NYSE, Deutsche Boerse en de geschiedenis

Mooi verhaal in de Financiële Telegraaf.


VS huiverig voor Duitse ’invasie’ ’Achtung! Germans taking over NYSE’, kopte de New York Post gisteren. Meerdere commentatoren bleken opeens het Duits machtig. ’Deutschland über Alles!’ was ook een geliefde slogan. Het gaat nog maar om een voorgenomen fusie tussen twee beursgiganten maar in de VS komen de plannen van een samensmelting tussen de New York Stock Exchange Euronext en Deutsche Börse als een klap in het gezicht aan. Wederom een teken dat de almacht van de VS gevaar loopt.
Dat juist de NYSE, hét symbool van het dominante Amerikaanse kapitalisme, in buitenlandse handen overgaat – niemand miste de mededeling dat Deutsche Börse de meerderheid krijgt - voelt aan alsof de kroonjuwelen worden verkocht. De vergelijking wordt getrokken met de koop van het Rockefeller Center door Japanse investeerders. En waar moet straks de derde film rond Gordon Gekko, de inhalige speculant uit de Hollywoodhits ’Wall Street’ en ’Wall Street: Money Never Sleeps’ nu worden gesitueerd? In Frankfurt?
Veel is nog onzeker over de voorgenomen fusie, inclusief de naam van de nieuwe beursgigant. Maar de Democratische afgevaardigde voor Florida, Ted Deutsch, hamert er al op dat de NYSE zijn naam moet behouden. „De New York Stock Exchange is een geweldig succesverhaal van de Amerikaanse economie en die naam geeft de terechte positie van de VS als het centrum van de financiële wereld aan”, stelde hij in een verklaring. Hij vergeleek de beurs met andere symbolen in de VS, zoals het Statue of Liberty (Vrijheidsbeeld) „waarvan we de naam ook niet wijzigen”.

Handelaar Peter Kenny, die al 24 jaar op de beurs werkt, had de val van de 219-jarige reus al zien aankomen. „Het is treurig, maar de NYSE is het slachtoffer geworden van het eigen succes. Te groot en te dominant om zich snel aan veranderende omstandigheden aan te passen”, stelt hij.

De NYSE kreeg al jarenlang klappen vanwege toenemende wereldwijde competitie en de opmars van razendsnel elektronisch handelen. Daar konden de handelaren op de beroemde beursvloer uit Gordon Gekko’s film niet meer tegenop. Veel van hen werden vervangen door computers in New Jersey en elders in de wereld. Nog maar 36% van de deals wordt op de beursvloer gesloten. Vier jaar geleden gold dat nog voor driekwart van de overeenkomsten. De traditionele opening door het luiden van de klok is gebleven, maar voor de rest is de beurs een schaduw van zichzelf geworden. Na de gong haast het merendeel van de overgebleven handelaren zich naar hun met computers volgestouwde kantoor achter de schermen. Vooral de ’wilde’ platforms, de alternatieve beurzen die tegen geringere kosten handelen, eisen een steeds groter deel van de koek op. Over enige tijd maken zij vrijwel volledig de dienst uit in de internationale financiële wereld.

Waar de NYSE groeide door kleinere beurzen in de VS en de wereld op te kopen, daar buigt men nu mogelijk als zelfstandige het hoofd. „Dit is het verhaal van de globalisering”, stelt professor Richard Style van de Stern School of Business aan de Universiteit van New York vast. „Firma’s die nu wereldwijd beurzen runnen, zijn fundamenteel technologiebedrijven”, meent zijn collega professor Robert Schwartz. „Het doet er niet zo veel meer toe waar die staan.”

Maar ook in Duitsland groeide na aanvankelijk optimisme de weerstand. De koersen van de aandelen NYSE Euronext en Deutsche Börse snelden gisteren omhoog nadat de handel weer was vrijgegeven, maar in Frankfurt nam de scepsis toe. Zo klaagde de ondernemingsraad van Deutsche Börse buiten alle gesprekken te zijn gehouden. „Wij wisten van niets en staan nu voor een fait accompli .”

De minister van Economische Zaken van de deelstaat Hessen waarin Frankfurt ligt, Dieter Posch, wil de affaire goed onder de loep nemen. Hij is vooral niet gelukkig met het feit dat de aandelen Deutsche Börse straks verhuizen naar een holding in Nederland, buiten de controle van Duitse toezichthouders.

Het toezichtorgaan in Hessen heeft de mogelijkheid om de voorgenomen fusie te blokkeren. Deelstaat Hessen is van plan alles op een goudschaaltje te gaan wegen. „Wij geven de belangen van Frankfurt als nationaal en internationaal handelsplatform absolute voorrang”, aldus minister Posch. Vooral de geplande twee hoofdkantoren in New York en Frankfurt, onder de vleugels van een Nederlandse holding, zinnen hem helemaal niet.

De geplande fusie zou in de VS ook de grootste optiebeurs doen ontstaan. Nummer twee, de CBOE in Chicago, denkt de concurrentie aan te kunnen. NYSE Euronext en Deutsche Börse komen op 43% van de optiemarkt, de CBOE zit op 26%. „Wij zijn sterk met een aantal ’trackers’, onder meer op de S&P 500-index en de Vix Volatility Index, die gretig afrek vinden onder beleggers”, aldus topman Bill Brodsky.

Welke fusie onder gelijken ging hier ook al weer aan vooraf? was dat Daimler-Chrysler. Die werd jaren later "gewoon" weer teruggedraaid. Maar de ervaringen - en leermomenten - voor beiden partijen staan ongetwijfeld nog fris in het geheugen.
--
Tegelijkertijd... France Telecom en Deutsche Telecom gaan samenwerken op technologisch gebied...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa