Herstatt Bank, 47 jaar later
Dus! Terwijl wij naar het voetbal zaten te kijken...
In juni 1974 gaat er een relatief kleine bank in Keulen failliet. Deze bank heet Herstatt Bank en komt in de problemen door valutahandel. Het is zo leer ik het eerste grote financiële debacle in Duitsland van na de oorlog. Er is zelfs een term aan overgehouden, het Herstatt-Risico, dat is de wereld in gegaan als een specifiek settlement-risico verbonden aan valuta-transacties. Wat bleek is dat de bank door de Duitse autoriteiten 's middags gesloten werd, toen nog vele internationale dollar-transacties gesetteld moesten worden. Er was wel al geld binnen gekomen bij de Bank, maar de andere kant van de afhandeling zat nog in de pijplijn, of zou nog moeten komen.
De crisis die hierdoor in gang werd gezet was dat meer banken elkaar bij settlement-acties niet meer vertrouwden en de afhandeling als een grote file tot stilstand kwam en er liquiditeitsproblemen optraden in de financiële sector. Uiteindelijk was deze kleine speler toen al in staat om een crisis te veroorzaken. Na de val werd hiertoe de BIS opgericht.
Na dit schandaal - want ook hier blijkt dat de interne controle wel vermoedde dat er iets niet pluis was, maar er pas bij de crash men er echt achter kwam dat er gesjoemeld werd met transacties, die buiten de boeken werden gehouden.
Uiteindelijk blijkt dat de vriend - tot dat moment van Ivan Herstatt - Hans Gerling die met een verzekeringsmaatschappij een aandeel heeft in de bank - de kleine spaarders uitkoopt en zo nog in tegenstelling tot recentere bankfaillissementen niet de overheid lat opdraaien voor de problemen.
Mij valt het vooral op dat het zolang geduurd heeft voordat hier een film over gemaakt is...
Reacties