Economie voor wereldverbeteraars (Peter van der Wel)

"Dit boek is bedoeld als hulpmiddel voor een betere wereld, waarin we allemaal rijker en gelukkiger zijn." Daarin doet de auteur zeven (beleids-) aanbevelingen:

Ontwikkel een maatstaf voor nationale welvaart, zorg dat iedereen een baan heeft op zijn of haar niveau, subsidie voor sociale samenhang, stel reclame  in dienst van maatschappelijke democratisch vastgestelde doelen, zorg dat productie en consumptie milieu-neutraal plaatsvindt. En zorg voor een maatschappelijk klimaat van tolerantie.

Het laatste hoofdstuk verbindt de visie op een alternatieve economie met een persoonlijke ontwikkeling. hoe word ik rijk? De belangrijkste tip daarin is om rijkdom te definiƫren, dus wat het voor jou betekent, en daar een doel aan te verbinden. Wat wil je bereiken, of bewaar 20 mille in de kluis, een slim advies is vraag ik me sterk af. Het is zelfs conflicterend met de hele inhoud van het boek volgens mij...

Inhoudelijk gaat het om Bentham, Keynes (die helemaal niet zo wiskundig was en veel over kwalitatieve aspecten had geschreven), Csikszentmihalyi (over Flow), Diamond (over de ongelijkheid in de wereld), Frey en Stutzer, happiness and economics, Florida, The rise of the creative class, Galbraith, the affluent society, Hueting, nieuwe schaarste en economiche groei, Layard , waarom zijn we niet gelukkig, Bernard van Praag, Happiness quantified.

Vooral deze laatste auteur is belangrijk in het boek door gebruik en referentie van preference en reference drift wat een belangrijk thema vormt in het pad naar geluk. het gaat namelijk niet zozeer om jezelf, maar om een soort relatief geluk, mensen spiegelen zich aan anderen. Ook Veblen (de theorie van de nietsdoende klasse) is belangrijk voor het verhaal.

De beleidsaanbeveling om geld in de kluis op te slaan geeft me toch wel te denken. Is dit boek een product van het crisis-denken?




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa