Walden (Henry David Thoreau)

Ik las Walden, van Henry David Thoreau - nadat ik vaker op dit werk geattendeerd was, maar dit keer wilde ik toch het verhaal kennen. Dat viel me wat tegen. Ook al wordt het gezien als een magistraal werk. 
Het idee is mooi. Iemand besluit een jaar (in feite twee jaar) uit het normale leven te stappen en zichzelf te confronteren met het alleen zijn in de natuur. Die natuur staat symbool voor een hoop dingen in het boek.

In de Nederlandse versie van het boek zit ook een tweede werkje van de auteur: De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Alleen al die titel is monumentaal. hoe verzin je het: plicht en ongehoorzaam!

Thoreau is dan ook een filosoof van naam. Het boek is thematisch opgebouwd. Daarnaast volgt Walden een natuurlijk stramien van de vier jaargetijden. Walden is trouwens niet de hoofdpersoon, of misschien ook wel, want het is het natuurgebied of de plek aan het meer dat deze naam draagt. hij is niet zo afgelegen als je zou verwachten want het / een dorp ligt op loopafstand (ca. 4 km).

Maar zoals een filosoof betaamd, staan er mooie zinnen in het boek. Bijvoorbeeld (in geluiden) dat we allemaal zonen zijn van Wilhelm Tell. Voor de eigennaam moet je dan het fenomeen invullen: vrijheidsstrijder.

"Eenzaamheid," kent de mooiste bespiegelingen: Confucius zegt terecht: De Deugd mag niet verweesd achterblijven. Zij moet wel buren hebben." of... "Gezelschap is doorgaans te goedkoop We ontmoeten elkaar met korte tussenpozen en krijgen niet de tijd om hoe dan ook voor elkaar nieuwe waarden te verwerven."

Ook daarin (eenzaamheid) een korte anekdote over een man die in het bos verdwaald en aan honger en uitputting sterft. Een verhaal waar ook een film "van" gemaakt is.

"We zijn meestal eenzamer wanneer we ons onder de mensen begeven, dan wanneer e in onze kamers blijven..."

(Cover is van Wikipedia)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?