Financiële Vrijheid (Grant Sabatier)

Financial Freedom is een boek van Grant Sabatier. A proven path to all the money you will ever need.

Zorg dat je genoeg vermogen creëert om jezelf te bevrijden van werk, lang voor je pensioenleeftijd. Financiële vrijheid en onafhankelijkheid staat in de belangstelling tegenwoordig. Het is geen echt tijdloos thema.

1. Om financiële vrijheid te bereiken, moet je sociale normen durven te ontwijken. Wanneer je mee gaat met de norm van de consumptiemaatschappij dan krijg je het dus moeilijk.
Als een millenial was de auteur al vroeg bewust van zijn benarde situatie, dat hij net als anderen om te sparen 40 jaar lang van 9 tot 5 zou moeten werken, en dan nog niet financieel afhankelijk te zijn op de pensioenleeftijd. Hij besloot om het roer radicaal om te gooien.
Hij stelde een bizar doel, om 1,250 miljoen dollar "te sparen." Dat, had hij berekend nodig te hebben. Hij startte in 2010 en al in 2015 had hij 2,26 miljoen.

De eerste stap in dit proces is om uit te rekenen hoeveel je per jaar nodig hebt of uitgeeft. Dat cijfer kwam voor de auteur op 50 mille te liggen. Vervolgens bereken je hoeveel kapitaal je nodig hebt bij een soort rekenrente van 4% rendement.

Het is belangrijk om je startpositie te weten, je moet nu uitgaan van je totale vermogen en in het geval van de auteur was dit nog negatief ook. Hij had een schuld op zijn creditcard.

Alles in het leven is trading: voor wat hoort wat. Wat is alles je waard? Hij berekent hoeveel uur je moet werken om iets te kunnen kopen. Dus wat is je inkomen, per uur. Elke uitgave is een trade-off. Wat je uitgeeft aan iets kan je niet sparen.
 
Huisvestingskosten, vervoer en eten zijn de grote uitgavenposten. Daar moet je dus op letten. Maar let niet enkel op de uitgaven, zorg ook dat je inkomsten vergroot. Onderhandel met je baas en ga investeren.
Diversificeer je inkomsten. Zorg dat je andere inkomsten genereert. Dat kan al met eenvoudige taken zoals het uitlaten van honden in de buurt.
  
Het plan in werking stellen is niet eenvoudig. Je vriendenuitjes opgeven, een recessie meemaken, je job verliezen... Je moet onconventionele maatregelen nemen. Verzamel je moed, blijf gefocust op je doel.

--
 
--
Broke Millenial, van Erin Lowry, Stop Scraping By and Get your Financial Life together, is een boek dat in gaat op de penibele situatie van Millenials en hun angst tegenover monetaire zaken. De auteur probeert het geld-thema op de agenda van deze groep jongeren te krijgen. het verhaal is sterk op Amerika geschoeid daar het gaat om te snelle creditcard en studie schulden en over kinderen die maar niet leren sparen, van huis uit. Dat is anders dan in het meer geldbewuste Nederland. De auteur spreek van twee budget benaderingen: cash-dieet en boekhouden tot de laatste stuiver toe. Dat laatste is irritant en haast niet te doen: alles opschrijven wat je uitgeeft. Het eerste is geen creditcard gebruiken, want met echt geld ben je bewuster. [dit is een mooi thema voor diegenen die geloven in de cashless society, en overheden die het papiergeld willen verbannen: doel: meer uitgeven dus!]
Toch is een credit card niet alleen maar nadelig, Het gebruik ervan zorgt dat je een betere kredietscore krijgt en daar kan je later weer makkelijker leningen ontvangen. Ook dit is wat meer Amerikaans. Houd, als laatste advies, een emerging fonds bij waar je onvoorziene uitgaven uit kan betalen.

--
Of dit.  Real Life Money, is een boek van Clare Seal, dat ingaat om schaamte bij schuldenaren, dat veel schulden hun oorzaak hebben in #ikook-achtige praktijken (keeping up with the Joneses) en dat Finance een Feministen kwestie is: vrouwen hebben veel meer schulden. Zij is nu op Instagram en promoot haar visie, en dat gaat niet zonder financiële baten...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?