5 stemmen

5 Voices is een boek van Jeremie Kubicek en Steve Cockram en behandelt een communicatie model, waarin vijf stemmen centraal staan. Hij schrijft dat in ideale omstandigheden mensen met elkaar converseren, zoals de Oude Grieken het beoogd hadden, maar in de praktijk lopen veel discussies dood omdat men niet naar de andere luistert. Mensen gebruiken verschillende stemmen in verschillende omstandigheden en onderscheid en kennis van die stemmen kan helpen om de dialoog te verbeteren.
De vijf stemmen gebruiken we allemaal maar in verschillende omstandigheden en in verschillende sterkte. Per persoon verschillen de voorkeuren voor verschillende stemmen, maar meestal zal er een stem domineren. 



De stemmen zijn als volgt onder te verdelen:
1. Nurturers, kijken vooral naar anderen, en lopen daarbij ook nog het risico niet gehoord te worden.
uitdaging: mening uit spreken.

2. Creatives, zijn de stemmen van innovatie, maar mensen begrijpen niet altijd hun ideeën, en dat kan komen omdat er een dunne scheidslijn ligt tussen innovatieve ideeën en onrealistische gedachtes.
Volgens de auteurs zijn de echte creatives zeldzaam en maken ca. 9% van de bevolking uit. Dit cijfers klopt met de vergelijkbare creatieven in andere modellen (zoals MBTI) waar ik dat getal ook vaak tegenkom.

3. Guardians, beschermen traditionele waarden en zijn zeer pragmatisch en realistisch. deze mensen zijn op gezette tijden bijzonder effectief, zoals bij boekenonderzoek, bijvoorbeeld. Niemand let op de details zoals zij.

4. Connectors brengen mensen tezamen, maken nieuwe relaties en onderhouden bestaande relaties. Voelen zich thuis in het informele kantoor van een bedrijf, omdat ze houden van samenwerken.

5. Pioniers zijn fanatisch over het bereiken van doelen en zijn niet verlegen om moeilijke opdrachten uit te roepen. Ze zijn van nature koppig en strategische denkers.

Zoals gezegde gebruikt iedereen meerdere stemmen, maar zijn er ook dominante voices. Wanneer je deze stemmen in een groep herkent is het eenvoudiger gas bij of terug te geven. De nurturer mag wel wat gas bijgeven en kan wanneer deze herkend wordt op aanmoediging rekenen.
Het is de kunst om binnen het team elke stem tot zijn recht te laten komen.

Het aardige van dit model is dat ook een cultuur gekenschetst kan worden, sommige culturen zijn wat meer realistisch en down-to-earth (Guardian) en deze kunnen vaak wel wat creativiteit gebruiken. ook hier gaat het erom om zicht en inzicht te krijgen in een cultuur, en zo-n model helpt dan altijd. Als het maar geen eigen leven gaat leiden (moet ik er als model liefhebber altijd bij zeggen). Niet iedereen is model-fan.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa