Encyclopedie der professies
Zou het mogelijk zijn om een boek / website te maken waar alle historische ambachten en professies in gerangschikt staan?
Ik vond er laatst een aantal in een bijzonder geschiedenis boek, dat opende met de jager-verzamelaar en de landbouwer (ten tijden van de romeinen is er dan al ... een rechtssysteem, fabrieksmatige productie, huizenbouw van steen, productie van gebruiksvoorwerken en sieraden. de romeinen zijn ook ingenieurs, leggen waterwerken aan en ontginnen):
Paardenfokker, Baljuw, raadpensionaris, Pastoor, Rederijker, Factor, ambachtsvrouw, ambachtsheer, schout, rentmeester, rentenier, stadhouder, monnik, edelman, koopman, landsadvocaat, advocaat, rechter, postmeester, bierbrouwer, thesaurier, handelaar, regent, schepen, burgemeester, kooplieden...
De Rederijker bijvoorbeeld, op wikipedia, geeft wel een Geschiedenis. De rederijkers waren een groep mannen van burgerlijke en adellijke komaf, meestal uit dezelfde stad of provincie, die regelmatig bijeenkwamen om poƫzie voor te dragen. Zij sponsorden ook publieke festivals met parades en toneelspektakel. De rederijkerskamers spiegelden zich daarbij aan al bestaande broederschappen uit Artesiƫ. ... De eerste Nederlandstalige 'kamers' ontstonden in Vlaanderen. De eerste rederijkersgezelschappen werden opgericht in de eerste helft van de vijftiende eeuw. Den Boeck uit Brussel werd aan het begin van de vijftiende eeuw opgericht en is waarschijnlijk de oudste rederijkerskamer. ... We kunnen De Heilige Geest in Brugge, die naar alle waarschijnlijkheid in 1428 of 1429 werd gesticht, beschouwen als de oudste volwaardige rederijkerskamer. De echte doorbraak van de vroege rederijkerscultuur dienen we in de jaren 1440 te situeren. In Ieper zou ook al vroeg een rederijkerskamer, genaamd Alpha en Omega, gesticht zijn. Maar wat juist ontbreekt is een frame of categorie waar deze mee te verbinden is.
En dan zijn er de vele impliciet genoemde beroepen voor het maken van wegenkaarten, e.d. Er is transport dus er zijn vervoerders, .dan in het (romeinse leger) zijn er vele beroepen en functies die ik hier nog niet noem, zoals de legeraanvoerder, ...
Maar daar stopt het niet... Hannekemaaiers (seizoenarbeiders)
, schreef GraciĆ”n al.” Vooralsnog ben ik deze rol niet in het werk tegengekomen.
1. Formele rollen:
- advocaat, douane, agent (kan ook iets anders betekenen), ambachtsman, kapitein, valkenier of koster, schipper, dokter, ambassadeur, koopman, slachter (matachĆn: kan ook als vechtersbaas of ruziezoeker bedoeld zijn), commissaris.
2. Gerelateerd aan de Kunst:
- Auteur, schrijver, beeldhouwer, muze, mecenas, dichter.
3. Religieuze rollen:
- Aartsbisschop, kapelaan, kardinaal.
4. Sportief:
- Atleet
5. Meer algemeen (en niet altijd productief):
- Heer, stadsburger, loper, leerling, diplomaat (dat wordt bestond nog niet, maar is een vrije vertaling van el discreto), eigenaar, oplichter, bedrieger, erudiet (ook dit is geen echte productieve rol: in die tijd was het vergaren van kennis een kunst / rol op zich.
6. Gericht op bestuur:
- leider, aanvoerder (caudillo), hoveling / hofdame (cortesano/a), keizer (emperador ), monarch, politicus, koning(in), vazal / leenman (vasallo), veroveraar, graaf
minister, raadgever (consejero), hertog (duque).
7. Anders:
- Spion (“Kom als spion, maar ga als vriend)
Reacties