Biotech "in NL": Galapagos

Galapagos werd opgericht in 1999 als een joint venture tussen Crucell (inmiddels verkocht aan J&J) en Tibotec. Begon met een hybride business model (internal discovery programs en service).

De oprichter is Onno van der Stolpe. Over zijn biografie is niet zo heel veel openbaar. Op Wikipedia staat een zeer kort resumé. Zijn achtergrond is landbouwingenieur (Wageningen) hetgeen wel opvallend is, gezien hij zich in de biotech-wereld bezighoudt.
Maar misschien zijn er ook niet veel woorden voor nodig om de kracht van deze persoon te beschrijven; hij heeft Galapagos in 1999 opgericht, als een soort management buy-out lijkt het en heeft daar een miljardenbedrijf (nu ca. 2 miljard aan cash en royalties) van weten te maken. Indrukwekkend genoeg!

De oprichtingsdatum geeft aan dat de naam wat onhandig is gekozen, omdat toen internet en domeinnamen nog niet zo belangrijk waren als nu.

In 2014, Galapagos made the transition from a hybrid service and pipeline company into a clinical stage R&D biotech that develops drugs with novel modes of action for high unmet medical needs. (GLPG AR 2014). De in 2010 geworven BioFocus en Argenta  werden zodoende drie jaar later weer van de hand gedaan.

Financieel gezien begrijp ik niet waar de omzetdaling van 2015 vandaan komt. Wat in ieder geval lijkt is dat het bedrijf na de grotere focus op pipeline ook meer risico-gevoelig is. Wat wanneer de pijplijn productie tegenvalt?


Het is een sterk veranderende business:
Galapagos heeft nu zes allianties: twee met GlaxoSmithKline en verder met Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly, Roche en Servier. Deze allianties kunnen meer dan €2,5 miljard aan succesbetalingen en royalty’s opleveren. In februari 2011 hebben we aangekondigd de samenwerking met Merck te beĂ«indigen door een strategiewijziging binnen Merck....
In maart maakten we onze lange termijn strategie bekend om baanbrekende medicijnen te gaan ontwikkelen voor ziekten waar nog geen geneesmiddelen voor bestaan, met cystic fibrosis (taaislijmziekte) als eerste ziektegebied. ...  (AR 2010)

Dat blijkt ook uit het management. De hedendaagse beschrijving van Scientific Officer klinkt imposant.
Organisatie, Executive Committee:
  • 7 leden in 2011: Mr Van de Stolpe (CEO, also executive Director), Senior Vice President Drug Discovery, Senior Vice President Corporate Development, Senior Vice President Galapagos Services, Senior Vice President Development, CFO and Senior Vice President Internal Outsourcing. – [31 December 2011]
  • 4 leden in 2015: Mr. Van de Stolpe (CEO, also executive Director), CFO, Chief Scientific Officer, Senior Vice President Corporate Development - [31 December 2015]

Het hoofdkantoor ligt (volgens Euronext.com) in Mechelen, België (maar de notering op de beurs is in NL). daarnaast zijn er Facilities in The Netherlands, France, and Croatia.

-- 22 mei 2016.
De CEO verschijnt in het programma van Harry Mens, Business Class.
Dit is wel opvallend. Want met de indrukwekkende staat van dienst, wat zojuist weer een miljarden donatie is bereikt door een farmaceutisch bedrijf is de vraag waarom zoekt deze man - die weinig in de publiciteit komt - het programma business class op? De koers steeg nog eens zeven a negen procent. Maar noteert nog wel onder de top van 2015. Ook Sem van Berkel is onlangs in DFT enthousiast over het bedrijf, na een bezoek aan het nieuwe (hoofd?)kantoor.

Zowel de CEO als de Investeerder van Berkel speculeren dat Galapagos weldra in de AEX zou opgenomen kunnen worden. Wanneer zulke projecties worden gedaan moet je even oppassen.
qua belegging is dit typisch iets voor insiders, mensen die weten waar ze het over hebben. Experts dus. Want het bedrijf maakt geen winst. De meeste speculatieve zit erin dat het bedrijf overgenomen wordt zodra de pijplijn daadwerkelijk vruchten begint af te werpen. Daarom wil menigeen het aandeel nu al in bezit hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa