De Amerikaanse Maffia (Reppetto)

Niet lang geleden schreef Roberto Saviano (Napels) een boek Gomorra geheten. Het werd in 43 talen vertaald en zorgde ervoor dat Saviano moest onderduiken. Later werd het boek verfilmd door Matteo Garrone (Rome), onder dezelfde titel. Maffia spreekt tot de verbeelding.  ... 

Wat leert de opkomst van de Amerikaanse Maffia ons over organiseren en succes hebben in het bedrijfsleven? Wat zijn de factoren die bijdragen aan de groei, wat heeft met sterkte en zwakte te maken van de hoofdrolspelers, welke culturele factoren spelen een rol? De Amerikaanse maffia, een geschiedenis, is een boek van Thomas Peppetto en in het boek komen veel van deze vragen soms impliciet aan de orde. Historianet geeft een aardig chronologisch overzicht: 

"In de jaren 1880 kwamen er veel immigranten van Zuid-ItaliĆ« en SiciliĆ« naar de VS, en dit vormde het begin van de Amerikaanse maffia. [De link met entertainment en cultuur] The Godfather wordt 50. In maart 2022 is het 50 jaar geleden dat maffiabaas Don Corleone voor het eerst op het witte doek te zien was. De klassieker over de Amerikaanse maffia in New York werd alom bejubeld en werd gevolgd door The Godfather Part II in 1974 en The Godfather Part III in 1990. Francis Ford Coppola’s misdaaddrama werd zelfs zo populair dat de echte maffia volgens sommigen enkele elementen uit de film heeft omarmd.

[Inleiding: In 1951 komt er een hoorzitting over de Amerikaanse Maffia in New York. Dit levert een eindrapport van de commissie-Kefauver waar de "maffia" ontdekt wordt en haar wortels heeft in  de Siciliaanse Maffia. Een eerdere generatie was enkel actief binnen de Italiaanse gemeenschap maar nu "beheersten ze heel New York". Dit boek onderzoekt de Amerikaanse maffia dat een meer accurate term is. Een van de oorzaken waardoor deze organisatie de macht kon grijpen was de lange geschiedenis van haatgevoelens jegens immigranten. Waar komt het succes van de Italiaanse Maffia vandaan? Dat kan volgens het boek liggen aan twee factoren: natuurlijke opvolging en geluk. De Ieren en andere groepen waren doorgeschoven naar de middenklasse, en daardoor daalde de kans dat ze bij criminele activiteiten betrokken werden, terwijl de Italianen later arriveerden en de opengevallen plaats opnamen, net op de tijd dat door drooglegging grote inkomsten aan de schatkist van de georganiseerde misdaad toevoegde. Etnische achtergronden speelden over wel een rol. In Cleveland was de primaire georganiseerde misdaadgroep joods, In New York en (vooral) Chicago werd het de Italiaanse maffia.]

[H1: "We moeten die lui een lesje leren:" een moord en lynchpartij in New Orleans. Politiecommissaris David Hennessy wordt vanuit een garage neergeschoten en overlijdt in het ziekenhuis. De politie trof vier Luparas (geweer met afgezaagde dubbelloop) aan. Spaghetti-vreters, mompelt Hennessy. De moord verandert het sentiment. De maffiosi hadden veel gemeen met de bandieten in andere achtergestelde gebieden (Spanje, Ierland, Balkan en OekraĆÆne, waar het strijd om het bestaan hard was en de regering repressief en corrupt. In ItaliĆ« lieten landheren hun beheer over aan gabellotto en de inningen doorstuurde naar een Signor in Napels of Palermo. De Maffia in de VS is volgens de mythe een oeroude organisatie maar dat klopt niet. Maffia komt van  Morte Alla Francia Italia Anela. De gevangenissen in Napels waren recruteringsgebied voor de Camorra. Na de val van de Bourbons verbetert er weinig aan de miseria / armoede op de rurale gebieden. Volgens de beginselen van het Romeinse wetboek gaf ItaliĆ« zijn politie en rechtbanken veel meer macht dan Engeland of de VS en was er een harde gemilitariseerde Caribinieri. Kidnappen van succesvolle buitenlanders begon als systeem,  Giuseppe Esposito werd hier gevangen genomen maar kon ontsnappen en trok naar de VS, naar New Orleans. Hij kwam op zich uit een goed milieu en noemde zich in NO Vicenzo Rubello (Dit is in zowel de Engelse als Nederlandse versie van het boek een spelfout: het moet zijn "Rebello")...]

Tussen 1880 en 1890 emigreerden veel Italianen naar de VS [en steeg het aantal Italianen in NY van 20.000 naar 250.000] – voornamelijk uit het arme Zuid-ItaliĆ« en SiciliĆ«, waar de beruchte maffia stevig voet aan de grond had. Dit leidde tot een bloei van de georganiseerde misdaad in de grote steden in de VS. Siciliaanse bendes verdreven lokale straatbendes en zorgden in ruil voor een smak geld voor bescherming en rust in de sloppenwijken. De drooglegging in de jaren 1920 baande de weg voor de maffia, en maakte haar machtiger dan ooit.

1888: New York in de ban. De Italiaan Antonio Flaccomio wordt neergestoken in New York, omdat hij een groep valsmunters heeft verlinkt. De politie vertelt de pers dat de Siciliaanse maffia nu ook hier opereert, en de moord wordt gezien als New Yorks eerste maffiamoord.

1895: Beurt aan Chicago. In Chicago wordt Unione Siciliana opgericht, een club die nieuwe Italiaanse immigranten in de stad begeleidt. Ze wordt al snel door de maffia ingelijfd, die haar stempel drukt op de onderwereld van de groeiende stad.

1903: Wreedheden aan het licht. Maffiapraktijken aan het licht door dode gangster. Wrede afschrikpraktijken van de maffia komen aan het licht. Het lichaam van maffiabaas Benedetto Madonia, doorboord met 13 messteken, wordt in een ton teruggevonden. Zijn keel is doorgesneden, zijn armen en benen zijn gebroken en zijn edele delen in zijn mond gepropt.

1909: Maffia groeit. Torrio bracht de maffia op een hoger plan. De maffia in New York en Chicago komen met elkaar in aanraking als gangster John Torrio met Diamond Jim Colosimo gaat samenwerken. Ze zijn beiden actief in de wereld van prostitutie, horeca, gokken en drugs. Algauw infiltreren ze ook in vakbonden en de lokale politiek.

1920: Verbod maakt gangsters sterk. Demonstration agains Volstead Act. De drooglegging in de VS deed de maffia opbloeien. De drooglegging wordt van kracht en zorgt voor een groeimarkt voor de maffia. Grote winsten gaan gepaard met moord en omkoping. Alleen al in Chicago vallen er 850 doden bij confrontaties over het nieuwe drankverbod.

1922: Werkgevers huren maffia in. De gangster Louis ‘Lepke’ Buchalter zet maffiahandlangers in bij stakingen in de textielindustrie. Er vallen veel doden onder de arbeiders. Buchalter neemt de vakbond over en krijgt van de werkgevers een fors bedrag om de staking te breken. De maffia ontdekt nu de financiĆ«le voordelen van het hebben van macht over de arbeiders.

1929: Al Capone komt ten tonele. Met de moord op de mannen van de rivaal maakte Al Capone naam als keiharde maffiabaas. Maffiabaas Al Capone laat zeven mannen van een rivaliserende clan ombrengen tijdens het Valentijnsdagbloedbad. Drie maanden later toont Al Capone zijn macht en keiharde mentaliteit als hij drie overlopers van zijn clan zelf vermoordt. Zijn wrede methoden wekken niet alleen bij het volk afschuw op, maar ook bij de maffia. Twee jaar later wordt Capone opgepakt wegens belastingfraude.

1931: Maffia voor iedereen. Door Luciano* raakten ook niet-Italianen betrokken bij maffia. Charles ‘Lucky’ Luciano vermoordt de New Yorkse maffiabaas Joe ‘The Boss’ Masseria en maakt korte metten met de Siciliaanse erecodes. Hij richt 'het Syndicaat' op, de nationale misdaadorganisatie die anders dan de traditionele maffia niet naar afkomst kijkt. Luciano wordt gezien als de grondlegger van de moderne, georganiseerde misdaad in de VS.

1932: Handlangers. Murder Inc. voerde het vuile werk uit voor de maffia. ‘Lucky’ Luciano schakelt ‘Lepke’ Buchalters bende Murder Inc. in als huurmoordenaars van het Syndicaat. Door hun toedoen komen er zo’n 700 informanten, gangsters, vakbondsleden en getuigen in de VS om. Charles "Lucky" Luciano, 1936. Luciano richtte de criminele organisatie National Crime Syndicate op, en wordt gezien als de vader van de moderne georganiseerde misdaad in de VS.

1957: Gangsters duiken onder. Een agent ontdekt bij toeval een grote maffiabijeenkomst bij New York, en 60 topgangsters worden opgepakt. FBI-directeur J. Edgar Hoover ontkende altijd het bestaan van een nationale maffia, maar begint nu een grootschalige actie tegen de georganiseerde misdaad. Het Syndicaat pleegt geen openlijke misdaden meer. Sinds 1957 opereert de maffia minder zichtbaar en is ze in diverse branches geĆÆnfiltreerd."

(bron: Janina Weitner, https://historianet.nl/misdaad/de-amerikaanse-maffia-2)

Bloemlezing:

  • Frank Costello, De eerste minister van de onderwereld.
  • De tijd van WOI was de tijd van de vooruitgang van de Amerikaanse Italianen
  • De brieven van de Black Hand waren een ware plaag geworden... De boodschap was altijd gelijk: je geld of je leven... Chef Flynn en zijn agenten had gedaan wat de NYPD had nagelaten, ze hadden de leiders van de belangrijkste Italiaanse bende van New York achter tralies gezet
  • Johnny Torrio was als banneling naar Italie gegaan om van zijn verwondingen van Chicago te herstellen, maar hij keerde terug naa de VS toen Mussolini dreigde gangster achter in kooien te stoppen.
  • Te hoog gegrepen, HollyWood en Detroit. Beide gebieden bleven buiten het bereiken van de Maffia door de speciale cultuur [mijn woorden].. Het was Montgomery die persoonlijk tegenstand organiseerden tegen de opkomst van de maffia in de cineastische industrie.
  • Lucky Luciano wilde met steun capo di tutti capi - boos over alle bazen worden van de Italiaanse criminelen in de stad en staar van de georganiseerde misdaad in het algemeen.
  • ...

Essentie: De maffia is ook een organisatie. Hoe komt het dat soort organisatie snel kan groeien, maar ook, hoe komt het verval tot stand? In die zin is dit boek en dit thema belangrijk als voorbeeld voor de organisatieliteratuur, waar meestal de mainstream en succesvolle cases aan bod komen, maar juist hier is een uitstapje naar een andere (maffia) wereld leerzaam. 

Wat zijn de krachten van de maffia als organisatie? Ik denk de familiestructuur waar iedereen voor elkaar opkomt de sterke hiƫrarchie dat een krachtig organisatiemechanisme is, en de kans op promotie voor diegenen die loyaal zijn. De organisatie groeit voortdurende en succes trekt succes aan. Dan is er de ambitie. Maffiosi hebben nooit tot de mainstream organisaties gehoord zijn dus buitenstaanders, maar hebben ook grote ambities (Luciano)...Maar de omstandigheden zijn even belangrijk. Italiƫ als arm land dat uitnodigt tot emigratie en waar capo's nieuw werkterrein opzoeken.

In de epiloog staat een verhaal over de neergang van de organisatie, van de Amerikaanse maffia. De ontwikkeling van de economie is daar een factor in, maar ook het werkterrein verschuift steeds, van alcohol naar drugs en nu naar Finance. Men is bang dat de maffia zelfs tot Wall Street doordringt. maar ik las in die afsluitende woorden juist ook iets anders:

Het is niet zo dat enkel die Maffia haar beste tijd heeft gehad, de cultuur van de maffia wordt geabsorbeerd in de cultuur van de landen zelf, o.a. in de VS, waar het omkopen van politici juist als een maffiapraktijk gezien kan worden. De maffiacultuur lost zich dus niet op, maar assimileert met haar omgeving.

Dan zijn er de persoonlijke veranderingen. Iemand die voor de maffia gewerkt heeft gaat heus geen sigaretten verkopen. Ze zoeken wel iets anders.

* - Een aparte biografie over: Lucky Luciano: Mafia Murderer and Secret Agent, is geschreven door Tim Newark

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa