Geen excuses meer!

No excuses, is een boek van Brian Tracey. Goed beschouwd geeft dit boek een andere visie op succes en hoe je dit bereikt. Het verschil met veel andere visies is meen ik dat discipline hier centraal staat, tegenover andere visies waar motivatie een centrale rol speelt.  

Het boek gaat aan de hand van 21 hoofdstukken in op drie gebieden, van persoonlijk succes, carriere tot algemeen geluk.

Discipline betekent volgens de auteur, leven in het Nu. Veel mensen stellen hun acties uit, en Tracey heeft daar een symbool voor gevonden, Someday Isle. Het land van ooit, bestaat uit de gedachte (in het Engels), Someday I will... do this, of do that. Maar het ontbreekt deze mensen aan concrete actie.  Hij ondersteunt zijn theorie met een typische Amerikaanse "seven step" methode, waarin je dit patroon van uitstellen en excuses vinden doorbreekt. het stellen van een doel is daarbij essentieel.
Dat begint met het bepalen van wat je precies wilt. Hoe specifieker je dit stelt hoe beter. De verklaring is duidelijk: hoe algemener je doel, hoe moeilijker het concreet te maken en hoe moeilijker je kan bepalen of dat doel dichterbij komt, of bereikbaar is.

Schrijf het op. Dit is de tweede stap. Bijzonder aan deze stap is dat je denkt dat een doel, een doel is, maar hier komt de vorm kijken. Wanneer je je doel opschrijft dan wordt het meer serieus. [Er zijn andere schrijvers van zelf-hulp-boeken die hetzelfde zeggen. Eén daarvan die schrijft dat je je doelen publiek moet maken, wie was dat ook al weer...?]

Stap drie. Zet een einddatum waarop je dit doel denkt te bereiken en breek het project op in delen.

Maak een lijst (vier) van alles dat je te binnen schiet waarmee je je doel ondersteunt met activiteiten die het doel dichterbij halen. Bepaal ook een lijst van obstakels.

De vijfde stap is om prioriteiten aan te brengen, van de meest lucratieve taken, relatief aan het doel. De volgende stap is om hiermee direct te beginnen, en als laatste (zeven) het imperatief: "doe iets en doe dit iedere dag, wat je doel dichterbij brengt."

Hier aangekomen kan je denken, "ja dat weet ik allemaal wel." Maar dan komen er allerlei problemen om je weg. De emoties komen vervolgens. Zoals angst dat iets niet lukt of de angst om te investeren, om de middelen die je in moet zetten om je doel daadwerkelijk te bereiken. Als antwoord heeft de schrijver hiervoor een disaster report. Dat is een excercitie waarin je nagaat wat het ergste is dat er kan gebeuren wanneer dingen fout gaan.

Motivatie of discipline. Het hebben van een doel (get teleological) is de grote onbekende in deze methode. Hoe kom je aan een doel - a purpose - in je leven. Wanneer je dat hebt gevonden is alles makkelijk. Maar voor velen is dat niet zo eenvoudig. Al het andere op het zelf-disciplinaire vlak (zoals zet de TV uit) is dan niet van zelfsprekend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?