Tjilpen vanaf het balkon

Wie de bedenker is van deze metafoor weet ik niet, ook kan ik niet terugvinden waar ik deze gevonden heb, ergens op twitter zelf?: 


twitteren is als het praten (of soms schreeuwen) van af het balkon.

Het is een scherpe metafoor, twitteren, het getjilp van mensen maar qua organisatie te vergelijken met het roepen vanaf een balkon. Beneden op de straat, lopen voetgangers die in deze straat / of plein zijn terecht gekomen omdat ze een specifiek thema volgen. Zo heb je het beursplein, waar alle geluiden omtrent het beleggen en handelen te volgen is.
Wanneer je iets vanaf het balkon het publiek in gooit dan moet je rekening houden met bepaalde etiquette. Daar was het de gebruiker van de parallel mogelijk om te doen.

Het grote verschil met het traditionele balkon en het fysieke plein is dat alles wat daar wordt gezegd als private lucht net zo snel verdwijnt als de vogels die er rondzingen. Bij twitter is dat wel anders, alles verdwijnt in het archief - waar het alleen nog op aanvraag verwijderd kan worden.

Wat volgt is zo'n oud "gesprek" vanaf het balkon:
Wat een charlatan is die man toch "@AdjiedjBakas: En je hebt ook geen gevoel voor humor, is dat er bij de besnijdenis afgeknipt? :-)”
[... het profiel van de journalist en zie: Historicus | De geschiedenis van de vooruitgang (2013) | Met de kennis van toen (2012) | De Correspondent | Columnist de Volkskrant...]
[Bakas destijds af en toe te gast bij P&W, .. Adjiedj Bakas ...Trendwatcher, spreker, auteur van trendboeken (voedsel, overheid, gezondheid, privacy, werk). Graag geziene gast in de (internationale) media.]
[Paul Teule is docent politieke economie aan de Universiteit van Amsterdam.
Waar ging dit twitter-conflict over?

Een nieuwe godsdienst rukt op, een Groene Godsdienst met milieuactivisten als de predikers, schrijft trendwatcher Adjiedj Bakas. 'Net zo fanatiek en antiwetenschappelijk is als haar voorgangers.' .
Hij begint zijn opinie met een referentie ...'Een avond waarop iedereen het eens is, is een verloren avond', zei Albert Einstein ooit. Wil zo'n avond een succes zijn, dan moeten verschillende visies, ideeën en opvattingen open met elkaar bediscussieerd worden. En objectief wetenschappelijk onderzoek moet dan volgen.
Hij schrijft dat duurzaamheid op gespannen voet staat met innovatie en dat de meeste mensen tegen veranderingen zijn. op zich klopt dat. Hij sluit af met:
Maar de toekomst is niet voor bange mensen, de toekomst is voor mensen met lef. Moedig voorwaarts dus.
Als reactie op deze mening schrijft Paul Teule:
Niet de Groene Godsdienst van milieuactivisten moet gevreesd worden, maar de grijze kerk van mensen als trendwatcher Adjiedj Bakas, ... 'Uiteindelijk zal de grijze kerk leeglopen, omdat de oude, fossiele economie eindig is.'
De andere kant van niet willen veranderen ligt bij de gevestigde orde... in werkelijkheid wordt deze neoliberale beweging gefinancierd door sigarettenfabrikanten en oliemaatschappijen die gewoon willen dat alles bij het oude blijft.

...

--Zie ook, culturele achtergrond twitteraar:
In 85 procent van de gevallen raadt het programma het geslacht van twitteraars correct. Bij de inschatting van de leeftijd zit de computer er gemiddeld minder dan vier jaar naast. Hiermee is de inschatting van de computer al iets nauwkeuriger dan die van mensen.
(http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/component/content/article/3-nieuws/144200-computer-raadt-leeftijd-en-geslacht-twitteraar)
http://www.tweetgenie.nl/user/guess

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?