Ieren zeggen nu "Ja"

Tijdgeest haalde goed verdrag in, schrijft de Volkskrant (5 oktober):
‘Lissabon’ is een goed verdrag voor de EU. Het maakt de Unie slagvaardiger en democratischer. Bovendien komt het tegemoet aan hetgeen de burger van de EU eist. ‘Lissabon’ blijft niettemin een bescheiden stap voorwaarts...Het probleem van het nieuwe verdrag is dat het schrijven eraan begon in wat nu een andere eeuw lijkt. Het was in 2001 dat de Europese regeringsleiders besloten een totaal gereviseerd verdrag op te stellen. Het was de tijd dat twaalf nieuwe lidstaten enthousiast werden verwelkomd en Turkije vol overtuiging de status van kandidaat-lid kreeg toebedeeld. Doorpakken was het devies. Er mochten niet weer – zoals na ‘Amsterdam’ en ‘Nice’ – onopgeloste geschillen overblijven. Het nieuwe verdrag zou de Moeder aller Verdragen worden, daarna kwam er rust.
...
Deze crisis werd bezworen met wat verduidelijkingen en beloftes aan de Ieren, en dat heeft gewerkt. Als ook Klaus en Kaczynski straks instemmen, treedt ‘Lissabon’ in 2010 in werking,negen jaar na de eerste aanzet. In die tijd is de stemming over de EU omgeslagen. Veel burgers staan niet langer welwillend of onverschillig tegenover Europa, maar vijandig. Traditioneel pro-Europese partijen als CDA, VVD en (in minder mate) PvdA ijveren anno 2009 voor een eurokritisch imago.
‘Lissabon’ staat daardoor haaks op de tijdgeest. Een goed verdrag, maar met te veel vertraging tot stand gekomen.


Het was ook een andere tijd toen de Ieren massaal Nee stemden. Nu lijkt een reddende EU zo gek nog niet.

Het NRC schrijft dat ... "Maar veel is nog onduidelijk, omdat het nieuwe verdrag zich beperkt tot hoofdlijnen. De EU-minister van Buitenlandse Zaken moet ervoor zorgen dat Europa eindelijk met één stem spreekt als het gaat om buitenlands beleid. Maar wat als Tony Blair de baan krijgt van EU-president? Zal hij dan niet ook op bezoek willen bij Obama in het Witte Huis?"

In The Daily Telegraph schreef men van het weekend: "De Ieren die eindelijk onder het juk van Groot Britannie vandaan lijken te komen, krijgen nu met Lissabon waarschijnlijk een Britse President - Blair - boven zich."

Wat verandert er nu precies en voor wie en vooral ook ... wanneer?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa