(Ingeborg Bosch) De ontdekking van het ware zelf

In plaats van het boek, wil ik hier kijken naar de schrijver achter het verhaal. De persoon en professional achter het idee en de methode.

De ontdekking van het ware zelf gaat over psychologie, en over ons bewustzijn en over de stelling van de auteur dat dit bewustzijn uit compartimenten bestaat: een deel kindbewustzijn en volwassenbewustzijn (VB). Het kindbewustzijn (KB) ontwikkelt zich dus op zeer jonge leeftijd en de stelling in het boek en van de methode is dat de kinderen niet de liefde en aandacht ontvangen die ze verdienen en deze dan een dergelijk bewustzijn gaan ontwikkelen. Kinderen veranderen, ontkennen of verdringen de of hun beleefde waarheid, vooral wanneer ze met extreme gebeurtenissen te maken hebben, met trauma's.  En op latere leeftijd en eenmaal volwassen ontstaat er een soort van binaire toegang tot het bewustzijn: sommige emoties prikken direct op het KB en andere leiden meer naar de gezonde connecties in het normale VB. De methode PRI, past reality integration, is de therapie die ervoor zorgt dat volwassen wiens (emotionele) ontwikkeling in hun jeugd is gestopt doordat ze zich emotioneel hebben afgesloten van de wereld, die stop op te heffen en de emotionele gijzeling [Goleman] emotioneel kunnen her-programmeren of her-ontwikkelen. Goleman is een van de referenties in het boek, maar de ideeën vallen niet precies samen zo begrijp ik. 

In het boek komen diverse andere experts of methodes aan het woord die een relatie hebben met PRI, zoals deze:

Primaltherapie is een ervarings- en lichaamsgerichte therapie ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Arthur Janov. Hij verrichtte twaalf jaar onderzoek naar het gevolg van onderdrukking van gevoelens in de beginperiode van iemands leven. (bron: wikipedia).

Wat mij opvalt aan dit boek zijn drie dingen: allereerst dat er veel referenties naar de psychiatrie in zitten, dat het boek en de zes of zeven andere boeken die tevens verwijzen naar PRI allemaal bestsellers zijn volgens de auteur en dat het boek in de bibliotheek beschikbaar is. Nu is dit laatste niet vreemd, maar het valt mij op dat aan de ene kant het boek aansluiting zoekt met de psychiatrie, en aan de andere kant met het gewone leven in de bibliotheek. Daar is het net alsof er een spanningsveld ligt, in mij visie.

Ik ken iemand die speciaal naar Frankrijk is gegaan om de cursus te volgen en om gecertificeerd PRI-therapeut te worden (en inmiddels te zijn). Pas vele jaren later, nu dus, heb ik ook het boek gelezen.

Vooral benieuwd ben ik naar de auteur. Zij biedt de lezer inzicht in haar eigen ontwikkeling hoe zij zo gekomen is tot deze methode. Op Wikipedia staat slechts heel kort haar biografie, Nederlands psycholoog en dat haar methode op Alice Miller is gebaseerd. Dat is ook in het boek te lezen. En geboren in Iran, van Nederlandse ouders.

Juist haar jeugd blijft totaal achterwege, ook in het boek. Ze studeert sociale psychologie, en dat is al bijzonder, want sociale psychologie kruipt juist aan tegen sociologie, die groepen onderzoekt, terwijl dat bij haar niet het geval is. Zij richt zich op Behavior Modificacion. Daar lijkt me een motief te vinden te zijn, het veranderen van gedrag. Als bijvak koos ze oosterse filosofie en begon na haar studie als outplacementadviseur. Ook werkte ze voor bedrijven op het vlak van cultuurveranderingsprocessen. Dat lijkt me juist prima aansluiten bij haar opleiding van sociale psychologie. Ze vertelt  dat ze in haar werk mensen begeleidt die veranderingen doormaken en komt in aanraking met de ideeën van Transactionele Analyse en met het werk van Alice Miller [internet: het drama van het begaafde kind: de gevolgen van verdringing van die krenkingen op persoonlijk en sociaal gebied en de recente, nieuwe mogelijkheden om de gevolgen van vroege traumatiseringen op te heffen]. 

Transactionele analyse of TA is een pseudowetenschappelijke therapie, persoonlijkheidstheorie, een communicatiemodel en een psychotherapeutische behandelmethode. TA zou mensen inzicht bieden in hun gedrag door het aanbieden van concepten en methoden om de interacties tussen mensen onderling, de transacties, en hun eigen interne toestand te analyseren en mensen te helpen veranderen en groeien. Vanwege de grote beloften die TA haar gebruikers biedt, heeft TA haar weg gevonden in onderwijs, counseling & coaching, organisatieadvies-werk en psychotherapie & psychologie. Of de TA daadwerkelijk werkt, is echter nooit bewezen en de theorie is wetenschappelijk omstreden. (Wikipedia)

De kern van het verhaal is daar waarin ze vertelt: "Persoonlijk, omdat Ingeborg in die tijd de confrontatie met haar eigen emotionele bagage niet langer uit de weg wilde gaan. Het was door dit persoonlijke proces dat ze de waarheid van de ideeën van Alice Miller op een diep niveau kon inzien, niet alleen met haar verstand maar vooral met haar hart."

Het is jammer dat juist dit therapeutische proces onderbelicht blijft. Maar belangrijker vind ik persoonlijk dat de auteur en psychologe goed bewust is van haar productieve rol en effect op anderen. Dat gaat verder dan psychologie. Uit haar biografie spreekt namelijk een belangrijk feit en dat is dat ze ervoor gekozen heeft om ondernemer te worden [en die zijn, weten we sinds Daniel Kahneman, zelf niet erg rationeel, maar moeten het vaak hebben van Illusies] en niet om haar model te valideren via een promotieonderzoek, of -traject.

Een bestseller aan de ene kant tegenover een psychiatrisch-getint boek aan de andere kant, met therapie over trauma's. Dat roept vragen op. Ik twijfel zelf niet aan de methode op zich, alleen wel aan de reikwijdte of doelgroep. Mensen met trauma's passen wat mij betreft echt in de categorie ziek, en het idee van dit boek wil veel meer aansluiten bij de ideeën van positieve psychologie. En die twee gaan m.i. niet samen.

Het idee van een bestseller aan de ene kant, wat brede acceptatie veronderstelt, en psychiatrische ziektebeelden die heel eng en specifiek zijn, roept vragen op. Op Wikipedia, lees ik dan ook, "omstreden methode."  Dat heeft alles met acceptatie en emotie te maken. En met imago. Misschien heeft ze gelijk, maar de andere spelers willen haar dat in ieder geval niet zo maar geven.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?