Het Grote EPD verhaal
In de jaren 80 kwam men bij de dokter en had deze een kaartenbak met uw adres en een kast waarin een map lag met uw gegevens. Twintig jaar later heeft de arts een computer, hij kan al een recept doorsturen naar de apotheek, de assistent tikt bij uw binnenkomst al in waarvoor u komt en de huisarts ziet dit op zijn notebook in zijn kamer van de huisartsenpost.
Hoelang het ook duurt volgende stappen leiden dat alle interactie elektronisch geregeld wordt.
Moderniteit komt met veranderingen en tegen veranderingen hebben mensen argwaan. Door nieuwe lichtingen van medici en artsen kan er opeens een stap gemaakt worden. Op school en de universiteit probeert men de veranderingen voor te zijn of in ieder geval te begeleiden. Eenmaal als arts beedigd wil deze niet meer zoveel druk van buiten; na negen jaar studie weet deze het zelf wel.
Net als bij veel veranderingen zijn er de zogenaamde kinderziektes. Doktoren behoren dit te weten. Een kind wordt behandeld door een kinderarts omdat dit geheel anders reageert om een behandeling (medicijnen, ed.) dan een volwassene.
Microsoft Vault heette het initiatief om medische gegevens in een kluis beschikbaar te maken. Met argwaan werd het initiatief bekeken en inderdaad ging het fout. Maar zonder dat soort initiatieven komt er geen vernieuwing.
TROUW schrijft:
Veel artsen voelen er weinig voor hun eigen medische gegevens via het Elektronisch Patiƫntendossier (EPD) te delen met andere hulpverleners.
Een meerderheid van de artsen heeft als patiĆ«nt het ’bezwaarformulier EPD’ ingevuld of overweegt dit alsnog te doen. Zij willen niet dat hun eigen medische gegevens worden gedeeld met andere artsen. Dit blijkt uit een gisteren gepubliceerde enquĆŖte die is uitgevoerd door het tijdschrift Medisch Contact.
Bijna een derde van de 800 artsen die meededen aan de steekproef, heeft het bezwaarformulier ingevuld waarmee mensen kunnen aangeven dat ze niet willen dat hun medische gegevens worden opgenomen in het landelijk EPD.
….
Een huisarts is ervan overtuigd dat de data op een gegeven moment zullen worden gehackt. En een praktisch denkende arts vraagt zich af: „En wie gaat alles invoeren? Door onvolledig en onjuist ingevulde EPD’s ontstaan meer fouten dan ermee kunnen worden voorkomen.”
Minister Klink (volksgezondheid) heeft steeds benadrukt dat het elektronische dossier ertoe kan bijdragen dat ernstige fouten juist worden vermeden. Alleen al een elektronisch medicatiedossier zou helpen om 19.000 vermijdbare ziekenhuisopnames en 1200 doden per jaar te voorkomen
TELEGRAAF: (12 mei)
Volgens de arts Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact, spreekt uit de houding van opvallend veel Nederlandse dokters wantrouwen in het dossier, waarin uiteindelijk de medische gegevens van Ɣlle Nederlandse burgers/patiƫnten opgeslagen (hadden) moeten worden.
,,Het is vergelijkbaar met: ‘Ik durf mij in mijn eigen ziekenhuis niet te laten opereren’, schrijft de anesthesioloog. Of de piloot: ‘Ik raad mijn vrouw beslist aan om een Ć”ndere luchtvaartmaatschappij te nemen.’ En het schoolhoofd: ‘Voor goed onderwijs laat ik mijn kinderen niet naar mijn eigen school gaan.’ U snapt: het is dĆ© ultieme test of iemand vertrouwen heeft in de kwaliteit en veiligheid van zijn eigen product, systeem of bedrijf, is om hem te vragen wat hij voor zichzelf of zijn familie zou kiezen.” Met andere woorden, aldus Crul: zelfs dokters hebben geen vertrouwen in het elektronisch patiĆ«ntendossier.
ELSEVIER:
Brancheorganisatie KNMG laat in een reactie weten dat de artsen de voordelen van het EPD nog niet erkennen. "Dit wordt van bovenaf opgelegd en het roept nog veel vragen op, onder andere over de privacy en de betrouwbaarheid van het landelijke systeem." KNMG is overigens een 'groot voorstander' van elektronische uitwisseling van patiƫntgegevens. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zou er meer aan moeten doen om draagvlak te creƫren, aldus de KNMG.
Mening:
Het EPD is een speeltje van ICT leveranciers en directeuren (daar waar op andere vlakken de farmaceutische sector op bepaalde oplossingen aanstuurt). Het verbetert (bijna) niets aan de zorg. De introductie van het EPD – net als veel informatiesystemen – leidt tot meer problemen en tot een vermindering van de productiviteit. Maar de vraag is of je deze beweging tegen kan houden.
Aan de andere kant namelijk gaat de informatisering gewoon door. Uitwisselen van gegevens hoort bij modernisering en daar zijn de traditionele artsen tegen.
“ZELFS doctors hebben geen vertrouwen,”... of ze willen geen veranderingen. Weerstand heet dat. Tegen de broodnodige modernisering.
Veranderingen die van boven opgelegd worden – zoals vaak in de Nederlandse cultuur – ontmoeten altijd meer weerstand. De vraag is of het anders ooit tot stand zou komen.
Het verhaal gaat nog wel even door lijkt me.
25 mei 2009:
Patiƫnt ziet EPD wel zitten
DEN HAAG - De overgrote meerderheid van consumenten en patiƫnten heeft geen bezwaar tegen de komst van het landelijke elektronisch patiƫntendossier (EPD) en juicht het initiatief toe.
Vierennegentig procent heeft geen bezwaar aangetekend, omdat mensen meer voordelen dan nadelen verwachten van de elektronische overdracht van het medisch dossier. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Patiƫnten en Consumenten Federatie (NPCF).
De ruim 1200 ondervraagde consumenten en patiƫnten zien het voorkomen van medische fouten en een betere samenwerking tussen zorgverleners als grootste voordelen. De meesten verwachten dat het EPD de kwaliteit van de medische zorg zal verbeteren.
27 november 2009, na lange tijd weer eens nieuws:
Huisartsen willen regionale invoering EPD
Huisartsen willen dat het Elektronisch Patiƫnten Dossier (EPD) regionaal wordt ingevoerd en hen niet landelijk door minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wordt opgelegd. Dat stellen huisartsenorganisaties LHV, NHG en VHN vrijdag. De ervaringen van de huisartsen met de nieuwe methode moet volgens hen het tempo van de invoering bepalen.
Huisartsen dragen al twintig jaar in de regio informatie aan elkaar over, stellen de organisaties. Het zogeheten regionale en elektronische Waarneem Dossier Huisartsen is nu al in de regio beschikbaar en moet volgens de artsen landelijk worden uitgerold.
De huisartsen onderschrijven het omstreden EPD wel. Over het dossier ontstond ophef, omdat de privacy van patiƫnten niet genoeg gewaarborgd zou zijn.
3 juni 2010:
Eerste Kamer: stop voorbereidingen patiƫntendossier.
De senaat heeft niet alleen grote kritiek op de ontwikkeling van het systeem dat een landelijke uitwisseling van medische gegevens van patiƫnten mogelijk maakt, maar ook op minister Klink (Volksgezondheid, CDA) die het EPD optuigt terwijl de Eerste Kamer nog niet heeft ingestemd met het EPD-wetsvoorstel.
Gisteren leek zich een duidelijke meerderheid af te tekenen voor een PvdA-motie die verzoekt om een moratorium. Senator Tan (PvdA) is verontrust, heeft twijfels over de kwaliteit van het EPD, vindt het te „onoverzichtelijk” en vreest voor een „onomkeerbaar proces” met „te grote financiĆ«le risico’s.” „De gang van zaken rond dit dossier is onnavolgbaar.” VVD-senator Dupuis beschuldigt Klink van „tunneldenken” en „minachting voor het parlement”. De minister doet volgens haar niets met de kritiek, die ook in de samenleving klinkt. En dat terwijl de senaat, volgens Dupuis, „met een overgrote meerderheid niets anders probeert dan ons land te behoeden voor een volkomen onnodige uitglijder.” Eerste Kamerlid Slagter (SP) zegt dat Klinks wetsvoorstel „prematuur” was. „Het draagvlak kalft steeds verder af.” Inmiddels hebben bijna 500.000 mensen bezwaar gemaakt tegen deelname aan het EPD.
Wijziging wetsvoorstel
De minister vroeg in mei meer tijd voor de beantwoording van vragen van de senaat. Klink werkt bovendien nog aan een wijziging van zijn oorspronkelijke wetvoorstel, dat de Tweede Kamer goedkeurde. De afwikkeling in de senaat van het controversiĆ«le voorstel moest daarom over de verkiezingen heen worden getild. Dat kwam Klink op het verwijt van D66 te staan dat hij „een politiek spel” speelt.
Klink heeft grote bezwaren tegen de eis van de Kamer. Hij vindt dat hem niet gevraagd kan worden de bouw van een „veilig landelijke EPD” stil te leggen, terwijl er regionaal voortdurend „onveilig” verkeer van medische gegevens plaatsvindt.
--
5 okt 2011
Huisartsen, apothekers verdeeld over doorstart EPD (researchredacteur Hugo van der Parre, Nos)
Het wordt nog spannend of het elektronisch patiƫntendossier (EPD) een doorstart krijgt. De Eerste Kamer stemde in april tegen een wetsvoorstel, waardoor het EPD niet landelijk wordt ingevoerd.
Tot 1 november kunnen huisartsen en apothekers laten weten of ze mee willen doen aan een vrijwillig systeem om medische informatie uit te wisselen, zoals hun vakorganisaties willen. Uit een peiling van NOS Net blijkt dat een doorstart van het EPD nog geen gelopen race is.
NOS Net vroeg de huisartsen en apothekers uit het netwerk of ze voelen voor een light versie van het EPD. Daarbij gaat het voorlopig om regionale uitwisseling van medicatiegegevens en het waarneemdossier van huisartsen. De antwoorden leveren een verdeeld beeld op. Ongeveer de helft is gematigd positief, de andere helft negatief, sommige respondenten twijfelen nog.
Een belangrijk argument van de tegenstanders is dat onduidelijk is wat zo'n systeem gaat kosten en wie dat gaat betalen. Huisarts Peter Slinkman wil zich niet verbinden aan een systeem "zodat ik later nog even de rekening gepresenteerd krijg". Ook zijn collega Carin Littooij wijst er op dat de financiering op lange termijn niet geregeld is. "En met de huidige bezuinigingen kunnen huisartsen het niet allemaal erbij bekostigen."
Apotheker Garmt Boonstra zegt: "De kosten zijn begroot op 10 miljoen euro, maar er is geen garantie dat dit geen 20 miljoen of nog meer zou kunnen worden". Zijn collega Taco van Witsen spreekt van het afgeven van een "blanco cheque". Ook de twijfelaars onder de respondenten wijzen argwanend op de onduidelijke financiering en zijn bang daar later voor op te draaien.
Schijnveiligheid. Apotheker Geesink is tegen, omdat er niet geregeld is wie er voor zorgt dat de gegevens in het patiƫntendossier ook werkelijk kloppen. "Zolang de 'eigen apotheek' van de patiƫnt niet wordt aangewezen en gehonoreerd als dossierbewaker wordt dit hele project een absolute farce en wordt er een schijnveiligheid gecreƫerd."
Ook de beveiliging roept twijfels op. "Grootschalige ict-projecten zijn nooit 100 procent te beveiligen." Ten slotte zeggen verscheidene huisartsen en apothekers dat de voorstellen nog veel onduidelijkheden vertonen en dat doorgaan met het EPD - ook al is dat niet verplicht - beschouwd wordt als een schoffering van de Eerste Kamer.
Overigens erkennen de meeste tegenstemmers wel het belang van een goed en veilig EPD voor de regionale samenwerking, maar ze blijven afwijzend zolang hun bezwaren niet zijn weggenomen.
De voorstanders van het EPD noemen patiƫntveiligheid en betere communicatie tussen zorgverleners als zwaarwegende argumenten. "Je kunt op een professionele wijze de medicatieveiligheid en patiƫntveiligheid beter borgen dan nu het geval is, door op deze wijze een 'gezamenlijk' actueler en betrouwbaar medicatie/patiƫntdossier te hebben", schrijft apotheker Henk-Jan Buunk. Huisarts Van den Berg: "Te vaak en te lang zijn we nu tijdens de dienst bezig om de precieze voorgeschiedenis en de exacte medicatie te achterhalen".
Het zijn vooral de apothekers die het belang noemen van een goede communicatie-infrastructuur. "Regionale koppeling van automatisering is er al lang en vangt meer dan 95 procent van de problemen weg", schrijft apotheker Duinkerken.
De ervaringen in de eerste lijn zijn goed, het zou nog beter zijn als de koppeling ook tussen de eerste en tweede lijn tot stand komt. Apotheker Payne: "Momenteel krijgen we de poliklinische receptuur per fax soms handgeschreven op vrijdag om 17.00 uur en dan is er geen specialist meer aanwezig om onze eventuele vragen te beantwoorden, laat staan dat ze het patiƫntendossier kunnen vinden".
De apothekers- en artsenorganisaties hopen dat op 1 november voldoende leden zich hebben aangemeld. Ze gaan ervan uit dat het goed komt. Zo niet, dan is het EPD per 1 januari 2012 definitief overleden.
25 oktober 2011.
Inspectie eist toch EPD, en al voor 2013
VĆ³Ć³r 2013 moet iedere patiĆ«nt een elektronisch patiĆ«ntendossier (EPD) krijgen. Daarvoor moet hij expliciet toestemming geven. Hij moet bovendien zijn dossier ongehinderd online kunnen controleren.
--
8 november
Hoelang het ook duurt volgende stappen leiden dat alle interactie elektronisch geregeld wordt.
Moderniteit komt met veranderingen en tegen veranderingen hebben mensen argwaan. Door nieuwe lichtingen van medici en artsen kan er opeens een stap gemaakt worden. Op school en de universiteit probeert men de veranderingen voor te zijn of in ieder geval te begeleiden. Eenmaal als arts beedigd wil deze niet meer zoveel druk van buiten; na negen jaar studie weet deze het zelf wel.
Net als bij veel veranderingen zijn er de zogenaamde kinderziektes. Doktoren behoren dit te weten. Een kind wordt behandeld door een kinderarts omdat dit geheel anders reageert om een behandeling (medicijnen, ed.) dan een volwassene.
Microsoft Vault heette het initiatief om medische gegevens in een kluis beschikbaar te maken. Met argwaan werd het initiatief bekeken en inderdaad ging het fout. Maar zonder dat soort initiatieven komt er geen vernieuwing.
TROUW schrijft:
Veel artsen voelen er weinig voor hun eigen medische gegevens via het Elektronisch Patiƫntendossier (EPD) te delen met andere hulpverleners.
Een meerderheid van de artsen heeft als patiĆ«nt het ’bezwaarformulier EPD’ ingevuld of overweegt dit alsnog te doen. Zij willen niet dat hun eigen medische gegevens worden gedeeld met andere artsen. Dit blijkt uit een gisteren gepubliceerde enquĆŖte die is uitgevoerd door het tijdschrift Medisch Contact.
Bijna een derde van de 800 artsen die meededen aan de steekproef, heeft het bezwaarformulier ingevuld waarmee mensen kunnen aangeven dat ze niet willen dat hun medische gegevens worden opgenomen in het landelijk EPD.
….
Een huisarts is ervan overtuigd dat de data op een gegeven moment zullen worden gehackt. En een praktisch denkende arts vraagt zich af: „En wie gaat alles invoeren? Door onvolledig en onjuist ingevulde EPD’s ontstaan meer fouten dan ermee kunnen worden voorkomen.”
Minister Klink (volksgezondheid) heeft steeds benadrukt dat het elektronische dossier ertoe kan bijdragen dat ernstige fouten juist worden vermeden. Alleen al een elektronisch medicatiedossier zou helpen om 19.000 vermijdbare ziekenhuisopnames en 1200 doden per jaar te voorkomen
TELEGRAAF: (12 mei)
Volgens de arts Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact, spreekt uit de houding van opvallend veel Nederlandse dokters wantrouwen in het dossier, waarin uiteindelijk de medische gegevens van Ɣlle Nederlandse burgers/patiƫnten opgeslagen (hadden) moeten worden.
,,Het is vergelijkbaar met: ‘Ik durf mij in mijn eigen ziekenhuis niet te laten opereren’, schrijft de anesthesioloog. Of de piloot: ‘Ik raad mijn vrouw beslist aan om een Ć”ndere luchtvaartmaatschappij te nemen.’ En het schoolhoofd: ‘Voor goed onderwijs laat ik mijn kinderen niet naar mijn eigen school gaan.’ U snapt: het is dĆ© ultieme test of iemand vertrouwen heeft in de kwaliteit en veiligheid van zijn eigen product, systeem of bedrijf, is om hem te vragen wat hij voor zichzelf of zijn familie zou kiezen.” Met andere woorden, aldus Crul: zelfs dokters hebben geen vertrouwen in het elektronisch patiĆ«ntendossier.
ELSEVIER:
Brancheorganisatie KNMG laat in een reactie weten dat de artsen de voordelen van het EPD nog niet erkennen. "Dit wordt van bovenaf opgelegd en het roept nog veel vragen op, onder andere over de privacy en de betrouwbaarheid van het landelijke systeem." KNMG is overigens een 'groot voorstander' van elektronische uitwisseling van patiƫntgegevens. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zou er meer aan moeten doen om draagvlak te creƫren, aldus de KNMG.
Mening:
Het EPD is een speeltje van ICT leveranciers en directeuren (daar waar op andere vlakken de farmaceutische sector op bepaalde oplossingen aanstuurt). Het verbetert (bijna) niets aan de zorg. De introductie van het EPD – net als veel informatiesystemen – leidt tot meer problemen en tot een vermindering van de productiviteit. Maar de vraag is of je deze beweging tegen kan houden.
Aan de andere kant namelijk gaat de informatisering gewoon door. Uitwisselen van gegevens hoort bij modernisering en daar zijn de traditionele artsen tegen.
“ZELFS doctors hebben geen vertrouwen,”... of ze willen geen veranderingen. Weerstand heet dat. Tegen de broodnodige modernisering.
Veranderingen die van boven opgelegd worden – zoals vaak in de Nederlandse cultuur – ontmoeten altijd meer weerstand. De vraag is of het anders ooit tot stand zou komen.
Het verhaal gaat nog wel even door lijkt me.
25 mei 2009:
Patiƫnt ziet EPD wel zitten
DEN HAAG - De overgrote meerderheid van consumenten en patiƫnten heeft geen bezwaar tegen de komst van het landelijke elektronisch patiƫntendossier (EPD) en juicht het initiatief toe.
Vierennegentig procent heeft geen bezwaar aangetekend, omdat mensen meer voordelen dan nadelen verwachten van de elektronische overdracht van het medisch dossier. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Patiƫnten en Consumenten Federatie (NPCF).
De ruim 1200 ondervraagde consumenten en patiƫnten zien het voorkomen van medische fouten en een betere samenwerking tussen zorgverleners als grootste voordelen. De meesten verwachten dat het EPD de kwaliteit van de medische zorg zal verbeteren.
27 november 2009, na lange tijd weer eens nieuws:
Huisartsen willen regionale invoering EPD
Huisartsen willen dat het Elektronisch Patiƫnten Dossier (EPD) regionaal wordt ingevoerd en hen niet landelijk door minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wordt opgelegd. Dat stellen huisartsenorganisaties LHV, NHG en VHN vrijdag. De ervaringen van de huisartsen met de nieuwe methode moet volgens hen het tempo van de invoering bepalen.
Huisartsen dragen al twintig jaar in de regio informatie aan elkaar over, stellen de organisaties. Het zogeheten regionale en elektronische Waarneem Dossier Huisartsen is nu al in de regio beschikbaar en moet volgens de artsen landelijk worden uitgerold.
De huisartsen onderschrijven het omstreden EPD wel. Over het dossier ontstond ophef, omdat de privacy van patiƫnten niet genoeg gewaarborgd zou zijn.
3 juni 2010:
Eerste Kamer: stop voorbereidingen patiƫntendossier.
De senaat heeft niet alleen grote kritiek op de ontwikkeling van het systeem dat een landelijke uitwisseling van medische gegevens van patiƫnten mogelijk maakt, maar ook op minister Klink (Volksgezondheid, CDA) die het EPD optuigt terwijl de Eerste Kamer nog niet heeft ingestemd met het EPD-wetsvoorstel.
Gisteren leek zich een duidelijke meerderheid af te tekenen voor een PvdA-motie die verzoekt om een moratorium. Senator Tan (PvdA) is verontrust, heeft twijfels over de kwaliteit van het EPD, vindt het te „onoverzichtelijk” en vreest voor een „onomkeerbaar proces” met „te grote financiĆ«le risico’s.” „De gang van zaken rond dit dossier is onnavolgbaar.” VVD-senator Dupuis beschuldigt Klink van „tunneldenken” en „minachting voor het parlement”. De minister doet volgens haar niets met de kritiek, die ook in de samenleving klinkt. En dat terwijl de senaat, volgens Dupuis, „met een overgrote meerderheid niets anders probeert dan ons land te behoeden voor een volkomen onnodige uitglijder.” Eerste Kamerlid Slagter (SP) zegt dat Klinks wetsvoorstel „prematuur” was. „Het draagvlak kalft steeds verder af.” Inmiddels hebben bijna 500.000 mensen bezwaar gemaakt tegen deelname aan het EPD.
Wijziging wetsvoorstel
De minister vroeg in mei meer tijd voor de beantwoording van vragen van de senaat. Klink werkt bovendien nog aan een wijziging van zijn oorspronkelijke wetvoorstel, dat de Tweede Kamer goedkeurde. De afwikkeling in de senaat van het controversiĆ«le voorstel moest daarom over de verkiezingen heen worden getild. Dat kwam Klink op het verwijt van D66 te staan dat hij „een politiek spel” speelt.
Klink heeft grote bezwaren tegen de eis van de Kamer. Hij vindt dat hem niet gevraagd kan worden de bouw van een „veilig landelijke EPD” stil te leggen, terwijl er regionaal voortdurend „onveilig” verkeer van medische gegevens plaatsvindt.
--
5 okt 2011
Huisartsen, apothekers verdeeld over doorstart EPD (researchredacteur Hugo van der Parre, Nos)
Het wordt nog spannend of het elektronisch patiƫntendossier (EPD) een doorstart krijgt. De Eerste Kamer stemde in april tegen een wetsvoorstel, waardoor het EPD niet landelijk wordt ingevoerd.
Tot 1 november kunnen huisartsen en apothekers laten weten of ze mee willen doen aan een vrijwillig systeem om medische informatie uit te wisselen, zoals hun vakorganisaties willen. Uit een peiling van NOS Net blijkt dat een doorstart van het EPD nog geen gelopen race is.
NOS Net vroeg de huisartsen en apothekers uit het netwerk of ze voelen voor een light versie van het EPD. Daarbij gaat het voorlopig om regionale uitwisseling van medicatiegegevens en het waarneemdossier van huisartsen. De antwoorden leveren een verdeeld beeld op. Ongeveer de helft is gematigd positief, de andere helft negatief, sommige respondenten twijfelen nog.
Een belangrijk argument van de tegenstanders is dat onduidelijk is wat zo'n systeem gaat kosten en wie dat gaat betalen. Huisarts Peter Slinkman wil zich niet verbinden aan een systeem "zodat ik later nog even de rekening gepresenteerd krijg". Ook zijn collega Carin Littooij wijst er op dat de financiering op lange termijn niet geregeld is. "En met de huidige bezuinigingen kunnen huisartsen het niet allemaal erbij bekostigen."
Apotheker Garmt Boonstra zegt: "De kosten zijn begroot op 10 miljoen euro, maar er is geen garantie dat dit geen 20 miljoen of nog meer zou kunnen worden". Zijn collega Taco van Witsen spreekt van het afgeven van een "blanco cheque". Ook de twijfelaars onder de respondenten wijzen argwanend op de onduidelijke financiering en zijn bang daar later voor op te draaien.
Schijnveiligheid. Apotheker Geesink is tegen, omdat er niet geregeld is wie er voor zorgt dat de gegevens in het patiƫntendossier ook werkelijk kloppen. "Zolang de 'eigen apotheek' van de patiƫnt niet wordt aangewezen en gehonoreerd als dossierbewaker wordt dit hele project een absolute farce en wordt er een schijnveiligheid gecreƫerd."
Ook de beveiliging roept twijfels op. "Grootschalige ict-projecten zijn nooit 100 procent te beveiligen." Ten slotte zeggen verscheidene huisartsen en apothekers dat de voorstellen nog veel onduidelijkheden vertonen en dat doorgaan met het EPD - ook al is dat niet verplicht - beschouwd wordt als een schoffering van de Eerste Kamer.
Overigens erkennen de meeste tegenstemmers wel het belang van een goed en veilig EPD voor de regionale samenwerking, maar ze blijven afwijzend zolang hun bezwaren niet zijn weggenomen.
De voorstanders van het EPD noemen patiƫntveiligheid en betere communicatie tussen zorgverleners als zwaarwegende argumenten. "Je kunt op een professionele wijze de medicatieveiligheid en patiƫntveiligheid beter borgen dan nu het geval is, door op deze wijze een 'gezamenlijk' actueler en betrouwbaar medicatie/patiƫntdossier te hebben", schrijft apotheker Henk-Jan Buunk. Huisarts Van den Berg: "Te vaak en te lang zijn we nu tijdens de dienst bezig om de precieze voorgeschiedenis en de exacte medicatie te achterhalen".
Het zijn vooral de apothekers die het belang noemen van een goede communicatie-infrastructuur. "Regionale koppeling van automatisering is er al lang en vangt meer dan 95 procent van de problemen weg", schrijft apotheker Duinkerken.
De ervaringen in de eerste lijn zijn goed, het zou nog beter zijn als de koppeling ook tussen de eerste en tweede lijn tot stand komt. Apotheker Payne: "Momenteel krijgen we de poliklinische receptuur per fax soms handgeschreven op vrijdag om 17.00 uur en dan is er geen specialist meer aanwezig om onze eventuele vragen te beantwoorden, laat staan dat ze het patiƫntendossier kunnen vinden".
De apothekers- en artsenorganisaties hopen dat op 1 november voldoende leden zich hebben aangemeld. Ze gaan ervan uit dat het goed komt. Zo niet, dan is het EPD per 1 januari 2012 definitief overleden.
25 oktober 2011.
Inspectie eist toch EPD, en al voor 2013
VĆ³Ć³r 2013 moet iedere patiĆ«nt een elektronisch patiĆ«ntendossier (EPD) krijgen. Daarvoor moet hij expliciet toestemming geven. Hij moet bovendien zijn dossier ongehinderd online kunnen controleren.
Dat eist de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport over de ICT in de gezondheidszorg. De inspectie wil zorgverleners desnoods opleggen dat ze voor dat dossier gegevens uitwisselen.
Het rapport is opmerkelijk omdat dit voorjaar het landelijke elektronische patiƫntendossier sneuvelde in de senaat, vooral omdat de privacy niet goed geregeld zou zijn. Maar een woordvoerster van de IGZ weerspreekt dat er sprake is van een correctie van de politiek. "Dit onderwerp hadden we al drie jaar lang op de agenda staan." Bovendien moeten de privacyregels die de Eerste Kamer destijds stelde, gerespecteerd worden. Zo mag het dossier alleen geraadpleegd worden met instemming van de patiƫnt en moet duidelijk zijn wie het dossier bekijkt.
De IGZ wijst nadrukkelijk op de voordelen van ƩƩn dossier per patiƫnt. Patiƫnten lopen nu nodeloos risico's omdat informatie niet goed wordt geregistreerd en wordt uitgewisseld, meent zij. Bovendien wordt de zorg steeds complexer: zonder goed dossier kan het gewoon niet meer. "Een patiƫnt die vijftig jaar geleden medische hulp zocht, had met veel minder medische professionals te maken dan nu", aldus de inspectie, die als voorbeeld een longkankerpatiƫnt noemt. Die krijgt tegenwoordig te maken met een kleine dertig zorgverleners, variƫrend van familie, huisarts, chirurg, radioloog tot psycholoog en diƫtiste.
Nu registeren zorgverleners van alles en nog wat over hun patiƫnten, maar ƩƩn lijn is daar niet in te ontdekken, stelt de IGZ vast. "Er ontstaan fouten doordat informatie is versnipperd, ontbreekt of niet actueel is. Verder hebben veel professionals eigen dossiers en een eigen terminologie. Als iedereen gebruik maakt van hetzelfde dossier per patiƫnt, is de kans op fouten kleiner."
De koepels van huisartsen en apothekers werken ondertussen aan een doorstart van het elektronisch patiĆ«ntendossier, maar dan op regionale schaal. De ziekenhuizen zijn hierin geĆÆnteresseerd, zo lieten ze gisteren weten. Begin volgende maand moet blijken of de herstart op voldoende animo kan rekenen. De IGZ staat positief tegenover dit initiatief. "Het gaat ons erom dat de uitwisseling van gegevens op orde komt. Of dat nu op regionale of landelijke schaal wordt georganiseerd is voor ons van minder belang. En het is duidelijk dat Ć©Ć©n dossier onze voorkeur heeft", aldus de IGZ-woordvoerster.
--
8 november
Elektronisch PatiĆ«ntendossier gaat definitief niet door Gijs HerderscheĆŖ
Het doek is gevallen voor het landelijk Elektronisch Patiƫntendossier EPD. Te weinig huisartsen, apotheken en huisartsenposten hebben zich aangemeld voor de gegevensuitwisseling om het systeem in de lucht te houden. Op 1 januari 2012 wordt de stekker uit het systeem getrokken.
Dit heeft Nictiz, de uitbater van het uitwisselingssysteem aan minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid en aan de betroken organisaties van huisartsen en apothekers laten weten. Ook Nictiz zelf gaat begin volgend jaar sluiten. Bij het bedrijf werken ruim honderd mensen.
Het EPD was jarenlang een heet politiek hangijzer. Dit voorjaar stemde de Senaat tegen een wetsvoorstel dat het EPD zou regelen. Daarop namen organisaties van huisartsen en apothekers het initiatief om zelf het EPD in de lucht te houden. De artsen zouden de aansluiting vergoed krijgen door de ziektekostenverzekeraar.
Daarvoor was het noodzakelijk dat een groot aantal artsen en apothekers zich zou aanmelden voor deelname. Dat is niet gebeurd. Van de huisartsen heeft 52 procent zich aangemeld, van de apothekers 54 procent en van de huisartsenposten 74 procent.
Daarmee zou Nictiz 5,6 miljoen euro aan inkomsten krijgen voor het in de lucht houden van het EPD: Als minimumgrens hanteerde Nictiz echter 7,2 miljoen euro aan inkomsten. Het bestuur heeft daarom besloten dat het bedrijfseconomisch niet verantwoord is het systeem in de lucht te houden.
Reacties