Waar predikers zijn, daar vind je gelovigen

 Ik hoor veel spijtoptanten op twitter. Onlangs weer een bericht n.a.v. een column van Ronald Plasterk, "de euro werd ons verkocht zodat we geen geld meer hoefden te wisselen op vakantie..." Zoiets. Ik heb het artikel van Plasterk niet gelezen, maar het eind en de call-to-action is duidelijk: we moeten "er" uit, al is het maar via een opt-out.

Waar een gelovige is, daar is een prediker. 

Of andersom. Icesave is een mooi voorbeeld, dat waren banken in het Noorden die een hoge rente boden. En de gelovige Nederlanders doken er als lemmingen op af. Wie wil nu niet hoge rente.

Toen het fout ging, was men boos. Maar niemand had gezegd dat je je geld bij Icesave moest stallen. Er waren alleen predikers die rondbazuinden dat je daar hogere rente kon vinden, en "je zou gek zijn als je je geld niet daarheen bracht."

Bij Brexit werd in GB het idee verkocht dat er dan meer geld over zou zijn voor NHS. Waarom zou je al die miljarden aan Europa betalen?

Gewoon een argument. Maar niet iets zonder emotie. Want wie weet nu precies hoe een Brexit er in de werkelijkheid er uit zou zien. Dat weten we nu nog niet. We weten wel dat het problemen geeft in Noord-Ierland.

De euro werd ons verkocht,... ja dat klopt. Maar wij hebben het verhaal gekocht. tegenover elke verkoper staat een koper. tegenover een prediker een gelovige.

Dat de wereld er nu heel anders uitziet, is niet het probleem van de Euro. Destijds leek het een goed idee, en met sociale ondernemingen is het nauwelijks te experimenteren. Een exact geschoolde Plasterk moet dat weten, economie en politiek zijn onvoorspelbare processen. Dat zie je aan Brexit en aan Trump.

Wat je wel weet is dat bij verkopen in het algemeen en prediken specifiek, emotie speelt. God is dood zei Nietzsche, maar geloven is van alle tijden. Ik lees op dit moment, Ongeneeslijk Religieus van theoloog Gerko Tempelman. Hij vertelt [mijn interpretatie] dat het dieptepunt van geloven in god waarschijnlijk achter ons ligt. Men gelooft weer, mede door de alternatieven van het geloof in de markt en andere dogma's weinig opleveren. Ook de massale intrede van de Islam in Europa geeft te denken. hoe komt het dat die mensen wel geloven? Dat geeft te denken.

Zelf "geloof ik" dat het tijd wordt dat we inzien dat iedereen gelooft, alleen impliciet, via (Investment en andere) Beliefs. Dat zegt Tempelman trouwens ook. Laten we ons daar eerst eens van bewust worden.

Zelf probeer ik dat bewustwordingsproces te versnellen door de Prediker in mijn verhaal op te nemen. Prediken is een productieve rol. Misschien ooit wel met een religieus doel, maar al snel afgepikt door de humanisten die het zelf wel dachten te weten. Niks negatiefs dus over Predikers. Die moeten er zijn. Maar voor diegenen die zich nog niet van hun eigen geloofssystemen en beliefs bewust zijn, is het een mooi begin om die productieve rol scherp te krijgen.

Iedereen gelooft op een bepaalde manier en in iets. Zo geloof ik dus in dit verhaal...

...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?