The Almanack of Naval Ravikant

 A guide to wealth and happiness. IS een boek die de filosofie van Naval Ravikant, een succesvolle ondernemer heeft opgetekend en samengevat tot een handzame filosofie. 



Het verhaal -van Eric Jorgenson - begint met de vergelijking dat mensen nu veel meer te kiezen hebben: Vroeger trouwede je iemand uit het dorp die beschikbaar was. nu zijn de keuzes oneindig. Dus gebruik je beter een eenvoudige regel: bij twijfel, niet inhalen. Niet zeker van je zaak, doe het niet.

Net als bij investeren komt rendement door compounding van rente op rente of goede uitkomsten op goede uitkomsten. Dat is in het gewone leven te vergelijken met de juiste reputatie. Wanneer je een goede reputatie opbouwt doe je aan een soort sociale-economische compounding.

Nog belangrijker en herkenbaar is de relatieve mindset. Wanneer je rijk wil worden moet je samenwerken met mensen die beter zijn dan jezelf. Maar dan moet je je jaloezie wel in de kast zetten. De money game is allereerst het spel dat geld nodig is om gelukkig te worden. Maar veel mensen keuren geld af als ware het dat ze het niet nodig hadden, of dat het iets is voor mensen die een hogere status wensen. De status game is een relatieve mindset en zorgt ervoor het vergelijken van mensen waardoor dit een zero-sum-game wordt. Hij kan beter worden als iemand anders verliest. Money game is een postive-sum, we kunnen beide beter worden.

Geld is in feite neutraal. Alles is afhankelijk van het doel waarvoor je het wil gebruiken. Wanneer het enkel om het geld gaat kom je in een treadmill terecht, waar meer geld meer wensen oproept.

Geluk is dan niet meer dan tevreden zijn, of wensen afbouwen. Dat komt o..a van de boeddhistische filosofie. Onze wensen en verlangens maken ons ongelukkig. Zolang je stelt dat je gelukkig wilt worden zet je de nadruk op je huidige ongeluk...

Een rustige geest is een gelukkige geest. Mediteren helpt om rustig te worden...

...

via twitter (Federic Gieschen):





Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa