ING informeert Q1 resultaten (en wat daaraan vooraf ging)

Vanochtend informeert de ING haar resultaten over het eerste kwartaal. Deze vielen tegen, het verlies was groter dan verwacht, lees ik op het nieuws. Vooral de verzekeringssector - die sinds kort apart onder een holdingstructuur is komen vallen, wijzend op een mogelijke splitsing van het bedrijf - had "het zwaar te verduren."

Maar wat gebeurde er gisteren, voor de presentatie van de cijfers. Opeens verscheen dit bericht in het nieuws:

AMSTERDAM (Dow Jones)--ING Bank nv heeft een licentie gekregen voor een softwareprogramma van BinckBank-dochterbedrijf Syntel. Dat maken de banken dinsdag bekend. Het gaat om het programma EuroPort+ voor de geautomatiseerde verwerking van effectentransacties. De licentie loopt vijf jaar en is voor gebruik in Nederland. ING stelt dat met de nieuwe software beleggen bij ING nog toegankelijker en gebruiksvriendelijker wordt. .

Later op de dag daalde de koers met ca. 7%. In aanloop op de cijfers. De koers is de afgelopen weken met 300% gestegen. Dat zou een aanleiding kunnen zijn. Maar misschien toch ook het bericht.
Waarom communiceert een bank vlak voor publicatie dat het een verbetering gaat brengen aan haar systemen zodat ze "haar klanten nog beter kan bedienen?" Was dat een soort teken dat de resultaten zouden tegenvallen. Het lijkt erop.

Het belang van software en informatiesystemen.
Alle bedrijven gebruiken tegenwoordig informatiesystemen. En vooral kapitaalkrachtige bedrijven als banken. Er zijn diverse soort en categorieƫn systemen; die gericht zijn op resources, (populair genoemd: ERP-systemen), gericht op klanten en klantinteractie (CRM-systemen) en in de financiƫle wereld zijn beurshandelssystemen vaak de basis. Een goed systeem kan de basis zijn voor succes.
Het handelshuis Van Der Moolen (VDM) dacht echter ook dat het wel even een retail-handelsplatform kon uitbaten, maar dat bleek te hoog gegrepen. Naast een systeem is er ook een organisatie en ervaring nodig.
Die software die ING aanschaft Europort+ is een mix van bovengenoemde systemen, maar wordt succesvol gebruikt bij Alex (ook Binck). Hetzelfde Alex heeft onlangs een campagne gestart tegen de Big Bank (s). Die Big Banks (zoals ING) denken nu dat het kopen van software van de Small Banks, het allemaal wel weer goed zal komen. Wellicht klopt het.
Maar gezien de eerste berichten vraag ik me af of e.e.a. (de cultuur) zo snel omslaat bij ING.

Straks ziet het er misschien weer allemaal anders uit. Dan koopt de grote bank de kleine bank op en is alles weer als vanouds.

Overigens:
ING wil in de komende jaren tien tot vijftien bedrijfsonderdelen verkopen, met een verwachte opbrengst van EUR6 miljard tot EUR8 miljard, in het kader van een strategische herorientering.

Als duidelijk is welke onderdelen worden verkocht, wordt ook duidelijk wat de nieuwe strategie is.

4 juni 2009.
verdere veranderingen m.b.t. ING; trekt zich terug uit 10 landen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa