaar toegankelijk platform voor ­economie...

ESB stimuleert het economisch debat in Nederland door relevante inzichten in de economie en argumenten voor economisch beleid te publiceren. Om het potentiële bereik van deze bijdrages te vergroten, zal ESB zijn website (www.esb.nu) vrij toegankelijk gaan maken.

De kwaliteit en relevantie van de bijdragen willen we verhogen door, via ESB als een platform voor economie, de interactie en discussie tussen wetenschappers, beleidsmakers en in beleid geïnteresseerde economen te stimuleren. Samen met de economenvereniging KVS betrekken we hiermee ook de volgende generatie economen bij het debat.

In het nieuwe model wordt ESB een publiek goed, dat niet langer wordt bekostigd door abonnees maar wordt gefinancierd door begunstigers. Partijen die het Nederlandse economische debat een warm hart toedragen, hebben daarom besloten langjarig te investeren in het platform voor economie van ESB. De Nederlandse economiefaculteiten, de Rijksoverheid, VNO-NCW en MKB Nederland, de FNV, de Sociaal-Economische Raad, de Nederlandse bankensector, en de FD Mediagroep, onze huidige uitgever, hebben al steun toegezegd aan ESB. Diverse gesprekken lopen nog.

Voortaan wordt ESB uitgegeven door een onafhankelijke stichting. De redactie blijft bij de FD Mediagroep in huis, en behoudt zo de vruchtbare redactionele samenwerking met de andere labels van de Mediagroep.

Dit najaar wordt de ESB-website voor iedereen vrij toegankelijk, zonder betaalmuur, en verdwijnt het digitale abonnement. Voor hen die het magazine op papier willen blijven ontvangen, maken we het abonnement goedkoper. De band met de KVS intensiveren we, en het KVS-lidmaatschap, dat we nu samen met ESB wordt aangeboden, blijft in stand. Besluitvorming over de vorm waarop en de voorwaarden waaronder, zal plaatsvinden tijdens een ledenvergadering van de KVS in september.

Het platform voor economie vormt een flinke investering in de toegankelijkheid en kwaliteit van het economisch debat in Nederland en dat vraagt veel van de redactie. We zijn daarom heel blij dat Robert Kleinknecht daarbij een leidende rol wil gaan vervullen. Robert is al vijf jaar als vak- en eindredacteur werkzaam bij ESB, en is onlangs naast Jasper Lukkezen benoemd als hoofdredacteur. Wij feliciteren hem van harte met deze mooie stap. (bron: https://esb.nu/events/overig/20071112/vernieuwing-esb-platform-voor-economie)

...

(2) De wijziging in de richtlijnen van het Amerikaanse Witte Huis om de publicatie van wetenschappelijke artikelen vanaf 31 december 2025 zonder enige embargo en verdere kosten bij publicatie voor alle partijen in het open access-domein beschikbaar te stellen, is in redelijke mate negatief voor uitgevers als RELX en Wolters Kluwer. Dit stelde Citi Research vrijdag.

Citi betoogde dat een dergelijke richtlijn ten koste gaat van abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. Veel wetenschappers wereldwijd zijn nu genoodzaakt om een dergelijk abonnement af te nemen om toegang te houden tot relevante stukken.

Een verzachtende omstandigheid is dat de Amerikaanse plannen geen mondiale reikwijdte kennen en en het nog even duurt voordat deze richtlijn kan worden gevolgd.

Tot en met 2025 geldt in de Verenigde Staten nog een embargo van 12 maanden alvorens een artikel in open access verschijnt. Tot die tijd moet er voor deze artikelen worden betaald aan de uitgever.

Citi Research merkte vrijdag op dat vermoedelijk niet alle wetenschapsgebieden in dezelfde mate worden geraakt. Immunologie bijvoorbeeld krijgt beduidend meer federale financiering toebedeeld dan wiskunde. Volgens de analisten van Citi zal de eerste discipline daarom steviger geraakt wordt door de nieuwe richtlijn. (bron: ABM FN-Dow Jones)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa