Mooi of waar. Kunst en wetenschap

 Ik las deze autobiografie en werd positief verrast. Het is van een bekende professional in zijn veld, op latere leeftijd, die bijzonder veel heeft meegemaakt, zowel zelf als in familieverband. Heeft veel bereikt, boeken geschreven, theorieën uitgedacht en ontwikkeld, veel gereisd. 

Het verhaal is chronologisch geschreven. Open en zonder feitelijk veel pretentie, een verhaal zoals het gegaan is, zonder het nog extra mooi te maken. Of lelijk, want op sommige plekken geeft de auteur zich bloot en stelt hij zich kwetsbaar op.

Maar het is ook een leven waar hij nog steeds op zoek is. Hij verbaast zich waarom sommige wegen zich niet openden, waarom hij in sommige wateren niet toegelaten werd, of niet serieus aanzien kreeg. EN het is een verhaal waar hij laat zien dat wanneer je anders bent of doet, je weerstand ondervindt.

De professional in het verhaal heeft een duidelijke studierichting gekozen, wijkt daar enigszins vanaf en gebruikt dan deze vooropleiding voor een vervolgstudie waarin hij promoveert en tot hoogleraar opklimt.

Hij heeft ook werkervaring opgedaan in het bedrijfsleven en kent dus meer dan een professionele wereld. Maar zijn echte passie ligt toch op een ander vlak, en die invloed en spanning loopt door zijn leven. Je kiest het ene, maar het andere blijft toch aantrekken. Maar de wereld is die van specialisatie en gerichte keuzes en minder van generalisten.

Om sommige punten denk ik aan mijn eigen ontwikkeling en interesses - wat een autobiografie vaak losmaakt - en dan denk ik, zo breed lagen mijn interesses toch niet. 

Zo zou ik zelf heel graag willen tekenen. Met potlood, schetsen en hopen dat ik die dan aan de muur kan hangen en er iets van kunst in zou kunnen zien. Maar van te voren acht ik die weg doodlopend. Schetsen kan natuurlijk altijd , als hobby, maar zonder pretentie en beter niet om te publiceren voor een groter publiek.

Kunst en wetenschap is een gecombineerd thema in het boek. "Waar" (waarheid) heeft met wetenschap te maken, als eerst, misschien ook met kunst. En "mooi" in eerste instantie met kunst, maar als je erover nadenkt, misschien ook wel met wetenschap. Van wiskunde zegt men vaak dat het een kunst is, naast wetenschap.

Bijzonder. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa